© Konya Postası 2021

Riskli bölgelere yeni binalar

Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Yazıcıoğlu kentsel dönüşümle ilgili Konya Postası gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Yazıcıoğlu, “Bakanlığımız evi risk altında olan kişilerin müracaatı üzerine bölgeyi inceleyip bölgenin riskli olduğuna onay verdikten sonra vatandaşlara, hem kredi desteği veriyor hem kira yardımı yapıyor hem de bazı harçlardan muaf tutuyor aynı zamanda da vatandaşlarımızın binaları yenilenmiş oluyor” dedi.

“RİSKLİ BÖLGELER YENİLENİYOR”

Risk altındaki bölgeleri ve evleri kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilediklerini dile getiren Yazıcıoğlu,“Afet riski altındaki bölgelerin yenilenmesi için Bakanlığımızca alt yapı ve kentsel dönüşüm hizmetleri genel müdürlüğü kuruldu. 6306 sayılı kanuna göre bakanlığımız evi risk altında olan kişilerin müracaatı üzerine bölgeyi inceleyip, riskli olduğuna onay verdikten sonra hem kira yardımı yapıyor hem de bazı harçlardan bu kişiler muaf tutuluyor” şeklinde konuştu.

18 AY KARŞILIKSIZ KİRA YARDIMI YAPILIYOR

Binalarını yenileten vatandaşlara karşılıksız 18 ay boyunca kira yardımı yapıldığının altını çizen Yazıcıoğlu,“ Konya’mız da ilk defa kentsel dönüşümü yapmaya başladığımızda vatandaşlarımız bu duruma ilgi göstermiyorlardı ama son bir yıldır Konya’mız da kentsel dönüşüm kanunundan nasıl yararlanıldığını daha çok vatandaşımız öğrendi. Vatandaşlar bu konuyu öğrendikçe müracaatlar artıyor.  Son bir yılda 700’e yakın müracat oldu ve 700 e yakın riskli yapı yıkıldı ve yerine yeni ruhsatlar verildi, yeni yapılar yapıldı. Şuana kadar birçok kişiye evleri yapılana kadar kira yardımı yaptık. Bu para 18 ay boyunca karşılıksız oluyor ve daha sonra bu para alınmıyor yani biz bu kira yardımlarını karşılıksız yapıyoruz. Bunun dışında bu risk altındaki yerlerin tespiti halinde belediyelerden, noterlerden ve tapu harçlarından muaf olunuyor” ifadelerini kullandı.

“ÖNCELİK GÖNÜLLÜ VATANDAŞLARDA”

Öncelikli olarak istekli vatandaşların binalarının yenilendiğini vurgulayan Yazıcıoğlu,“Bakanlığımız öncelikle gönüllü olanların binalarını yeniliyor. Vatandaşların risk altında ki evlerinin tespitini yaptırıp yerine yenilerini yaptırmalarını bekliyoruz. Vatandaşlar bu yasadan faydalanmak için yetkili kurtuluşlara müracaat etmeliler. Vatandaşlarımız binalarını yenilettiklerinde bakanlığımız hem kredi desteği veriyor hem kira yardımı yapıyor hem de bazı harçlardan muaf tutuyor aynı zamanda da binaları yenilenmiş oluyor. Böylece vatandaşlarımız risk altındaki evlerinin yerine daha kaliteli ve daha sağlıklı evlerde oturmuş oluyorlar” şeklinde konuştu.

“BÖLGE OLARAK DA MÜRACAAT EDEBİLİRLER”

“Bir binanın riskli olması sadece binanın sağlam olmaması olarak algılanmamalı bölge olarak risk altında olan yerlerde var. Caddelerin küçük olması yangın gibi durumlarda itfaiyenin girememesi gibi durumlarda risk kapsamına giriyor. O zaman bölge tamamen riskli ilan ediliyor ve o bölgedeki binaların hepsi yenileniyor yani vatandaşlar isterlerse bölge olarak da müracaat edebilirler. Böyle durumlarda belediye devreye giriyor. Bu durumda dikkat edilmesi gereken durum ise bölgenin 15 metre kareden aşağı olmaması lazım” dedi. (Ayşegül İLİSULU)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER