Su seviyeleri geri dönülemez noktada
KonyaTürkiye genelinde etkisini gösteren kuraklık, göllerdeki su seviyesinin hızla azalmasına yol açıyor. Özellikle Konya’da bulunan göller, yıllardır süren su kaybıyla neredeyse yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
Uydu görüntüleri, bu düşüşü açıkça gözler önüne sererken, uzmanlar bu durumun bölge ekosistemi üzerindeki olumsuz etkilerini vurguluyor. Konya’nın en önemli doğal su kaynaklarından olan Beyşehir ve Tuz Gölü’nde gözlemlenen su kaybı, göl çevresindeki tarım alanlarını ve yerel yaşamı doğrudan etkiliyor. Uydu verilerine göre, göl çevresindeki su yüzeyi, geçmiş yıllara kıyasla belirgin şekilde küçüldü. Küresel ısınma, iklim değişikliği, aşırı sulama ve yanlış tarım politikaları Türkiye’deki su kaynaklarının hızla azalmasına yol açıyor. Bu etkilerden en çok zarar gören doğal alanların başında ise göller geliyor. Uydu görüntüleri, Türkiye’deki göllerin son 40 yılda yaşadığı dramatik değişimi gözler önüne seriyor. Yağış miktarındaki azalma, sıcaklıklardaki artış ve buharlaşmanın hızlanması gibi iklimsel etkenler, göllerin su seviyelerinde dönemsel iniş çıkışlara yol açarken, birçok gölde kuraklık geri dönüşü zor seviyelere ulaştı. Özellikle Göller Yöresi olarak bilinen bölgede, Akşehir, Eber, Dünde, Suğla, Eğirdir, Beyşehir, Yağışlı, Karataş, Burdur, Acıgöl ve Tuz Gölü gibi önemli su kaynakları, su kaybının etkilerini en ağır şekilde yaşıyor. Debisi düşük göllerin kimisi tamamen kurudu, kimisinin su seviyesi ise yarıya kadar indi. Uydu görüntüleri, son 40-45 yılda İç Anadolu Bölgesi’ndeki göllerin su kaybını çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.
Gölleriyle zengin Konya’da ise önemli su kaynaklarından Beyşehir Gölü, Düden Gölü, Tuz Gölü, Suğla Gölü, Akşehir Gölü ve Meke Gölünün yıllar içindeki değimi acı tabloyu ortaya koydu.
33 farklı adacığı ile turizmin de önemli adreslerinden Beyşehir Gölü, Anadolu’nun en büyük tatlı su gölü olarak biliniyor. Endemik bitki türü ve balık çeşitleriyle de bölge halkına geçim kaynağı olan gölde derinliğin 21 metreden 5 metreye kadar düştü. Kulu ilçesinin 5 kilometre doğusunda ve Tuz Gölü'nün kuzey batısında yer alan, "kuş cenneti" olarak da bilinen Düden Gölü neredeyse tamamen kuruyan göllerden biri. Konya'daki Akşehir Gölü, kuraklık ve bilinçsiz sulama nedeniyle kurumaya yüz tuttu. Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 40'ını sağlayan ve ikinci en büyük göl: Tuz Gölü. Son 40 yıllık uydu görüntüleri karşılaştırıldığında, Tuz Gölü’nün debisindeki gözle görülür bir küçülme var. Seydişehir ilçesinde bulunan Suğla Gölü, çevresindeki tarım arazilerini beslerken, balıkçılığa olanak tanıyan türlere de ev sahipliği yapıyor. Gölde, son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle zemin ortaya çıktı. Türkiye’nin krater göllerinden biri olan Meke Gölü de, kuraklığın etkisiyle tamamen kurudu. Öncesinde su yüksekliği 5-6 metreyi bulan gölde artık su bulmak imkansız.
İlginizi Çekebilir