© Konya Postası 2021

TATLI KAVUN YİYECEĞİZ

Hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle özellikle kavun ve karpuz üretiminde sıkıntı yaşanıyor. Aşırı sıcaklar kavun ve karpuzda güneş yanığı oluştururken, daha güzel ürünlerin 10-15 günlük süreden sonra piyasaya gireceği konuşuluyor

Adnan Menderes Toptancı Hali’nde faaliyet gösteren Tunç Tarım Ürünleri işletme sahibi Yavuz Şan, kavun ve karpuz üretiminde hava değişiminin etkili olduğunu ve bunun üretime yansıdığını söyledi. Kavun ve karpuz üretiminden pazarlanmasına kadar geniş bir alanda faaliyet gösterdiklerini aktaran Şan, bu yıl kavun, karpuz üretiminde aşırı sıcakların etkili olduğunu, ürün sezonunun 10-15 gün geç başladığını ve daha sağlam ürünlerin 10-15 gün sonra piyasaya gireceğini belirtti.

AŞIRI SICAKLAR ÜRÜNDE SIKINTI OLUŞTURUYOR

Kavun ile karpuz üretiminden pazarlanmasına kadar birçok alanda faaliyet gösterdiklerini ifade eden Yavuz Şan, kavun ile karpuz ekiminde Çukurova bölgesinden başlayarak Türkiye’nin birçok bölgesinde çalıştıklarını söyledi. Arz ve talebe göre kavun ile karpuzda bir dengenin oluştuğunu söyleyen Şan, bu dengeyi bozan durumun havalardaki yoğun değişimler olduğunu dile getirdi. Aşırı yağmur ve çok soğuk havaların kavun ile karpuz üretimini etkilediğini belirten Şan, “Kavun ve karpuz üretiminde aynı zamanda çok sıcak ve güneş yakması dediğimiz poyraza bağlı esen rüzgarlar etkili olur. Bu durumlar istez istemez etkiler. Bu sene kış aylarının sert geçmesi ürünlerin geç yetişmesine neden oldu ve bu yüzden sezon geç başladı. Mayıs ayının ilk haftasında Adana bölgesinden ürün gelmeye başlarken bu sezon Mayıs  ayının ikinci haftasında ürünler geldi ve buda yaklaşık 10-15 günlük kayma olduğunu gösterdi. Bir de Mayıs  ayının ikinci haftasından itibaren hava şartlarının düzelmesi ürünlerimizde kaliteyi de arttırdı. Ancak son 1 haftadır yaşanan yoğun sıcaklarürünlerimizde sıkıntıya neden oldu” şeklinde konuştu.

‘10-15 GÜN SONRA DAHA KALİTELİ ÜRÜNLER GELECEK’

Çukurova Bölgesi’nde yetişen ürünlerin yüzde 90’ında böyle bir güneş yanığı sıkıntısının bulunduğunu aktaran Yavuz Şan, bu durumun sadece Çukurova bölgesinde olmadığını Antalya bölgesinde de durumun aynı olduğunu söyledi. 10-15 günlük süreç içerisinde ürünlerin kalitesinden verim almanın zor olduğunu anlatan Şan, “10-15 gün sonra yeni ürünler gelecek ve hava şartları uygunda giderse vatandaşa daha kaliteli ürünler satılacak. Burada aslında en önemli problemlerden bir tanesi arz talep meselesi. Sezon ilk başladığında piyasa 1,5-2 TL arasındayken şuan karpuz halin içerisinde 20-40 Kuruş arasındaki fiyatlarla satılıyor. Bu durumdan dolayı satışlarımız şuan az. Kaliteli ürünler her zaman olduğu gibi fiyat farkından belli oluyor” dedi. Vatandaşın karpuzun tohumlarına ilişkin bakış açısını değerlendiren Şan, “Halk arasında kabak aşısı olarak nitelendirilen bir problem var ancak Kabak aşısının tad problemi yoktur. Aksine bu sene havaların sıcak olmasına rağmen en kaliteli karpuz bu sene oldu. Vatandaşımız gönül rahatlığı ile piyasadaki karpuzları yiyebilir. Hiçbirinde renk ve tat problemi yok ama alırken biraz daha belirli esnaflardan ürün almaları daha faydalarınadır” dedi.

KONYA’YA ÜRÜNLER NEREDEN GELİYOR?

Şan, ucuz fiyattan ürün satan kişilerin bulunduğunu, vatandaşların bu kişilere itibar etmemesi gerektiğini ve alacakları ürünleri kaliteli kişikler veya marketlerden almalarının daha doğru olacağını söyledi. Ürünlerde sıkıntı olsada fiyatlarda büyük bir yükselme olacağını tahmin etmediklerini söyleyen Şan, fiyatların normal seviyede devam edeceğini ve vatandaşın da bu ürünleri tüketebileceğini aktardı. Kavun ve karpuzun üretiminin Türkiye’de ilk olarak turfanda olarak Antalya’da bulunan yüksek seralardan daha sonrada Adana ilinden başladığını ve Konya’ya bu bölgelerden geldiğini aktaran Şan, 2 aylık süreçte bu bölgelerin ürünlerinin alındığını söyledi. Şan, “Yaklaşık 1 haftalık süreçte Ege bölgesinde üretimler başladı. Hemen hemen birçok bölgesinde mahsuller başladı ve muhtemelen yoğun sıcaklar o bölgeyi de etkileyecek ve orası da bittikten sonra İç Anadolu’nun değişik bölgelerinde üretimler başlıyor. Konya Ereğli bölgesinde çok kaliteli kavun ve karpuz üretimleri var. Ayrıca Çumra’da üretimler var ama diğer yıllara göre üretimler değişik ürünlerin yetişmesi nedeniyle azaldı” sözlerini kullandı.(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER