Şiddetin temeli alkol
KonyaEğitimciler Birliği Sendikası Konya Üniversite Şube’si 'Kadına Yönelik Şiddetin Panaroması' konulu bir panel düzenledi.
Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu ve Milli Akademi işbirliğinde düzenlenen panelde bugünlerde toplumun çokça tartıştığı bir konuyu alan uzmanlarına tartıştırarak gündeme bilimsel ve akademik çerçevede katkı sunan programlar dizisine devam ediyor.
Panelin açılış konuşmasını yapan Şenol Metin, “Bu coğrafyanın kadim değerlerinde şiddet yoktur. İstanbul Sözleşmesi, modernleşme süreci ile batıdan ithal ettiğimiz şiddeti yine batıdan ithal ettiğimiz yöntemlerle engelleme çabasıdır, beyhudedir. Küresel Oligarşinin sınırsız desteğinde güçlü bir network oluşturan mor klanlara rağmen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesini feshetmesi, cesaretli bir o kadar da değerlidir. Cumhurbaşkanımızın milli reflekslere, sivil insiyatife verdiği değeri bu icraatında görmekteyiz” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Türkiye’nin kadına yönelik şiddetin engellenmesi amacı ile yapmış olduğu hukuki düzenlemelerin dünyanın en ileri düzenlemeleri olduğunu vurguladı. Usta, mevzuat bakımından yapılması gerekenlerin büyük kısmının yapıldığını, uygulama sorunlarını gidermek için gayret içinde olduklarını söyledi. Usta sunumunda ‘Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Kadına yönelik şiddet oranları bakımından Türkiye; Almanya, Hollanda, Norveç, İsveç gibi ülkelerle aynı seviyededir. Finlandiya, Belçika, Avustralya gibi ülkelerden ise daha iyi durumdadır” dedi. İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Ailenin korunması ile başörtüsüne özgürlük getiren anayasa değişiklik önerileri hakkında bilgiler vererek sunumunu sonlandırdı. Prof. Dr. Hayri Erten, mahkemeye başvuranların yüzde 36’sının kadın olmasının önemli bir veri olduğunun ifade etti. Prof. Dr. Hayri Erten şiddet uygulayan erkeklere verilen cezalardan da örnekler verdi. Son panelist Doç. Dr. Kübra Küçükşen, ‘Kadına Yönelik Şiddetin Bireysel, Ailevi ve Toplumsal Nedenleri’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. ‘Şiddet küresel bir sorundur’ diyen Küçükşen, “Şiddetin cinsiyeti yoktur. Şiddetin ahlakı yoktur, meşruiyeti yoktur. Dünya genelinde hayatında en az bir kez eşi veya yakın ilişki içinde bulunduğu kişi tarafından şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 35’tir. Alkol ve madde kullanımı ile eş şiddeti arasında güçlü bir bağlantı var. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre şiddet olaylarının yüzde 70’i alkollüyken gerçekleşmektedir. Şiddetin engellenmesinde alkol ve madde bağımlılığı ile mücadelenin önemi artmıştır” dedi. (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir