© Konya Postası 2021

Su sorununa köklü çözüm

Yeni Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girdiği 30 Mart 2014’ten bu yana 28 taşra ilçesinde birçok hizmet gerçekleştiren Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarını Kırsal Hizmetler ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Mustafa Yazlık Konya Postası’na değerlendirdi

Yeni Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesinden beri ilçelerde başarılı hizmet üreten Büyükşehir Belediyesi’nin bu yasanın uygulanabilirliğini ispatladığı görülüyor. Aradan gelen 3 yıla rağmen ilçelerden genellikle yeni uygulamalarla ilgili hep olumlu tepki gelirken yasanın kapsamına giren il sayısının artırılması da gündeme geldi.

“YASAYA ÖNCEDEN HAZIRLANDIK”

Yeni Büyükşehir Yasası gündeme geldiğinde yasa henüz yürürlüğe girmeden önce yasanın uygulama aşamasında coğrafi alan büyüklüğü olarak en çok Konya’nın üzerinde durulacağını bildiklerini belirten Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Mustafa Yazlık, “Çünkü bu yasa eğer Konya’da uygulanabilirse diğer büyükşehirlerde de uygulanabilir anlamı taşıyordu. Bu yüzden yasa çıkmadan yaklaşık bir yıl önce yasayla ilgili bölgesel toplantılar yapılmaya başlandı. Yani o dönemde Başkanımız Tahir Akyürek, meclis üyelerimiz ‘Bu yasa nasıl uygulanabilir? Yapılanma nasıl olmalıdır?’ sorularına ilişkin toplantılar yaptı ve kısmen sorumluluk alanına girmemesine rağmen ilçelerde Büyükşehir Belediyesi ilaçlama, mezarlık temizlik hizmetleri gibi bazı hizmetleri yapmaya da girişti, yasa yürürlüğe girmeden önce. Bunlar belki bazı mobil uygulamalar olarak da görülebilir. Tabii burada yapılanmaya ilişkin, bölge yapılanmalarının nasıl olacağına ilişkin yasanın içerisinde net bir kavram yok. Bunu belediyenin kendisinin coğrafi alan büyüklüğüne göre planlaması gerekiyordu. Biz şöyle düşündük: Eğer biz tüm ilçelere merkezden gitmeye kalkarsak kesinlikle ne zaman olarak ne de personel olarak ne de ekipman olarak yetişemeyiz. Mümkün değil. Bu biraz eski sistemin devamı niteliği taşır. Önceden şikâyetimiz neydi? Bir mahalle yoluyla ilgili merkezden hizmet götürdüğünüzde buradan sabah mesai saatinde çıktığınızda öğlen işi yapacağınız alana ulaşıyorsunuz. Birkaç saat çalıştıktan sonra mesai bittiği için personel geriye dönüyor. Günlük 8 saat çalışmanız gerekirken belki birkaç saatlik eforla iki günde bitecek işi 10-15 günlük sürede Köy Hizmetleri mantığıyla yapıyordunuz. Bunun için öncelikle dedik ki bölge yapılanması oluşturalım. Fen İşleri’ni yedi bölgeye ayırdık. Bunu yaparken de merkezden o ilçe ve mahallelere olan uzaklıkları hesap ettik. Bu bölgelerde Fen İşleri’nin kendi araç parkıyla, kendi personeliyle o bölgenin ihtiyaçlarını giderecek şekilde yapılanma oluşturduk. Bu yedi bölgenin dışında da 24 alt bölge oluşturduk. Bizim şu anda Konya genelinde 31 Fen İşleri’yle ilgili muhatap birimimiz var. Fen işlerinin dışında KOSKİ Konya Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı hizmetlerinde önemli bir yük alan birimi. KOSKİ için de 12 tane birim oluşturduk. 12 birimin altında da yine 30 tane şeflik, KOSKİ ile ilgili de toplam 42 tane muhatap birim oluşturduk. Yani insanlar arızayla ilgili telefon açtığında Konya arıza hattını arayabiliyorlar, ama hizmeti bulunduğu mahallenin bağlı olduğu bölgeden alıyorlar. Hizmet Konya merkezden gitmiyor. Böylelikle hem zaman tasarrufu hem de yerinde hızlı müdahale şansımız oluyor. Aslında başarının altında yatan temel kriter bu. Yasaya önceden hazırlık yapmak, bölge yapılanmalarını erken oluşturmak” dedi.

