Perakendeye kanuni düzenleme gerekiyor
KonyaPerakende sektöründe Konya’nın, İstanbul ve Ankara’dan sonra 3. sırada yer alacak bir potansiyeli bulunduğunu ve sektörde 5 bin kişinin istihdam edildiğini söyleyen Konya Perakendeciler Derneği Başkanı Ali Tabak, sektörün sıkıntılarının büyük ölçüde yasal düzenlemeyle giderilebileceğine işaret etti
KAYGIMIZ VATAN OLDU
2016 yılında Türkiye’nin zorlu bir süreç yaşadığını, şu anda da bir kıskaç altında olduğunu ifade eden Perakendeciler Derneği Başkanı Ali Tabak, “Bu yaşanan olaylar ister istemez ticaretimize de yansımış durumdadır. 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’de bütün dengeler değişti. Tabii bu yaşananlar nedeniyle 2016 yılında kimsenin kaygısı ticaret olmadı ve vatandaşlarımızın birinci kaygısı vatan ve millet oldu. Hal böyle olunca hiç kimse ticari kaygı gütmedi ya da bir kârlılık beklemedi” diye konuştu. 2017 yılından herkes gibi ticari işletme sahiplerinin de bir beklentisi olduğunu dile getiren Tabak, beklentinin büyük olduğunu, ancak bunun gerçekleşmesinin zor olacağını belirtti.
“SEPET ORTALAMASI DÜŞTÜ”
Perakende sektörünün 2016 yılında önceki yıllar ile kıyaslandığı zaman büyüyemediğini söyleyen Tabak, perakende sektöründe bir daralma yaşandığına dikkati çekti. Tabak, “2016 yılında insanlar alışverişini kıstı. Sepet ortalaması düştü. Örnek vermek gerekirse, insanlar daha önce 50 TL’lik bir alışveriş yapıyorken şuan da bu alışveriş 20 TL’ye düştü. Bu da ister istemez ticaretin küçülmesine neden oluyor. Biz buna çözüm için müşteri sayısını artırarak ticareti geliştirmenin yollarını aradık. Tüm sektöre bakıldığı zaman tabii ki rekabet geldi. İşler düştükçe bu sefer rekabet arttı, ucuz fiyat da arkasından geldi. Ucuz fiyat gelince bunun arkasından kârsızlık geldi. Ve bazen bunun sonucu olarak kepenk kapanmalar yaşandı. Bu istenen bir şey değil, ama günümüzdeki ticari zorluklar bunları getirdi” ifadelerini kullandı. 2017 yılından büyüme, kâr ve başarı dileyen Başkan Tabak, verilen mücadele nedeniyle bunlara ne kadar fırsat bulunacağı konusunun bilinemeyeceğini söyledi. Hiçbir zaman olumsuz düşünmeyeceklerini aktaran Tabak, istihdam ve yeni mağazalar açılarak mücadeleye devam edilmesi gerektiğini belirtti.
“İNSANLAR TİCARETİNİ YÜRÜTME DERDİNDE”
Dolarda yaşanan değişimlere perakende sektörünün çözüm olarak kârsızlığı bulduğunu kaydeden Tabak, işlemelerin ürünlerini satmak için eski fiyattan satış yaptığını aktardı. Tabak şunları kaydetti: “Son 1 yıldır Türkiye’deki ticarete bakılırsa zaten bu şekilde bir düzen var. İnsanlar kâr etmekten ziyade ticaretini yürütmenin derdinde oldular. Asıl mesele budur” ifadelerini kullandı. Yaşanan gelişmelere karşın halkın hiçbir zaman ümidini yitirmediğine işaret eden Tabak, “Türk insanı hep bir arayış ve mücadele içinde olmuştur. Ve bu sayede başarılı olmuştur. Bu zaten bizim genimizde olan bir şeydir. Onun için Türk insanından pes etmesi beklenemez. Biz yine mücadele edeceğiz ve kazanacağız” şeklinde konuştu.
“SENELERDİR MÜCADELE EDİYORUZ”
Perakende sektörünün Konya’da güçlü bir yapıda olduğunu aktaran Başkan Tabak, Konya ve Türkiye’deki yerel ticareti asıl etkileyen unsurun indirim (discount) mağazalar olduğunu söyledi. Tabak, “Çok az ürün ve personelle bakkalların kepengini kapatan bir yapı var. Bakıldığı zaman her köşede bu şekilde mağazalar var. Bu da Türkiye’deki perakendenin bir kanununun olmamasından kaynaklanmaktadır” dedi. Perakende sektörünün kanun ile düzenlenmesi gerektiğine vurgu yapan Tabak, “Avrupa’da bu böyle değil. Kimse kafasına göre bir köşeye market açamaz. Türkiye’de perakende sektörünün bir kanunu olmadığı için maalesef dağınık bir yapı içindeyiz. Halbuki nüfusa oranla market sayısı belirlense her şey güllük gülistanlık olur” sözlerini kullandı.
Senelerdir konuyla ilgili mücadele verdiklerini, ancak bir arpa boyu yol alamadıklarını ifade eden Tabak, karşılarında bir muhatap bulamadıklarını dile getirdi. Perakende sektöründeki dağınıklığı “aşılamaz bir sorun” olarak nitelendiren Tabak, sektörde mesai çizelgesinin de bulunmadığını söyledi. Tabak, “Sabahleyin açın mağazanızı, akşam kaçta kapatırsanız kapatın. Kimse size neden kapatmıyorsunuz demez. Çünkü bir kuralı yok. Diğer iş kollarına bakarsanız bir tatil günü vardır ama perakendenin bir tatil günü ve mesaisi yoktur. Halbuki Türkiye’de perakendenin bir mesaisi olsa enerji tasarrufu da akıl almaz boyutlara gelir. Bununla ilgili elimizden gelen her şeyi yaptık ancak herhangi bir sonuç alamadık” ifadelerini kullandık. Konya’da perakende sektöründe 5 bin kişinin istihdam edildiğini söyleyen Tabak, çalışanlar konusunda bir düzenlemeye gidilmesi konusunda çağrıda bulundu.
“SÜREKLİ ELEMAN DEĞİŞİYOR”
Perakende sektöründe personel sorunu da bulunduğunu ifade eden Tabak, sektörde çalışan insanların yaş ortalamasının 18 ile 25 arasında değiştiğini söyledi. Başkan Tabak, “İnsanlar ya askerden geldikten sonra düzenli iş bulana kadar ya da evleninceye kadar sektörümüzde çalışıyor. Çünkü hiçbiri bu sektörde uzun soluklu çalışmayı istemiyor. Tabii ki sektörümüzde vardiyalı sistem ile çalışıyoruz ancak insanlar sabah 08.00-gece 23.00 kadar çalışmak istemiyor. İnsanlar tek bir işte çalışmak istiyor, akşam 19.00-20.00 gibi evinde olmak istiyor doğal olarak. Beklentiler bu yönde ama sektör bunu karşılayamıyor. Böyle olduğu için de sürekli eleman değişiyor” dedi. Perakende sektöründe yaşanan bu sorunu Bakanlık seviyesinde görüştüğünü dile getiren Başkan Tabak, sorunun çözülmesinin personel ve hizmet açısından çok sağlıklı olacağını belirtti. Yapılacak düzenleme konusunda Avrupa’nın birçok ülkesinden örnek alınabileceğine vurgu yapan Tabak, İspanya, Almanya ve Fransa’daki uygulamalara dikkati çekti.
(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir