© Konya Postası 2021

Sığınmacıların zorlu ABD yolu

ABD'ye gelecek bir yılda alınacağı açıklanan 10 bin Suriyeliyi uzun ve zorlu bir hukuki süreç bekliyor.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-haber-ici'); });

.ABD'de çoğunluğu Cumhuriyetçi Parti'den 30'dan fazla eyaletin valisi Suriyeli sığınmacıları kabul etmeyeceklerini peş peşe açıklarken, Amerikan kamuoyu insan hakları ve güvenlik ekseninde konuyu tartışmaya başladı.

Paris'teki terör saldırılarının ardından ülkeye kabul edilecek Suriyeli sığınmacılarla ilgili tartışmaların başladığı ABD'ye gelecek bir yılda alınacağı açıklanan 10 bin Suriyeliyi uzun ve zorlu bir hukuki süreç bekliyor.

ABD Başkanı Barack Obama, ülkeye bir yıllık süreçte 10 bin Suriyelinin mülteci olarak kabul edileceğini açıklasa da Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen terör saldırıları, hem AB'de hem de ABD'de Suriyeli sığınmacıların kabul edilip edilmemeleri konusunda yeni bir tartışma ortaya çıkardı.

Ortadoğulu sığınmacıların kabulü sürecinde zaten yeterince uzun prosedürleri bulunan ABD'nin "muhtemel DAEŞ tehdidi" çerçevesinde Suriyeli mülteci adaylarını daha zorlu bir kabul sürecinden geçireceği ifade ediliyor. ABD'de çoğunluğu Cumhuriyetçi Parti'den 30'dan fazla eyaletin valisi Suriyeli sığınmacıları kabul etmeyeceklerini peş peşe açıklarken, Amerikan kamuoyu insan hakları ve güvenlik ekseninde konuyu tartışmaya başladı.

ABD'ye kabul edilmesi planlanan Suriyelileri ise bu süreçte uzun ve zorlu bir yol bekliyor. ABD yolunda Suriyeli sığınmacılar için ilk durak, BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinde (BMMYK) başlıyor. Öncelikle Suriyeli potansiyel mültecilerin BMMYK aracılığıyla iltica başvurusu yapması gerekiyor. BMMYK, 1951 yılında imzalanan Mülteci Sözleşmesi'nde belirtilen parametrelere göre kimin mülteci statüsü alabileceğine karar veriyor.

Sözleşmede mülteci, "Irkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı olarak korkan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen kişi" şeklinde tanımlanıyor.

Bu tanıma uyduğu yetkili organlarca tespit edilen başvuru sahipleri, gerekli prosedürler tamamlandığında üçüncü ülkelere yerleştirilebiliyor. BMMYK'nın "mülteci" olabilecek kişileri tespitinden sonra ABD'nin kabul edeceği kişilerin başvurularını Yerleştirme Destekleme Merkezi inceliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER