© Konya Postası 2021

SGK, kanunu çiğniyor mu?

SGK, 1 Temmuz tarihinden itibaren Hepatit-C ilaçlarını kurumun temin edeceğini, hastaların bu ilaçlara hastaneler aracılığıyla ulaşabileceğini açıkladı. Uygulamayla Hepatit C hastalarının ilaca erişim imkânlarının kısıtlandığını, zaman zaman tedavilerin yarım kalabileceğini iddia eden eczacılar ise karara büyük tepki gösterdi

İLACA ERİŞİM KISITLANIYOR MU?

SGK'nın kararına göre, Hepatit-C ilaçları Konya’da artık yalnızca Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Meram Tıp Fakültesi Hastanesi ve Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi’nden temin edilebilecek. Uygulamanın henüz başlamadığını belirten eczacılar ise SGK’nın aldığı bu karara tepki göstererek “Vatandaşların ilaca erişiminde büyük sıkıntılar yaşanacak. Sözgelimi Seydişehir, Beyşehir ya da Ereğli’de yaşayan Hepatit C hastası bir vatandaş ilacı temin için Konya’ya gelmek zorunda kalacak. Zaman zaman yarım kalan tedavilerle karşılaşacağız. SGK’nın uygulaması yasal değil, Eczacılık Kanunu’na aykırı” dedi.

SGK ESKİYE Mİ DÖNÜYOR?

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, uygulamaya henüz geçilmediğini, kendilerine ilgili resmi evrakın gelmediğini belirterek “Bu karar insanları mağdur edecek. Aynı zamanda eczacılık mesleğine vurulmuş büyük bir darbe olarak görüyoruz bu kararı. Hepatit C,  zor ve uzun bir tedavi süreci gerektiren, tedavi maliyeti yüksek bir hastalık. Sosyal Güvenlik Kurumu bu kararı alarak bize eski SSK’yı hatırlattı. Aslında bu yönde son zamanlarda önemli işaretler de vermişlerdi.  Mor-turuncu reçeteye tabi ilaçların hastanelerden temini, onkoloji ilaçlarının hastanelerden temini geçen yıl bu kapsama alınmıştı. Şimdi de Hepatit C ilaçları bu kapsama alınıyor” şeklinde konuştu.

HUKUKİ İŞLEM BAŞLATILACAK

Eczacılar olarak halk sağlığını önemsediklerini kaydeden Karakap, SGK’nın başlattığı uygulamanın haksız rekabet içerdiğini de ifade ederek uygulama aleyhine gerekli hukuki işlemleri başlatacaklarını vurguladı. SGK yetkilileri ise Hepatit C’li bir hastanın tedavi maliyetinin 90 bin lira ile 120 bin lira arasında değiştiğini belirterek, “Alternatif geri ödeme kapsamında olan ilaçların da eczanelerden, depolardan erişiminin sağlanmasını istedik. Hatta eczanelere yüzdelik hesap üzerinden değil, 'kutu başı bir hizmet erişim bedeli' ödeyerek ilaçları verebileceğimizi de söyledik. Ancak bu teklifimiz kabul görmedi” açıklamasını yaptı. (Murat Güzel)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER