Tezgahlarda palamut bolluğu
KonyaEylül ayı itibariyle balık sezonu başladı. Palamut, çinakop, istavrit ve diğer balık türleri kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte tüketicilerin gözdesi oldu
Palamut diğer balık türlerine nazaran daha fazla satış gösteriyor. Çinakop ve hamsinin ise palamutların azalmasından sonra artış göstermesi bekleniyor. Tanesi 50 TL’den satılan palamuta tüketicilerden yoğun talep geliyor. Çinakopun tezgah fiyatı 80 TL civarında, istavrit ise 80 ile 100 TL arasında değişim gösteriyor. Fiyatların günübirlik belirlendiğini vurgulayan balıkçı İbrahim Büyükcebeci, “Denizden temin edilen mahsullere göre fiyatlarımızı belirliyoruz. Palamut Karadeniz’den çıkarken Çinakopu da Marmara Denizi’nden temin ediyoruz. Konya balık haline her gün taze balıklar gelir ve bizlerde tezgahlarımıza koyarak vatandaşlarımıza sunarız” dedi. Büyükcebeci, havaların sıcak seyretmesinin balıkçıları olumsuz etkilediğine değinerek, “Geçen yıllara baktığımızda bu yıl daha yavaş ilerliyoruz. Bunun nedeni de hava sıcaklıkları ve aynı zamanda ekonomik sıkıntılar da bizi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.
BALIKLARI NASIL TÜKETMELİYİZ
Her balığın kendine göre bir pişirme tekniği olduğunu söyleyen Büyükcebeci, “Yerli palamutun kızartması çok lezzetli olur. Fırında yapmak balığı kurutur. Çinakopun ise en uygun pişirme tekniği fırınlanmasıdır aynı zamanda ızgarası da çok lezzetli olur. İstavrit ise kızartmadan başka türlü pişirilmesi olmaz. Hepsinin ayrı ayrı pişirilme teknikleri var ve bu tekniklere göre pişirilmesi balığa lezzet katar” dedi
HAMSİNİN KULAĞINA KAR SUYU KAÇMADI
Büyükcebeci, şunları dile getirdi: “Her yıl duyduğumuz bu tabir, deniz suyunun soğumasıyla balıkların en yağlı olduğu dönemi ifade eder. Tezgahlarda çeşit sayılarının az olması deniz suyundaki sıcaklıklarla ilişkilidir. Hamsinin ise kasım ve aralık aylarında tüketilmesi soğuk suyun da etkisiyle balığa daha lezzet katacaktır.” (Sultan TÜRKMEN - Hamide YILDIRIM)
İlginizi Çekebilir