Su arıtmada pratik çözüm
Konyaİngiliz ve Türk bilim adamları yeni başlattıkları ortak proje kapsamında, sıradan tekstil kumaşlarını düşük maliyetli su arıtıcılarına dönüştürülmesi planlanıyor
SIRADAN KUMAŞLARDAN SIRADIŞI ÇÖZÜM
İngiliz Kraliyet Derneği tarafından desteklenen ikili işbirliği projesi kapsamında; İngiltere Durham Üniversitesinden Profesör Dr. Jas Pal Badyal ve Yardımcı Doçent Dr. Simon Beaumont ile Selçuk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Karaman ve Prof. Dr. Mustafa Tabakcı gerçekleştirecekleri projede, su arıtımına pratik ve ucuz bir yöntem geliştirmek için fonksiyonel nano kaplamaları, sıradan tekstil kumaşlarına uygulanması planlanıyor.
TEMİZ SU HERYERDE OLACAK
Proje ile taze ve temiz suya erişimde güçlük çeken ve hijyenik olmayan koşullarda yaşayan insanlara hizmet edilmesi amaçlandığı belirtilerek, yetersiz altyapıya sahip endüstriyel alanlar, kentsel alanlar ya da mülteci kampları gibi alanlarda kullanması amaçlanıyor.
‘TEMİZLİK BEZİ BİLE KULLANILABİLİR’
Doç. Dr. Mustafa Karaman, Türkiye’nin dünya tekstil endüstrisinin önemli bir üretim merkezi olduğunu, buradan temin edilecek kumaşların ekonomik olacağı, böylelikle üretilecek su arıtma filtrelerinin üretim maliyetlerinin oldukça düşük olması beklendiğini söyledi. Türk üretimi pamuklu kumaş yada gündelik yaşamda kullanılan temizlik bezlerinin bile geliştirilerek su arıtıcı fitrelere dönüştürülebileceğini söyleyen Karaman, her biri farklı bir kirleticiye karşı etkili olan birden çok kumaş bir arada kullanılarak, düşük maliyetli ve geri dönüştürülebilir su temizliğini yerinde gerçekleştirebileceğini söyledi.
‘ÖNEMLİ BİR FIRSAT’
Profesör Jas Pal Badyal ise, yüzeylere aşılanmış büyük moleküllerin zirai organik kirleticilere karşı etkili olduğunu, Durham Üniversitesinde yapılan çalışmalar ile bunun mümkün olabileceğini söyledi. Diğer taraftan Selçuk Üniversitesinin ise kaliksaren adı verilen ve sudaki kirleticileri tutabilecek büyük moleküllerin sentezi konusunda önemli bir tecrübeye sahip olduğunu belirten Baydal, bu tür moleküllerin kumaş yüzeylerine kazandırılması projenin amaçlarına ulaşması için önemli bir fırsat sağlayacağı belirtildi.
SONA YAKLAŞILDI
Durham ve Selçuk Üniversiteleri tarafından iki önemli nano kaplama teknolojisi olan atımlı plazma destekli ve başlatıcılı kimyasal buhar biriktirme yöntemleri geliştirilerek proje hedefleri doğrultusunda kumaş yüzeylerini dönüştürmek için çalışma başlatıldığını söyleyen Doç. Dr. Karaman, tamamen kuru ortamda gerçekleşen kimyasal buhar biriktirme yönteminin kumaş yüzeylerini kaplamak için seçilmesinin birçok avantajının bulunduğunu belirtti.
Karaman, “Geleneksel yöntemlerde kullanılan çözücüler önemli çevresel riskler taşımakta, kimyasal buhar biriktirme yöntemi ise çözücü kullanmıyor; ayrıca bu yöntemde tekstil kumaşı gibi karmaşık geometriye sahip bir malzemeyi bile nano skalada homojen olarak kaplamak mümkündür” şeklinde konuştu.
Projenin yakın zamanda sonuçlarının alınması bekleniyor. (Sinem YELES KAHRAMAN)
İlginizi Çekebilir