Son 10 yılda en fazla hamsi avlandı
EkonomiTürkiye denizlerinde son 10 yılda 1 milyon 632 bin 361 tonla en fazla hamsi avcılığı yapılırken, bu balığı çaça, sardalya, palamut, istavrit ve lüfer takip etti.
Türkiye İstatistik Kurumu verileriyle, Türkiye'de denizlerde en çok avlanan balık türleri ortaya çıktı.
AA muhabirinin söz konusu verilerden yaptığı derlemeye göre, Türkiye denizlerinde son 10 yılda sırasıyla en çok hamsi, çaça, sardalya, palamut, istavrit ve lüfer avlandı.
Türkiye denizlerinde son 10 yılda, 1 milyon 632 bin 361 ton hamsi, 372 bin 723 ton çaça, 185 bin 436 ton sardalya, 180 bin 453 ton palamut, 162 bin 962 ton istavrit ve 48 bin 170 ton lüfer avcılığı yapıldı.
Avlanan balık miktarı, yıllara göre dalgalı seyir izledi. Buna göre, hamsi miktarı, 2004'te 96 bin 440 ton iken, geçen yıl 273 bin 914 tona yükseldi. Son 10 yılda en fazla geçen yıl hamsi avcılığı yapıldı.
Hamsiden sonra en çok avlanan balık çaça olurken, avlanan çaça miktarı 2014'te 41 bin 648 ton ve geçen yıl 45 bin 764 ton olarak kayıtlara geçti. Çaça avcılığı en çok 76 bin 996 tonla 2015 yılında gerçekleşti.
Avlanan sardalya miktarı 10 yıl önce 18 bin 77 ton olarak kayıtlara geçerken, geçen sene ise 17 bin 311 tona geriledi. Bu dönemde 23 bin 426 ton ile en fazla sardalya 2017'de avlandı.
Türkiye'de 2014'te avlanan palamut miktarı 19 bin 32 ton olurken, geçen sene 2 bin 83 tonda kaldı. Bu sürede en fazla palamut avcılığı 49 bin 891 tonla 2022 yılında yapıldı.
İstavritte ise avlanan balık miktarı 2014'te 16 bin 324 ton ve geçen yıl 14 bin 374 ton olarak kayıtlara geçti. En fazla istavrit 24 bin 5 tonla 2021'de sofralara geldi.
Lüferde ise 2014'te 8 bin 386 ton, geçen yıl ise 2 bin 137 ton balık avlandı. Lüferde en fazla avcılık yapılan yıl 9 bin 574 tonla 2016'da kaydedildi.
"Hamside kota uygulaması sürdürülebilirlik adına olumlu olacaktır"
Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya da ülkede avlanan balık miktarının 2012'de 433 bin ton iken geçen yıl 338 bin tona gerildiğini belirterek, yetiştiricilikte ise bu miktarın 2012'de 212 bin ton iken geçen yıl 600 bin tona yükseldiğini söyledi.
Türkiye'de avlanan balığın yaklaşık yüzde 60'ının hamsi olduğu bildiren Özkaya, hamsinin özellikle Karadeniz'de bol bulunan bir balık türü olduğunu aktardı.
Özkaya, aşırı avlanma ve balıkçı teknelerinin büyümesinin, balık miktarlarında azalmaya neden olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Balık boylarında kısalma var, verimi de azaldı. Hamsi stoklarında, hem aşırı avcılığa hem de iklim değişikliğine uyum sağlaması nedeniyle sıkıntı yok ancak ülkede aşırı avcılığın engellenmesi lazım. Bölgelere göre avcılık yapılmalı ve balıkçılarımız da bu konularda bilinçlendirilmeli. Balıkçılarımızın sorumlu avcılık yapması önem taşıyor. Bu denizler hepimizin. Gelecek nesillere de balık kalmalı. Bunlara dikkat edilirse zengin denizlerimizde balık stokları tekrar artacak. Balık miktarlarının artması hem gelecek nesiller hem de ülke ekonomisi için katkı sağlayacaktır. Bu yıl hamside kota uygulaması başlatılacak, bu da sürdürülebilirlik adına olumlu olacaktır."
Son 10 yılda avlanan balık miktarları şu şekilde:
Hamsi
Sardalya
İstavrit
Palamut
Lüfer
Çaça
2014
96.440
18.077
16.324
19.032
8.386
41.648
2015
193.492
16.693
16.664
4.573
4.136
76.996
2016
102.595
18.162
11.148
39.460
9.574
50.225
2017
158.094
23.426
12.985
7.578
1.936
33.950
2018
96.452
18.854
20.678
30.920
5.767
20.057
2019
262.544
19.119
19.505
1.578
1.213
38.078
2020
171.253
21.265
12.349
22.743
3.722
26.804
2021
151.597
15.800
24.005
2.595
5.804
28.040
2022
125.980
16.729
14.930
49.891
5.495
11.161
2023
273.914
17.311
14.374
2.083
2.137
45.764
Toplam
1.632.361
185.436
162.962
180.453
48.170
372.723
İlginizi Çekebilir