© Konya Postası 2021

Süt üretimi ikiye katlandı

Türkiye'de kısa dönemde 8 milyon ton süt üretiminden 18 milyon ton süt üretimi yapıldığını aktaran Karatay Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kalaycı, sektörün sorunlarına değindi ve "Geçmişte bir süt kayıt sistemimiz olmadığı için süt üretim miktarlarını net olarak göremiyorduk" dedi

SÜT ÜRETİMİ 2 KAT ARTTI

Türkiye'de süt üretiminin 8 milyon tondan 18 milyon tona çıktığı bilgisini veren Başkan Kalaycı, "Türkiye’nin süt üretiminin kısa dönemde 8 milyon tonlardan 18 milyon tona yükselmesi bir tesadüf değildir. Çünkü geçmişte bir süt kayıt sistemimiz olmadığı için süt üretim miktarlarını net olarak göremiyorduk. Yani bir fiyat artışı durumu söz konusu idi. Bakanlığımız ve Süt Üreticileri Merkez Birliği tarafından oluşturulan Ulusal Süt Kayıt Sistemi ile sütler kayıt altına alındı ve süt üretim miktarlarımızda netleştirmeye başladı. Tabi bunun yanında yurt dışından gelen nitelikli hayvanlarında bu duruma katkısını göz ardı etmemek gerekir" şeklinde konuştu. Türkiye’de süt üretiminde Konya'nın birinci il olduğunu ifade eden Kalaycı, Konya'nın yıllık tonda 772 bin 785 ton süt ürettiğini söyledi.

Diğer taraftan dünya genelinde süt tüketimine bakacak olursak yıllık kişi başına içme sütü tüketimi Avrupa Birliği ülkelerinde 90 kilogram, Avustralya'da 100 kilogram, ABD’de 80 kilogram ve Türkiye de ise 30 kilogram kişi başına süt tüketilmektedir. Burada bizim süt tüketimimizde ciddi bir problem  olduğu görülmektedir. Buda bize gösteriyor ki süt tüketim alışkanlığımızı araştırmamız gerekiyor. Yeterince süt ve süt mamulleri tüketebilirsek yıllık üretilen 18 milyon ton süt bize yetmeyecektir" dedi.

"KOYUN DOĞUMLARI BİZİ ETKİLEDİ"

2016 yılının süt üreticileri açısından olumlu bir yıl olarak geçmediğini ifade eden Karatay Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kalaycı, bu durumun koyun doğumlarından dolayı olduğunu aktardı. Kalaycı, "Süt üreticileri açısından 2016 yılı başından itibaren pek olumlu geçtiği söylenemez. Çünkü bölgemizde koyun doğumları mevsimsel olduğundan dolayı 2016 yılı başından itibaren süt üretimi yükseliş trendine giriyor. Ve bu yükseliş kademe kademe artarak devam ediyor. Süt üreticilerinin, laktasyon  dönemine paralel seyreden süt arz fazlasını değerlendirememesi, değerlendirilen terimin piyasa fiyatının altına düşmesi, diğer giderlerin artması gibi faktörleri, yem fiyatlarının yükselse, damızlık değeri bulunan hayvanların kesime gitmesi sonucunu doğurabilmektedir" dedi.

2016 yılında üreticinin bu problemlerle uğraştığını ifade eden Kalaycı, "Ne yazık ki 2016 yılında üreticilerimiz bütün bu sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Bu durumda kesilen her damızlık dişi hayvan ile birlikte ülkemizin hayvan sayısı olumsuz etkilenmekte, büyük baş hayvan sayısı azaldıkça et fiyatları artmakta, dolayısıyla denge bozulmaktadır. Bu durum ülke hayvancılığına ve ekonomisine olumsuz olarak yansımaktadır" diye konuştu. 2016 yılı başından itibaren süt fiyatlarındaki yaşanan dalgalanmanın süt fiyatlarında 70 kuruşlara kadar düşüşe neden olduğunu dile getiren Kalaycı,"Bu dalgalanmayı gören Bakanlığımız Et ve Süt kurumu vasıtasıyla  piyasaya müdahale ederek arz fazlası sütlerin Birlikler vasıtasıyla süt tozuna dönüştürülerek süt fiyatının 1,15 TL’nin altına inmesi engellenmiştir" ifadelerini kullandı.

SÜT ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI

Süt üretimi sektöründeki sorunlara değinen Kalaycı, sorunları başlıklar halinde şöyle sıraladı: "Süt işletmelerinin dağınık bir yapıda olması sebebiyle sütte kalite düşüklüğüne neden olunuyor. bunun yanından fiyatlardaki istikrarsızlık bizlerin problemleri arasındadır. Yüksek girdi maliyetlerimizin ve sütteki arz talep dengesizliği yine bizleri etkileyen başlıca sorunlarımızdır. Kayıt dışılık, bilgi eksikliği ve hayvan hastalıkları da yine bizim süt üreticilerimizin sorunları arasındadır" diye konuşarak sözlerine son verdi. (Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER