© Konya Postası 2021

‘Türkiye öncü olabilir’

İstanbul’da kurulması planlanan Uluslararası İslam Üniversitesi’nin Türkiye’yi İslam dünyasında öncü yapabileceğini belirten, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Ramazan Altıntaş, İslam dünyasında yaşanan sorunlarında çözümü için üniversiteden yararlanılabileceğine dikkati çekti

İstanbul’da 2019-2020 yılına kadar kurulması planlanan Uluslararası İslam Üniversitesi, hakkında değerlendirmelerde bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, üniversitenin İslam dünyasında Türkiye’yi öncü ülke yapabileceğini ve İslam dünyasındaki sorunların çözümü için kaynak olabileceğini söyledi.

‘TÜRKİYE MERKEZ OLABİLİR’

Uluslararası İslam Üniversitesi çalışmasının insanlık için hayırlı bir başlangıç olduğunu ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Ramazan Altıntaş,  bu konunun 2015 yılından beri konuşulduğunu söyledi. Altıntaş, İslam dünyasında Uluslararası İslam Üniversitesi kurulması meselesinin yeni olmadığını ve üniversitenin örneklerinin Pakistan, Malezya, Suudi Arabistan, Mısır ve Tanzanya’da bulunduğunu, bu üniversitelere Türkiye’nin de katkıda bulunduğunu ancak üniversitelerin istenilen amaca eriştiremediğini kaydetti. İstanbul’da kurulması planlanan Uluslararası İslam Üniversitesi’nin İslam dünyası içerisindeki barış ve huzur ortamının yeniden sağlanmasına hizmet edeceğini söyleyen Altıntaş,  projenin temelinde İslam dünyası için yararlı bireyler yetiştirme amacı olduğunu belirtti. İslam dünyasında Türkiye’nin merkez ülke olması gerekliliğine vurgu yapan Altıntaş, “İslam dünyası içerisinde yaşanan çatışmaya ilk olarak din anlayışı ve yaşayışındaki problemler neden oluyor. İkincisi İslam dünyasının birliğinin sağlanması gerekiyor ve İslamiyeti iyi anlayan gençlerin yetiştirmeliyiz. İşte bu şekilde İslam dünyasının sorunları çözülebilir. Zaten İslam dininin temelinde barış, adalet ve hikmet vardır. İşte Uluslararası İslam Üniversitesi’ne her ülkeden gelecek öğrencilerde bu alanlarda en güzel bilgileri alacaklar ve ülkelerine taşıyacaklar” dedi. 

İslam dünyasının sıkıntılar içerisinde bulunduğunu, sıkıntıların giderilmesi konusunda Türkiye’nin öncü olabileceğini ve bu öncü rol için Uluslararası İslam Üniversitesi’nin fırsat olabileceğini ifade eden Altıntaş, bilginin İslamileştirilmesi konusunun önemli olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, 2019-2020 yılına kadar kurulması planlanan üniversitenin dünya çapında olacağını dile getiren Altıntaş, “İslam dünyasına hizmet edecek hatta bütün dünyaya hizmet edecek bir üniversite olacak. Bu üniversitenin eğitim dili Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak belirlendi. Üniversitenin hocaları sadece Türkiye’den olmayacak, küresel ölçekte kendi alanında başarı göstermiş hocalar buraya transfer edilecek. Bu sayede Türkiye’ye beyin göçü gerçekleşecek. Burada sadece dini alanda eğitimler olmayacak, fizik, kimya gibi diğer alanlarda da eğitimler verilecek. Hangi fakülte olursa olsun bilginin islamileştirilmesi konusu karşımıza çıkacak. İlahiyat fakültesinden İslam alimi, diğer fakültelerden islam bilgini yetişecek. Meselelere Müslümanca bakabilecek ilim adamı yetişecek” şeklinde konuştu. Öğrencilerin 3 dilde eğitim aldıktan sonra öğrendiklerini kendi ülkelerine taşıyacaklarını söyleyen Altıntaş, Türkiye’nin etkisinin o zaman anlaşılacağını aktardı.

‘KRİZLERİN ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLAYACAK’

Dünya genelinde İslamiyeti yanlış anlayarak sorun çıkaran örgütlerle fikri anlamda da mücadele edilebileceğini anlatan Altıntaş, “Bu projeyle İstanbul’u bir ilim merkezi haline getirme amaçlandı. Bu üniversite sayesinde İslam ülkeleri ve üniversiteleriyle de işbirliği yapılabilecek. Uluslararası İslam Üniversitesi’nin bünyesinde enstitüler kurulacak ve uzmanlaşmak isteyen kişilere dersler verilecek. Yüksek lisans ve doktora gibi eğitimler alınacak. Aldıkları İslami bilgilerle öğrenciler hem Türkiye hem de diğer ülkelerde hoca olacaklar” dedi. Suriye iç savaşından kaçarak Türkiye’ye ilahiyat alanında önemli isimlerin geldiğini kaydeden Altıntaş, bu kişilerin içindeki güçlü alimlerin de değerlendirilebileceğini belirtti.

Uluslararası İslam Üniversitesi’nin Türkiye’yi hem İslam dünyasına hem de dünyaya yeniden tanıtacağını söyleyen Altıntaş, “Türkiye bu sayede İslam dünyasının ilmi merkezi haline gelecek. Burada geleneksel bilgilerimiz güncellenecek, bugünün insanına hitap edilecek ve günümüzün sorunlarını çözecek nitelikte olacak. Ayrıca üniversitenin başka bir misyonu daha olacak. İslam dünyasının belli merkezleri vardır. Bu merkezlerde ortaya çıkan krizlerin çözümü için stratejik uzmanlar yetiştirilecek ve krizlerin çözümüne de katkı sağlayacak” diye konuştu.

İslam dünyası için daha önceden kurulan üniversitelerin etkinliğini yitirdiğini ve İstanbul’da kurulması düşünülen Uluslararası İslam Üniversitesi’nde etkinliğini yitirmemesi için yapacağı çalışmaları belirten Altıntaş, “Türkiye’de kendi alanında başarılı sayılan hocalarımız mevcut. Nasıl ki Nizamiye Medreseleri Bağdat’tan diğer şehirlere kaymış ve şubeleri açılmışsa  Uluslararası İslam Üniversitesi de belli bir başarıyı yakaladıktan sonra  İslam aleminin değişik yerlerinde şubelerini açabilecek. Bu şubeler açılıp diploma vermeye başladığı zaman İslam dünyasında özlenilen birlik sağlanacak ve insanlığın yararına işler yapılacak” dedi.(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER