© Konya Postası 2021

‘Tohum toprağa emanet, engelli topluma emanet’

Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, engelliler için yapılmış platformların kullanılmamasını isteyerek, “Engellilerimiz için yapılmış yollara sürücülerimiz lütfen araçlarını park etmesinler’ dedi

‘ANA BABA GARDİYAN, EV HAPİSHANE, ÖZÜRLÜ MAHKUM’

Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler günü olarak kabul edilen bu günde Konyalı engelliler anlayış ve farkındalık bekliyorlar. Daha yaşanılabilir bir kent isteyen engelliler, kendilerine ayrılan platformların insanlar tarafından işgal edilmesinden şikayetçi.

Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, “Derneğimizin amacı engelli kardeşlerimizin eve hapsolmadan sokağa çıkmasını sağlayabilmek. Ana baba gardiyan, ev hapishane, özürlü mahkum olsun istemiyoruz” diyerek  “Günümüz koşullarında Büyükşehir belediyemizin de katkıları ile bu amacımızı %80 oranında gerçekleştirmiş bulunuyoruz. ‘Engelli sokakta nasıl gezecek engelli kaldırımlara nasıl çıkacak engelli ulaşımı nasıl kullanacak’ tüm bu sorunları birer birer çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz” diye ifade etti.  “Bizler bu konu da belediyelerimize projelerimizi götürdük. Büyükşehir belediyelerimizde bu projelerimize büyük katkı sağladılar” diyen Mıhçı, “Bizi bu projeler içerisinde en çok sevindiren olay otobüslerin engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği konuma getirilmesi oldu. Yine aynı şekilde kaldırımlar da engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği hale getirildi. Bunu tüm yolar için söyleyemesek bile %80 oranında yollarımız engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği hale getirildi” diye açıkladı.

ENGELLİLERİN HAKLARINI KULLANMASINLAR

Mıhçı,  “Bizim vatandaşlarımızdan tek ricamız engeliler için yapılmış platformları yolları mümkün olduğunca kullanmasınlar. Engeli olmayan insanlar engellilerin haklarını kullanmasınlar. Engellilerin yürümesi gereken yollara araçlarını park etmemelerini istiyoruz. Tohum toprağa emanet, engelli topluma emanet. Bizde topluma emanet olan bu vatandaşlarımızın haklarının daha duyarlı bir şekilde gözetilmesini istiyoruz. Duyarlı vatandaşlarımızın da bu konuda ki hassasiyetlerini biraz daha artırmasını diliyoruz. En büyük sıkıntımız eski yapılmış binaların ve kamu kuruluşlarının engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği hale getirmesini istiyoruz. Bu binaların ruhsatları verilirken engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygunluğu dikkate alınsın” diye belirtti.

MERDİVEN ALTI DERNEKLERİ SIKINTI

 “Bizi en çok üzen ise merdiven altı derneklerdir” diyen Mıhçı, “Bu bizi çok rencide ediyor, yıpratıyor. Bunun nedeni ise sokaktan geçen biri sözde iyi niyetli bir şekilde yaklaşıyor engelli vatandaşımıza ve yardım teklifinde bulunuyor. İşi olmayan kendisini bu işe adapte etmiş, vatandaşın cebindeki paraya gözünü dikmiş bu insanlar bu şekilde rant elde etmeye çalışıyorlar. Bizim vatandaşlarımızdan beklentimiz bu tür derneklere bu tür insanlara önem vermesinler. Eğer ihtiyaç sahibi bir engelli vatandaşımıza bir yardım yapılacaksa gelsinler bizimle görüşsünler. Biz yardım sever vatandaşlarımızı bu ihtiyaç sahibi arkadaşlarımızla bire bir görüştürüp yardımlarını aracısız bir şekilde yerine ulaşmasını sağlıyoruz. Türkiye sakatlar derneği bünyemizde her türlü tekerlekli sandalye bulunmakta ve biz tüm bunları ihtiyaç sahibi tüm engelli kardeşlerimizin hizmetine sunuyoruz. Kapınıza engelliler için tekerlekli sandalye alcağız veya onlara yardım için para topluyoruz diye gelen hiç kimseye inanmayın bizim dernek olarak tüm imkanlara sahibiz ihtiyacı olan tüm engelli vatandaşlarımızı da merdiven altı derneklerden uzak durmalarını öneriyoruz” dedi.

ENGELLİLER ARTIK DAHA ÖZGÜR

“Engelli vatandaşlarımız geçen yıllara nazaran kalıplarını daha güvenli bir şekilde kırdılar” diyen Mıhçı, “Toplumla daha haşır neşir hale gelebildiler. Şu anda tek hedefimiz Konya’nın 31 ilçesinde de engelli kardeşlerimizin sokağa rahatça çıkabilmelerini sağlayabilmek ve merkez ilçelerde ki gibi ulaşım ve diğer sorunlara maksimum çözümler sunabilmek. Diğer ilçelerdeki derneklerle ortak bir çalışma içerisine girip merkez dışında kalan diğer 28 ilçe içinde elimizden gelen tüm çalışmaları ortaya koyacağız. Bu konuyla alakalı olarak 19 madde içeren bir çalışmamızı Büyükşehir Belediyesine sunduk. Geçiş dönemine girdiğimiz şu günlerde önümüzdeki 5 yıl içerisinde engelli kardeşlerimizin önlerine konulan tüm engellerini kaldırmayı hedefliyoruz” diye söyledi. (Ayşe Gül YAKAN)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER