Tasarruf ettiren akıllı kavşaklar
KonyaZaman kaybı, yakıt tüketimi, trafik kazaları ve çevre kirliliğine yol açan zaman ayarlı trafik ışıklarının yerine Büyükşehir Belediyesi dinamik trafik sistemiyle yönettiği kavşaklarda hem zaman hem de yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu şekilde, günde ortalama 40 bin aracın kullandığı İhsaniye kavşağında ayda 20 bin TL yakıt tasarrufu elde ediliyor
52 KAVŞAKTA UYGULANIYOR
Konya’da trafiğe çıkan araç sayısının artmasıyla birlikte yoğunlaşan trafik birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu sorunları kısmen de olsa azaltmak isteyen Konya Büyükşehir Belediyesi şehir merkezinde bulunan 193 kavşaktan 52’sinde Dinamik Trafik Sistemi’ne geçti. Trafik ışıklarının kullanıldığı kavşaklara yerleştirilen Dinamik Trafik Sistemi’nin kavşağa çıkan her yön için bir dinamik kamera ve tüm bu kameralarda elde edilen verileri toplayan bir merkezi üniteden oluştuğunu söyleyen belediye yetkilileri, “Dinamik kameralar sayesinde her yöndeki araçların sayısı tespit edilebiliyor. Kavşağa bağlı her yöndeki araç sayısını bilen Dinamik Trafik Sistemi, trafik ışıklarını tamamen araç yoğunluğuna bağlı olarak yönetiyor” dedi.
BEKLEME SÜRELERİ YÜZDE 25-40 AZALDI
En yoğun yöne daha uzun süre yeşil ışık yakılmasını sağlayan sistem sayesinde kavşak genelinde araçların ortalama bekleme süresinin en aza indirildiğini kaydeden yetkililer bu yolla Konya şehir merkezinde en sık kullanılan kavşaklarda ortalama yüzde 25, diğer kavşaklarda da yüzde 40 bekleme süresinde azalma sağlandığını kaydetti. Sözgelimi günde yaklaşık 40 bin aracın kullandığı İhsaniye Kavşağı’nda ortalama bekleme süresinin en az 20 saniye kısaldığına dikkat çeken yetkililer böylece sadece bu kavşakta aylık ortalama 20 bin TL yakıt tasarrufu sağlandığına dikkat çekti. Dinamik trafik sistemi sayesinde özellikle akşam saatlerinde çeşitli kavşaklarda yaşanan ve uzun süren beklemelere ve kuyruklamalara son verildiğini ifade eden yetkililer, bu sistemle birlikte eş zamanlı olarak yürüttükleri Merkezi Trafik İşletim Sistemi, METİS sayesinde de hem kavşakların panoramik kameralarla görüntülenmesini hem de kavşaktan toplanan tüm verilerin Kontrol Merkezi’nde sayısallaştırılmasını sağladıklarını belirtti.
METİS TÜRKİYE’DE BİR İLK
Türkiye’de ilk kez Konya’da uygulanan METİS’in kavşaklardaki anlık sinyal düzeninin görüntülenmesi, kavşaklara anında müdahale edebilme, kavşak görüntülerinin sayısal harita üzerine yansıtılması, şehrin trafik yoğunluğu haritasının çıkarılması ve yayınlanması, verilerin Büyükşehir Belediyesi veritabanına aktarılması, arşivlenen her nevi veri üzerinde trafik analizlerinin gerçekleştirilmesi, geçmişe yönelik sinyal raporlarının alınması, kavşaklarda bulunan kontrol cihazlarına erişim ve programlama ve gerektiğinde bu cihazlara uzaktan erişerek müdahale gibi yeteneklerle donatıldığını belirten yetkililer şehir merkezindeki toplam 68 kavşağın merkezden yönetildiğini ifade etti.
İstanbul’un bu sisteme geçeceğine dair yaptığı açıklamaya rağmen henüz bu sistemi kullanmadığına işaret eden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri “METİS yerli imkanlarla ortaya çıkarılan, ülkemizin ilk ve tek Kontrol Merkezi yazılımı olma özelliğini taşımaktadır. Yazılım sayesinde kavşaklar canlı olarak izlenebilmekte ve kurulu sistemlerin performansı anında değerlendirilebilmektedir” açıklamasını yaptı. (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir