SALGINA DİKKAT!
KonyaYaz aylarının gelmesi, hava sıcaklıklarının artması ishal vakalarında artışa neden oldu. Özellikle çocuk ve yaşlılarda görülen ishal vakalarının hastanelerde de yoğunluğa neden oldu.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr Fatma Kacar, sıcak hava nedeniyle gıdaların çabuk bozulması, sebze ve meyvelerin kirli su ile yıkanması, bozulmuş besinlerin tüketilmesi, havuz ve deniz suyu yutmanın yaz ishaline neden olduğunu söyledi.
Yaz ishalinin her yaş grubunda görülebildiğini ifade eden Kacar, “Bağışıklık sistemleri yetersiz olduğu için 6- 12 aylık bebeklerde ve 0- 5 yaş arası çocuklarda sık ve ağır seyreder. İshal ile birlikte; karın bölgesinde ağrı ve gaz, halsizlik, ateş yükselmesi, bulantı ve kusma, susuzluk görülebilir” dedi.
Uzman Dr. Fatma Kacar, “Gıdalarda üreyen mikroorganizmalar genelde farklıdır ve yenilen bozuk gıdaya göre oluşan ishal, ateş, karın ağrısı gibi belirtiler ve hatta gıdanın yenmesi ile ishalin başlaması arasındaki süre değişkenlik gösterir. Bakteriyel ve paraziter kaynaklı ishaller aynı gıdayı yiyenlerde olabilirken viral kaynaklı ishaller solunum yolu ile de ev içinde yayılabilir. Ancak tuvaletten sonra ellerin iyi yıkanmaması ile her tür ishal evde yayılabilir” dedi.
Kacar, konuyla ilgili açıklamasında şunları dile getirdi: “Bozulmuş pasta, dondurma, patates veya makarna salataları, çiğ yumurta ile hazırlanmış (mayonezli) salatalarda stafilokoklar sıkça ürer ve yedikten 1-6 saat sonra belirtiler başlar. 24 saat içinde hasta iyileşir. Bacillus cereus, yağda kavrulmuş pirinç ve makarna gibi besinlerin yenmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.belirtiler 6 saat sonra başlar. Pişmiş etlerin geç servis edilmesi, oda sıcaklığında beklemesi ile clostridium perfringens ürer ve et ürünler alındıktan 6-24 asaat sonra ishal karın ağrısı başlar. Shigella, hasta olan kişinin dışkısı, eller veya besinlerle bulaşmaktadir. Basıllı dizanteriye yol açar. Hastada kramp şeklinde şiddetli karın ağrısı, ateş, çok sayıda, ancak azar azar mukuslu ishaller ortaya çıkar. İlk günlerde kansız olan gaita 4-5 gün içinde kanlı ishale dönüşür. Hastalık 7 gün sürmektedir. Escherichia coli TURiST İSHALİ yapar. Kanlı ishal, bulantı, kusma ve karında kramplar görülür. Hastaların 1/3’ünde ateş olur. Entamoeba Histolytica: Kalın barsakta (kolonda iltihap gelişir ve ülserlere yol açar. Karın ağrısı, kanlı-mukuslu ishal, karın şişliği görülür. Defalarca gün içinde ishal atakları kanlı ve karın ağrısı atakları şeklinde gelişir.” (Melike SAĞLIK)
İlginizi Çekebilir