TRTEST Test Genel Müdürü Savunma Sanayi Bölgesinde
KonyaTRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş. Genel Müdürü Bilal Aktaş ve beraberinde Balistik Uzmanlarından oluşan heyet, Beyşehir-Huğlu-Üzümlüdeki silah imalat ekosistemine ziyaret düzenleyerek incelemelerde bulundu. Ziyarete MEVKA uzmanları eşlik etti
TRTEST Genel Müdürü Bilal Aktaş, TRTEST tarafından, Konya Teknoloji Endüstri Bölgesinde MEVKA desteği ile kurulması planlanan Türkiye Silah Test Merkezi Projesinin Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Konya’ya müjdelendiğini anımsatarak ‘Sayın Cumhurbaşkanımızın Konya’ya müjdesini verdiği projenin hayata geçmesi noktasında kısa vadede MEVKA ile sözleşme imzalayarak işimize hızlıca başlamayı planlıyoruz. Bölge silah imalat ekosistemine düzenlediğimiz bu çalışma ziyaretinde, silah imalatçılarımız ile Türkiye Silah Test Merkezi konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk, iş birliği olanaklarını görüştük, bu ziyaretimizde bize ev sahipliği yapan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Naci Tanık’a teşekkür ederiz’ dedi.
AKTAŞ “BİR AYAĞIMIZ KONYA’DA,
BEYŞEHİR’DE, HUĞLU’DA, ÜZÜMLÜDE OLACAK”.
Genel Müdür Aktaş “Bu çalışma ziyaretimizde, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi, AKDAŞ Silah, Balıklı Silah ve TURAN Ammo ile firmalarımızla test ve tescil süreci, kalite altyapısı vb konularda görüş alışverişinde bulunduk. Ayrıca, savunma sanayiine nitelikli işgücü yetiştirilmesinde Huğlu MYO ile işbirliği olanaklarını görüştük. Savunma sanayiimizin en önemli aktörlerinden TRTEST, bundan böyle Konya ekosisteminin bir parçası… Bir ayağımız Konya’da, Beyşehir’de, Huğlu’da, Üzümlüde olacak. TRTEST olarak, katılımcılık ve paylaşımcılığa, ortak akla önem veriyoruz, tüm paydaşlarla yakın işbirliğine önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.’ dedi.
BAĞIMSIZ VE GÜVENİLİR TEST
OTORİTESİ OLMAYI AMAÇLIYORUZ.
TRTEST’in kurumsal yapısı hakkında da bilgi veren Genel Müdür AKTAŞ açıklamalarını şöyle sürdürdü; Bilindiği gibi TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş.’ nin yerli test altyapı envanteri oluşturmak, Türkiye’de yapılamayan testlerin yurtiçinde yapılabilirliğini sağlamak ve kamu malı test merkezlerinin işletimini üstlenmek gibi stratejik faaliyetler yürüttüğünü,; Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Türk Standartları Enstitüsü (TSEK), TÜBİTAK, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ve STM ortaklığında kurulmuş bir kurum … TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş. bünyesinde yürüttüğü faaliyetler ile başta savunma sanayi olmak üzere tüm yerli üreticilerin ve kurumların test ihtiyacını karşılamayı, kamu adına bağımsız ve güvenilir test otoritesi olmayı amaçlamaktadır.’ Dedi.
TÜRKİYE’DE ki İLK SİLAH TEST MERKEZİ,
ULUSLARARASI ANLAMDA ÖNEMLİ
Türkiye Silah Test Merkezi (TSTM) Projesinin önemine değinen Genel Müdür AKTAŞ; Dünyanın sadece 14 ülkesinde bulunan ve Türkiye’de ilk olacak bu Silah Test Merkezinin, hem ulusal anlamda hem uluslararası anlamda önem taşıdığını, böyle uluslararası bir merkezin Konya’da kurulmasının da ayrıca önemli olduğunu, TRTEST in bu projede yürütücü olarak yer alıyor olmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Genel Müdür AKTAŞ ‘ Dünya av tüfeği ihracat pazarında İtalya’dan sonra ikinci sırada olan ülkemiz dünya pazarında çok önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz 2020 yılı verilerine göre, dünya ateşli uzun namlulu av tüfeği pazarının % 21’ini elinde bulundurmakta olup, Amerikan pazarında Türkiye’nin sahip olduğu pay yüzde 35, Almanya’da yüzde 12.5, Fransa’da yüzde 11.5, İngiltere’de ise yüzde 7.4 olarak gerçekleşmiştir. Bu gurur verici tablonun oluşmasında emeği geçen başta Beyşehir-Huğlu-Üzümlü silah imalat ekosistemi olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
KONYANIN SAVUNMA SANAYİİNDEKİ
OLUMLU İVMESİNE KATKI VERMEYE ÇALIŞACAĞIZ
Konya’nın savunma sanayii- silah mühimmat potansiyeline değinen Genel Müdür Aktaş, “Konya’nın Savunma ve Havacılık Sanayiisindeki potansiyeli, tarihsel perspektiften bakıldığında, öncelikle 107 yıllık geçmişe dayanan Beyşehir – Huğlu - Üzümlü coğrafyasındaki Av Tüfekleri imalat potansiyeli ve Konya Merkezdeki güçlü sanayi ekosisteminin varlığı olduğunu, mevcut potansiyelin Ulusal Politikaların da etkisiyle ciddi bir ivme yakaladığını, ASELSAN Konya yatırımının Konya Teknoloji Endüstri Bölgesinde gerçekleşmesiyle önemli bir aşamaya geldiğini ifade etti. Konya’nın 2020 yılında 153.4 milyon dolar savunma ve havacılık ihracatıyla ülkemizde bu alanda en fazla ihracat yapan iller arasında 3. Sıraya yerleştiğini, 2021 yılının ilk 8 ayındaki 206 milyon dolarlık ihracatla bu büyümeyi sürdürdüğünü ifade eden Genel Müdür AKTAŞ, bu olumlu ivmenin devamına test ve tescil işlemleri ile katkı vermeye çalışacaklarını ifade etti.
TÜRKİYE SİLAH TEST MERKEZİ, ÜRÜNLERİN
ULUSLARARASI MARKA DEĞERİNİ ARTIRACAK.
Genel Müdür Aktaş, Türkiye Silah Test Merkezi (TSTM) projesinin hayata geçmesiyle birlikte, Ton başına ihraç değerinin artacağını, Test ve tescil için yurtdışına giden döviz ülkemizde kalacağını, Üretici ve ihracatçıların kolay ulaşılabilir, destekçi, ucuz ve hızlı test hizmetine kavuşacağını, Yurt dışına test için giden ve test sonucunda hatalı çıkan ürünlerin nakliye, sigorta vb. giderlerini boşu boşuna ödememiş olacağını, yurtiçi ve yurtdışı müşterinin güvenli/kaliteli ürünle buluşacağını ve dolayısıyla ürünlerin marka değerinin artacağını vurguladı. Genel Müdür Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘ Ülkemizde (Konya’da) Türkiye Silah Test Merkezi (TSTM) ’nin kurulması ve yerli üretim tüfeklerin test ve tescilini yapar hale gelmesi ile uzun vadede Türkiye’nin CIP –SAAMI üyeliğinin sağlanması veya bu standartlara eşdeğer TÜRK tescilinin oluşturulması mümkün olabilecek, TSTM tarafından Türkiye tarafından verilecek CIP ayarındaki Onay/Tescil, CIP üyeliği gerçekleşmese dahi en büyük pazar olan AMERİKA ve diğer ülkeler nezdinde tüfeklerimizin piyasa ve marka değerini artıracak, CIP üyesi olsun olmasın tüm ülke pazarlarına daha rahat girilecektir.’ dedi.
KÜRESEL ÖLÇEKTE BİR FIRSAT MEVCUT.
Genel Müdür AKTAŞ:’ Diğer taraftan, yerelde var olan silah - av tüfeği imalat potansiyelini savunma sanayiine entegre ederek kazanılacak yeni yetenekler, yeterlilikler ve kurumsallaşma ile, milli teknoloji hamlesi perspektifinde hem yerli ve mili savunma sanayiimize katkı verilmesi, hem de av tüfekleri sektöründe küresel ölçekte var olan iddianın güçlendirilmesi noktasında bir fırsatın mevcut olduğu yapılan araştırmalar ortaya konulmuştur.’ Dedi. Genel Müdür AKTAŞ; Projeye gösterdikleri destek ve onay için başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Konya Milletvekillerine ve TBMM Komisyon Başkanlarımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğüne, Savunma Sanayii Başkanlığına, Konya Valiliğine, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığına, TRTEST Yönetim Kurulumuza ve Konya Beyşehir Huğlu, Üzümlüdeki tüm silah imalatçılarımıza, Türkiye Silah Test Merkezi Projesinin paydaşlarından, Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi, ASELSAN Konya Silah Sistemleri Tesisi, Konya Sanayi Odası, KOP BKİ, Selçuk Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Beyşehir TSO, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi, BEYSİSAD, HUSİAD, AKDAŞ Makine Silah San Ltd Şti, Değirmenci Otomotiv ve Metal End. (DOME) A.Ş., DERYA Silah San ve Tic. Ltd Şti, KRAL Av San. Müt. Tıbbi Mal. San ve Tic. Ltd. A.Ş.’ye ve destekleri nedeniyle de Mevlana Kalkınma Ajansına (MEVKA) teşekkür etti. (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir