© Konya Postası 2021

Trabzon İran için beklemede

İran'la nükleer müzakerelerin anlaşmayla sonuçlanması ve İran’a ambargonun kaldırılması kararı iş dünyasını heyecanlandırırken, Trabzon Limanı İşletmeciliği A.Ş Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, kararı memnuniyetle karşıladıklarını ancak gelişmeleri bekleyip göreceklerini söyledi.

İran’ın transit ticaretin önemli bir kısmını Trabzon Limanı üzerinden gerçekleşmesi halinde 10 milyon insanın bu işten direkt ve endirekt faydalanacağını kaydeden Ermiş, geçmişte İran’ın tiransit taşımacığını Trabzon üzerinden yaptığını hatırlattı.

Ermiş, “İran, Trabzon ve bölge coğrafyası için transit nakliyat konusunda önemli bir ülke. 1980-1990 yılları arasında süre gelen İran-Irak Savaşı'nda başta Trabzon Limanı başta olmak üzere bölgedeki komşu illerdeki limanlar önemli transit noktası olmuştu. İran’ın tüm insani ihtiyaçları savaş döneminde Trabzon Limanı üzerinden İran’a sevk edilmişti. O dönemde trabzon Limanı bu hüviyetinde değildi. Oysa bugün Trabzon Limanı 2 bin 300 metre uzunluğundaki rıhtımlara, 250 bin metrekare depolama alanlarına içinde de bir serbest bölgesi olan bir liman haline gelmiştir. Ancak savaştan sonra İran’ın kendi limanlarını güneydeki Basra körfezindeki limanlara kullanmak istemesi bu bölgedeki transit nakliyatı durma noktasına getirmiş ve durdurmuştur. Biz 13 yıldır Trabzon Limanı'nın özelleşmesinden sonra İran’lı yetkililerle sürekli görüşerek karşılıklı ziyaretlerle eskiden olduğu gibi tekrar Trabzon Limanı'nın kullanılması noktasında büyük bir çaba sarf ettik. Hatta sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde İran’a yapılan bir ziyarette Resmi Gazete'de yayınlanan mutabakat zaptında da Trabzon Limanı'nın ortaklaşa kullanılması konusu ele alınmış ve resmi gazetede karşılıklı olarak mutabakat altına alınmıştı. Ancak bütün çabalarımıza rağmen transit nakliyat konusunda etkin bir gelişme sağlayamadık. Bir konteynır taşımacılığında bir aşama kaydettik ancak taşıyıcı firma Amerikan ambargosundan korkması suretiyle iyi bir noktaya getirmeye başladığımız İran’dan Venezüella’ya gidecek olan transit konteynır taşımacılığını durdurmuştu” dedi.

"BAŞTA TRABZON OLMAK ÜZERE BÖLGEYE ÇOK YANSIMALARI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ" Kararın başta Trabzon olmak üzere bölgeye yansımaları olacağını düşündüklerini kaydeden Ermiş, “Elbetteki İran’la yapılan müzakereler sonucunda ortaya çıkan tabloda ambargonun kalktığı gibi gözüküyor. Bekleyip bunun yansımalarının ne olduğunu analiz edip görmeye çalışacağız. İran için en akıllı yol Trabzon. İran’ın deniz yoluyla özellikle Karadeniz havzasından yapacağı ithalat ve ihracatlarda Avrupa Birliği’ne açılan kapısı konumunda Trabzon. Biz bunu her seferde İran’lı yetkililere öneriyoruz. Bu transit ticaretin önemli bir kısmı Trabzon Limanı üzerinden gerçekleşmesi halinde 10 milyon insanın bu işten direkt ve endirekt faydalanacağı yönünde kanaat sahibiyiz. Biz bunu sloganlaştırdık, '100 bin kişiye aş-ekmek' diye. Dolayısıyla İran’ın 5 milyon tonluk bir yükünün Trabzon Limanı üzerinden sirküle edilmesi halinde gerçekten Trabzon’dan yola çıkan bir TIR’ın 550 kilometrelik Gürbulak Sınır Kapısı'na kadar uzanan karayolu üzerindeki irili ufaklı yüzlerce yerleşim yeri bu işten nasibini alacağının yanında bu işin yan dalları olan oteli, kaportacısına kadar bir çok alana yayılacağı ortaya çıkıyor. Dolayısıyla buradan baktığımız zaman 5 milyon ton gibi bir yükün Trabzon limanından İran’a sevkiyatı söz konusu olursa hiç de abartılı bir yaklaşım değil. 100 bin kişiye iş aş ortaya çıkacaktır. Ancak bu haberler daha sıcak. Netice itibariyle bunların gelecekteki gelişmelerin görmek gerekiyor. Biz ümitliyiz başta Trabzon olmak üzere bölgeye çok yansımaları olacağını düşünüyoruz. O bakımdan bekleyip göreceğiz" ifadelerini kullandı. 

Liman olarak alt yapılarının hazır olduğunu ifade eden Ermiş, “Limanımız alt yapı olarak hazır. Bir takım araç gereç ve ekipmanlarla desteklenmesi halinde bugün 10 milyon ton olan kapasitemizin 20 milyon tona yükseltebileceğimizi inanıyorum”diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER