Seferberlik Yönetmeliği nedir? seferberlik hangi koşulda ilan edilir?
GüncelCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan "Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği"nin yürürlüğe girmesi, birçok kişinin dikkatini çekti ve bu konuda sorgulamalara sebep oldu. Peki seferberlik nedir, hangi koşullarda ilan edilir?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan "Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği"nin yürürlüğe girmesi, birçok kişinin dikkatini çekti ve bu konuda sorgulamalara sebep oldu. Peki seferberlik nedir, hangi koşullarda ilan edilir?
Seferberlik, ülke ve millet olarak devletin tüm güç ve kaynaklarının, özellikle askeri güç olmak üzere, savaş ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasını içeren bir durumu ifade eder. Bu süreçte hak ve hürriyetler kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırılabilir.
SEFERBERLİK HANGİ KOŞULDA İLAN EDİLİR?
Seferberlik durumu, genellikle bir devletin diğer devletlerle savaş ihtimalinin kaçınılmaz hale gelmesi veya iç karışıklıkların normal şartlar altında kontrol edilemeyecek bir seviyeye ulaşması durumunda ilan edilir. Örneğin, savaşı gerektirecek bir durumun ortaya çıkması, ayaklanmaların meydana gelmesi, vatan veya cumhuriyete karşı ciddi tehditlerin ortaya çıkması gibi durumlar seferberliğin ilan edilmesine yol açabilir.
GENEL SEFERBERLİK VE KISMİ SEFERBERLİK NEDİR?
Seferberlik, genel veya kısmi olarak ilan edilebilir. Kısmi seferberlik, ülkenin belirli bölgelerinde uygulanan ve tüm güç ve kaynakların kullanılmasını gerektirmeyen bir seferberlik durumunu ifade ederken, genel seferberlik ise topyekûn seferberliğin ilan edildiği durumu ifade eder. Bu süreçler, devletin ve milletin güvenliğini sağlamak ve varlığını korumak için alınan önlemlerdir.
İlginizi Çekebilir