İTFAİYE 110 BİRİMLE HİZMETTE

Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelere götürdüğü hizmetler bakımından en önemli birimin itfaiye olduğuna dikkat çeken Yazlık, “Belediye hizmetlerinde itfaiye en zorlu birimlerden bir tanesi. Yani, zaman gelir, belki altı ay itfaiyeye hiç ihtiyaç duymazsınız ama, bir saat ya da bir gün içerisindeki bir zaman diliminde ihtiyaç duyarsınız. Orada müdahale etmediğiniz anda sizin altı ay itfaiye olarak yangına hazır olmanız bir anlam taşımıyor, orada sınıfta kalıyorsunuz. Onun için, ona ilişkin de coğrafi yapıyı da göz önüne alarak bir yangına en geç 20 dakika içinde müdahale edecek şekilde ilkin bir yapılanma yapıldı. Daha sonra bu 15 dakikaya çekildi. Yaklaşık 110 itfaiye merkeziyle Konya’nın tamamında şu an hizmet veriyoruz” ifadelerini kullandı.

AKYÜREK’TEN ZORLAYICI KRİTERLER

Karatay, Selçuklu ve Meram ile diğer 28 ilçe ve mahalleler arasındaki hizmet aralığının yasadan önce epey açık olduğunu kaydeden Yazlık, “İlçe belediyeleri hizmet etmeye çalışmışlar, belde belediyeleri bir şekilde hizmet etmeye çalışmışlar ama ödeneklerin düşüklüğü ve personel sayısının fazlalığı bu hizmetlerin bir şekilde yatırıma dönüşmesini engellemiş. Özellikle altyapı gibi maliyeti olan ama halk nezdinde görünürlüğü olmayan bazı hizmet kalemlerinde aksamalar olmuş. Başkanımız şunu söyledi: Biz altyapı hizmetlerine öncelik ve önem vermeliyiz. Bir mahallenin su ihtiyacı varken başka bir mahalleye spor salonu yapmanın bir önemi kalmıyor. Bu noktada öncelikle birincil ihtiyaçları gidermemiz gerekiyor. Başkanımız şöyle bir hedef çizdi: 2016 yılı sonuna kadar kanalizasyon ihalesi yapılmamış hiçbir yerleşim yeri kalmayacak. Çünkü bu kriterleri başkanımız oluşturmamış olsaydı belki biz biraz daha zamana yayabilirdik. Başkanımız böyle zorlayıcı kriterler oluşturdu ki bu yasanın önümüzdeki üç yıllık süreçte Konya açısından ne denli başarılı bir şekilde uygulanabileceğini görelim istedi” bilgisini verdi.

KANALİZASYON PROJELERİNE 380 MİLYON TL

Kanalizasyon ihaleleri noktasında 2014, 2015 ve 2016 döneminde 380 milyon TL’lik ihale yaptıklarını söyleyen Yazlık, “Bu ihalelerin tamamı ilçe merkezleri, beldeden mahalleye dönüşen yerleşim birimlerini kapsıyor. Bunların birçoğunda çalışmalar tamamlandı, bir kısmında da devam ediyor. 2016’da ihale edilip 2017’de devam edecek işlerimiz var. Ondan sonra da nüfus kriterine göre köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerleriyle ilgili bir planlama yapacağız” dedi.

SU SORUNUNA KÖKLÜ ÇÖZÜMLER

Su konusunda öncelik şurasıdır burasıdır diye bir önem ve öncelik hiyerarşisi gözetmediklerini ifade eden Yazlık, “İhtiyacı olan her yere giriyoruz. Geçen yıl çok kurak geçti. Bu yıl yağışlar şu anda bizi çok memnun etti. Hem tarım için hem içme suyu için yağışlar çok iyi ama geçen yıl kırsaldaki mahallelerde inanılmaz derecede susuzluk şikâyeti aldık. Bunun temel sebeplerinden bir tanesi şu: Köylerde sadece su sadece içme suyu olarak kullanılmıyor, bahçe sulamasında da kullanılıyor. Böyle olunca ister istemez su da yetersiz hale geliyor. Bazen kot farkından dolayı yukarı mahallelere basınç düşüklüğünden kaynaklı olarak su çıkmayabiliyor. Bu tarz şikâyetler oldu. Biz yoğun sondaj faaliyetleri yaptık geçen yıl. KOSKİ Genel Müdürlüğümüz başkanımızla da istişare ederek grup suyu çalışmalarına başladı. Bu da çok önemli. Çünkü grup suyu çalışmaları su sorununa köklü çözüm üretecek bir çalışma. 2014, 2015, 2016 döneminde yaklaşık 115 milyon TL’lik su çalışması yaptık. Bunun içerisinde grup suyu çalışmalarımız yok. Grup suyu çalışmalarını ayrı değerlendiriyoruz. Çünkü biz grup suyu çalışmalarında bir kalemde 25, 26 mahallenin su sorununu çözmüş oluyoruz. Bunlar da kalıcı çözümler oluyor. Grup suyu çalışmalarıyla ilgili son dönemde Kadınhanı bölgesinde yürüttüğümüz bir çalışma var. Tek başına yaklaşık 2-27 milyon TL’lik bir yatırım. O bölgedeki su sorununa köklü çözüm bulunacak. Beyşehir bölgesinde DSİ ile ortak yürüttüğümüz bir çalışma var. Yine Bozkır bölgesinde, Çumra bölgesinde yürüttüğümüz çalışmalar var. Bunların da toplamı yaklaşık 300 milyon TL” diye konuştu.

