Sosyal Medyada Başbakan'a Hakaretten 1 Yıl Mahkum Oldu
Güncel
Konya'da Gezi eylemleri sürecinde Başbakan Erdoğan aleyhine paylaşımlarda bulunduğu öne sürülen üniversite öğrencisi Osman Garip'e 1 yıl 15 gün hapis verildi.
Konya'da alışveriş merkezinde çalışan, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi 24 yaşındaki Osman Garip, 'Gezi olayları' sırasında facebook'taki hesabından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'a hakaret ettiği iddiasıyla, 7'nci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verdi. Hakaret içeren sözleri kendisinin paylaşmadığını ve sayfasının hacklenmiş olabileceğini öne süren Garip, karara itiraz edeceğini söyledi.
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şikayeti üzerine bir alışveriş merkezinde reyon görevlisi olarak çalışan Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi Osman Garip hakkında, 'facebook'taki sayfasında Taksim yayalaştırma projesi kapsamında Gezi Parkı'nda yapılan protestolara internet üzerinden katılarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği ve zincirleme suç işlediği' iddiasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında geçen 10 Temmuz günü polis tarafından işyerinde ifadesi alınmak üzere gözaltına alınan Garip, suçlamaları kabul etmedi ve susma hakkını kulandı.
Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamenin ardından Garip, hakkında 7'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. 25 Ekim günü görülen ilk duruşmada Osman Garip, Başbakan Erdoğan'a hakaret içeren sözleri kendisinin paylaşmadığını, sayfasının hacklenmiş olabileceğini belirtti.
1 YIL 15 GÜN HAPİS
12 Kasım günü görülen ikinci duruşmaya Osman Garip katılmazken, mahkeme, Osman Garip'in, Başbakan Erdoğan'a yönelik kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirterek, önce 1 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, suçu birden fazla işlemesi nedeniyle Garip'in cezasını 1 yıl 3 aya çıkarttı. Garip'in 'iyi hali'ni göz önünde bulunduran mahkeme, daha sonra cezayı 1 yıl 15 güne indirdi. Mahkeme, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurulduğunda yeniden suç işlemekten çekineceği hususunda kanaat oluşmadığından hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığı kararını verdi.
İLK İŞİNDEN AYRILDI
Polis tarafından gözaltına alındıktan sonra ilk çalıştığı işyerinden ayrılmak zorunda kaldığını ve başka bir alışveriş merkezinde çalışmaya başladığını belirten Osman Garip, olaylar yaşandığında 2 aylık evli olduğunu ve eşinin de kendisini sürekli desteklediğini söyledi.
Yerel mahkemenin kararını temyize götürmek için avukatı vasıtasıyla Yargıtay'a başvuracağını belirten Garip, "Hakaret içeren sözleri kendim yazmadım. Sayfam hacklenmiş olabilir. Yargıtay, kararı onaylarsa tam Aziz Nesin'lik bir olay olacak. 'Özür dilemem gerekirse, gerekli kişilerden özür dilerim' dedim. Ancak dikkate alınmadı" dedi.
Birilerinin kendisini izlediğini öne süren Garip, "Sosyal paylaşım sitesindeki sayfamın başına 'T.C.' ekledim diye izlenip, takip edildiğimi düşünüyorum. Cumhuriyet sevdam yüzümden bu duruma düştüm. Bunun bir hesaplaşma olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
'FACEBOOK DELİL SAYILMAZ'
Osman Garip'in avukatı Hakkı Ünalmış ise yerel mahkemenin bir taraftan iyi hal indirimi uygularken, bir taraftan da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığı kararı vermesine anlam veremediğini söyledi. facebook'un delil sayılmayacağını belirten Ünalmış, "Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi'nin facebook usullere uygun olmadığı ve delil sayılamayacağı yönünde kararı olduğunu mahkeme heyetini sunduk. Ancak suçun işlenmiş olabileceğini ileri sürüp bu kanaate varıldı. Hukuki mücadelemiz devam edecek" dedi.
TÜM HABERLER