257 SU KUYUSU AÇILDI

Su depolarının önemli olduğuna işaret eden Yazlık, “Hem tamir tadilatları hem yenileme çalışmaları yapıyoruz. Birçok su deposu 40-50 yıl önce yapılmış. Şimdiye dek hiçbir müdahalede bulunulmamış. Bir şekilde içme suyunda kullanılıyor. Pek sağlıklı değil. Yenilenmesi gerekiyorsa yeniliyoruz, tamir edilmesi gerekiyorsa tamir ediyoruz” dedi. Su depolarında yaklaşık 50 milyon TL’lik bir çalışma yapıklarını kaydeden Yazlık, “Bu da 263 tane su deposu anlamına geliyor. Geçen yıl çok yoğun olmak kaydıyla kuyu açımlarına hız verdik. 257 tane su kuyusu açmışız 2014, 2015, 2016 döneminde” açıklamasını yaptı.

ARITMA TESİSLERİNE 40 MİLYON TL

KOSKİ çalışmalarının temellerinden bir tanesinin de arıtma tesisleri olduğunu açıklayan Yazlık, “Kanal çalışmasını yapıyorsunuz, ama bölgesel bir arıtma tesisi yapmamanız durumunda farklı sorunlar çıkıyor bu sefer. Şu ana kadar 42 tane arıtma tesisini ya tekrar tamir tadilatını yaparak işletmeye soktuk, çünkü bunun işletme maliyeti de çok yüksek, ya da yeni arıtma tesisleri yaptık. Atıksu arıtma tesislerine yaklaşık 40 milyon TL’lik bir harcama gerçekleştirdik şimdiye kadar” dedi.

İLLER BANKASI PROJELERİNDEN

80 MİLYON TL’LİK EK YÜK

İller Bankası’ndan Büyükşehir Belediyesi’ne devreden bazı projeler de olduğuna değinen Yazlık bu konuda da şu bilgileri verdi: İller Bankası bir şekilde projeye başlamış; kanal projeleri, su projeleri, arıtma tesisi projeleri… Ama iş tamamlanmamış. Yeni yasa çıktıktan sonra bu işlerin tamamı bize devroldu bizim iş kalemlerimiz arasında bulundukları için. Tabii bunlar borçlarıyla birlikte bize devroldu. Bu da yaklaşık 80 milyon TL’lik ilave bir yük getirdi. Bu projelerin yapılabilir durumda olanları devam ettirildi, yapılamaz olanlarıyla ilgili yeniden proje çalışması yapıldı, müteahhidi sorunlu olan işlerle ilgili de fesih işlemleri yapıldı. 

Başkan Tahir Akyürek’in cadde standardı, asfalt kalitesi, işaretlendirmeleri, ışıklandırmaları ve kaldırımlarıyla ilçelere prestij kazandıracak caddeler yapılması talimatını verdiğini ifade eden Yazlık, “Bazı ilçelerimizi biliyorsunuz. Bu ilçelerin cadde, asfalt ve kaldırım standartları çok yüksek değildi. Bunun için meclis üyelerimizden oluşan bir komisyon kuruldu, Ulaşım Komisyonu. Bu komisyon tüm ilçelere gitti, ilçe merkezlerindeki caddelerin tespitini yaptılar. Bu caddeler Büyükşehir’e geçti ve prestij cadde dediğimiz, özellikle sıcak asfalt kullandık bu caddelerde. Yol işaretleri, mümkün olan yerlerde bisiklet yolları, andezit kaldırımlar ve ışıklandırması, yağmur drenaj kanalı dahil tüm altyapı çalışmaları tamamlanmış prestij caddeler kazandırdık ilçelerimize. Toplamda bu bize 160 milyon TL’lik bir maliyet getirdi. 28 ilçe için söylüyorum bunu. 20 ilçe merkezinde ana cadde çalışmalarını tamamladık. Şu anda prestij cadde olarak ilçelerin merkezinde bu caddeler kullanılıyor. 7 ilçede de çalışmalar tamamlanma aşamasında. Bu caddelerin büyük bir kısmı 2017’nin Haziran ayına doğru tamamlanmış olacak” dedi. (Murat GÜZEL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER