© Konya Postası 2021

Türkiye’nin savunma sanayi karnesi

Son yıllarda savunma ve silah sanayisinde atağa kalkan Türkiye’nin bu alanda hangi imkânlara sahip olduğunu Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü değerlendirdi. Kütükcü savunma sanayinde yerliliğin yüzde 60 olduğunu belirtti

Savunma sanayinin stratejik bir konu olması bu alanda bazı konuların gizlilik içermesine neden oluyor. Savunma sanayi firmaları da üretimlerini bu gizlilik anlaşmaları çerçevesinde devam ettiriyor. Savunma sanayisinde gizlilik anlaşması içermeyen genel üretimlerde de sonuçlar kamuoyuyla paylaşılıyor. Türkiye’nin savunma sanayisinde kendi insansız hava aracını, helikopterini, tankını, silahını üreten ve milli uçağını üretmeye aday bir ülke olduğunu dile getiren Konya Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’nin kritik bir bölgede olduğunu, bu bölgede bulunulmasından dolayı savunma sanayi alt yapısına ulaşmak zorunluluğu olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bu bölgede varlığını tarih boyunca sürdürme kararlılığında olduğunu söyledi.

YERLİLİK ORANI YÜZDE 60

Askeri konular her dönemde ülkelerin vazgeçilmez yatırımları olmuş ve ülkeler günümüzde trilyon Dolar’la ifade edilen askeri yatırımları ülkelerine kazandırıyor. Bu büyüklükte yapılan yatırımlar da Türkiye için bir zorunluluk haline geliyor ve son yıllarda büyük bir atağa kalkan Türkiye’de bu alanda yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Özellikle silah ve savunma sanayisinde dışa bağımlılık konusunda Türkiye büyük bir başarıya imza atıyor ve şuanda yerlilik oranını yüzde 60’lara kadar çıkarmış durumda. Konya Sanayi Odası(KSO) ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu(OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, savunma ve havacılık sanayisini değerlendirdi. Bu alanda Türkiye’nin yerlilik oranının yüzde 60’larda olduğunu kaydeden Kütükcü, “Savunma ve havacılık sanayisi dediğimiz sanayi, ileri teknoloji içerir. Bu alanda yerlilik oranımızın yüzde 60’lara gelmiş olması önemli bir başarı. Bizim bu yerlilik oranını aşama aşama çok yukarılara çekmemiz gerekiyor. Bakıldığı zaman teknolojinin globalleştiğini ve dünyanın ürettiği teknolojinin de diğer ülkeler tarafından kullanılması gerektiğini görebiliriz. Özellikle savunma sanayisinde ülkeler rezerv koyuyorlar. Türkiye olarak biz, rezerv olan alanlardaki kabiliyetimizi geliştirmemiz gerekiyor. Savunma sanayinde kullanılma kotası olan bu alanlara yoğunlaşmalıyız. Ülkemiz zaten bu konuda üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Bu alandaki çalışmalarda Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Milli Savunma Bakanlığı uhdesinde aralıksız çalışmaya devam ediyor” diye konuştu.

Kütükcü sözlerine şöyle devam etti: “Savunma alanında 10 yıl önce yüzde 80 dışa bağımlıydık. Bu oran artık yüzde 40’lara kadar geriledi. Bir başka deyişle yerlilik oranımızı yüzde 60’a çıkardık. Ülke olarak savunma sanayi ihracatında dünyada 13. sıradayız. Konya ise ülkemizin savunma ihracatında ciddi katkılarda bulunan, savunma sanayi ihracatında ilk 5’te yer alan bir şehir. Sektör 2016 yılında ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 36,8 artırarak 86 ülkeye 36 milyon dolar ihracat yaptı. Bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 14’lük artışla yükseliş ivmesini sürdürdü. Ayrıca ülkemizin milli projelerine de Konyalı sanayicilerimiz önemli destekler veriyor” şeklinde konuştu.

KONYA SAVUNMA SANAYİSİNDE YÜZDE 36 ARTIŞ GÖSTERDİ

Türkiye genelinde Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve ilgili kurumlar çalışmalarına devam ederken Konya’da son yıllarda bu alanda bir atılım içerisinde. Konya’nın savunma sanayindeki atılımı anlatan Başkan Kütükcü, “Atılımı, Konya’nın ihracatındaki savunma sanayi ürünlerinin payından biliyoruz. Savunma sanayi ürünleri son yıllarda ihracatımızdaki oranını her geçen gün artırıyor. 2016 yılında savunma sanayisinde ihracat rakamımız bir önceki yıla göre yüzde 36,8 artış gösterdi. Bu büyük bir başarı ve gelişim örneğidir. Diğer sektörlerde böyle bir oran yok ve en yüksek oranlardan bir tanesi bu alan. 2017 yılının ilk çeyreğine bakılırsa bu yükseliş trendinin de devam ettiği görülür. 2017 ilk çeyreğinde savunma sanayindeki ihracatımız yüzde 14 civarında” ifadelerini kullandı. Söylenilen oranların çok iyi bir seviye olduğunu belirten Kütükcü, bu artış trendinin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini söyledi.

‘SAVUNMA SANAYİNİN HER ALANINDA ÜRETİM YAPARIZ’

Konya’nın sadece büyüme değil, diğer illerde de ana sanayilere destek ve hizmet verebilecek potansiyeli olduğuna dikkati çeken OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Konya’ya silah veya savunma sanayisi alanında bir ana sanayi kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Mevcut sanayi işletmeleriyle ana sanayi firmalarına maksimum oranda hizmet verebilir durumda olmanın önemine dikkati çeken Kütükcü, “Konya olarak savunma sanayinin hemen hemen her alanına üretim yapma kabiliyetimiz var. Çünkü Konya’nın avantajı ürün çeşitliliği geniş, çok mozaikli bir sanayi yapısına sahip olmasıdır.  Bizim hemen hemen her sektörde üretim kabiliyetimiz çok güçlü. Asıl güçlü olduğumuz alan metale dayalı sektörler. Metale dayalı sanayi sektörlerinde güçlü olmamız savunma sanayine güçlü hizmet ve destek vermemiz anlamına gelir. Ana metal, döküm, talaşlı imalat, makine üretimi ve otomotiv üretimi kabiliyetleriyle savunma sanayine hizmet verebiliriz” şeklinde konuştu. Savunma sanayine hizmet etmenin farklı bir disipline geçmeyi gerektirdiğini anlatan Kütükcü, Konya’da bu alanda faaliyet gösteren veya göstermek isteyen firmaların disipliner bir yapıya sahip olması gerektiğine vurgu yaptı. Konya’nın bu çalışma metoduna adapte olmayı başarması gerektiğine dikkati çeken Memiş Kütükcü, Konya’nın bu alanda teknoloji kabiliyetinin, insan kaynağının ve makine parkının yeterli olduğunu söyleyerek, yükseliş trendinde olan bu alanın sağlanacak disipliner çalışmayla desteklenmesi gerektiğini söyledi. Kütükcü, Konya Savunma ve Havacılık Sanayisi’nin en fazla ihracat yaptığı 10 ülkenin ABD, Avustralya, Afganistan, Kanada, İran, Lübnan, Avusturya, Fransa, Ukrayna ve Çek Cumhuriyeti olduğunu belirtti.

‘KONYA’YA ANA SANAYİ KAZANDIRILMASI İSTİHDAM DEMEK’

Savunma sanayi alanında şehrin üretim kapasitesini artırması gerektiğine dikkati çeken KSO Başkanı Memiş Kütükcü, Konya’ya kazandırılacak bir ana sanayinin doğrudan istihdam anlamına geleceğini ifade etti. Firmaların büyümesi ve geliştirilmesinin istihdam anlamına geleceğini söyleyen Kütükcü, “Konya’ya ana sanayi kazandırmak doğrudan istihdama katkı sağlamaktır. Bunun yanı sıra savunma sanayi ileri teknoloji içeren bir alan. Bu alandaki kabiliyetimizi artırmamız doğrudan kendi üretim kabiliyetlerimizin de teknolojik üretim alanına kaymamızı gerektirir. Biz zaten bunu sadece Konya için değil, ülke olarak yapmak istiyoruz. Ülke genelinde bunu başarırsak üretimimizin kilogram başına düşen fiyatını da yukarıya çekebiliriz. Bunu başarmak demek ihracat rakamlarında uluslararası arena da satılan ürünlerin kilogram başına dolar maliyetlerini gelişmiş ülkelerin maliyetlerine çekebilmemiz demektir. Yani şuanda bizim kilogram başına ihracat fiyatımız 1 Dolar’ın biraz üzerinde. Biz bu başarıyı yakalarsak kilogram başına 10 Dolar ve daha üstüne çekebiliriz. Savunma sanayinin bazı alanlarında bu 500 Dolar. Böyle bir alandan bahsediyoruz” sözlerini kullandı.

‘INNOPARK’A 3 BLOK DAHA GELİYOR’

Konya’ya kazandırılması düşünülen ana sanayi konusunda yeterli bir seviyede bulunulduğunu aktaran Kütükcü, Konya’nın hiçbir eksiğinin olmadığına dikkati çekti. Bu alanın güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini anlatan Kütükcü, “Konya Organize Sanayi Bölgemizin içinde kurduğumuz INNOPARK Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile sanayicilerin yanı başında bir TEKNOKENT faaliyete geçti. Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölgesinin, diğer odalarımızın ve 6 üniversitenin ortaklığıyla kurulan bir bölge burası. Ayrıca bu alanda ilave yatırım kararı aldık ve uygulamasını başlatıyoruz. İhalesini yaptık ve INNOPark’ı büyütüyoruz. Yeni yatırımla sanayicimize hem AR-GE hem de inovasyon faaliyetleri için çalışma mekânları oluşturuyoruz. Firmalarımız prototip çalışmaları için hatta küçük parti seri üretim çalışmalarını gelip bu atölyelerde oluşturabilir. İstiyoruz ki firmalarımız gelsin, kendi AR-GE birimlerini bu atölyelerde kursunlar. Burada TEKNOKENT’in tüm imkânlarından faydalansınlar hem de o ekosistemden tüm firmalar faydalansın. Birbirlerini olumlu etkileyerek sinerji ile komple sanayimize teknolojik atılım getirelim istiyoruz. İnşallah yatırımımızı bu yıl içinde tamamlamak istiyoruz ve tek blok olan INNOPark’a 3 ilave blok yatırımla toplam 4 bloklu yatırıma dönüştüreceğiz” dedi. Yatırımın devamının geleceğini ifade eden Kütükcü, Konya’daki firmaların AR-GE ve inovasyon faaliyetlerini burada yapabileceklerini burada savunma sanayinde faaliyet gösteren firmalarında dâhil olacağını söyledi.

TEKNİK ÜNİVERSİTE ÖNEMLİ

Konya’nın savunma sanayi veya diğer alanlarda teknolojik olarak gelişmesi çeşitli projelerin hayata geçtiğini ve alt yapının hazırlanması için çalışıldığını dile getiren Başkan Memiş Kütükcü, 4. Organize Sanayi’nin yanında 900 bin metrekare alanın özelleştirmeye ait olduğunu ve Selçuk Üniversitesi’ne tahsis edildiğini hatırlattı. Selçuk Üniversitesi’nin bu alana Teknoloji Kampüsü kurarak teknik eğitim birimlerinin tamamını taşıma hazırlığında olduğunu dile getiren Kütükcü, “Üniversitemiz teknik eğitim birimlerini bu bölgeye taşır ve burayı teknoloji kampüsü haline getirirse ki kısa sürede hayata geçecek, ilerleyen dönemde orası müstakil bir teknik üniversite de olabilir. Bu alana geniş bir açıdan bakılırsa adı ne olursa olsun Organize Sanayi Bölgesi’nde üniversite insan kaynağı, INNOPARK, çevresinde sanayi işletmeleri, belediyeyle yürüttüğümüz sürekli sanayi müzesi çalışması ve devamında bilim merkezi. İşte bu ekosistemde sanayiyi çepeçevre saran üniversite, bilim merkezi, TEKNOKENT ve ortasında da üretim yapan sanayi işletmeleri ile çok müthiş bir üretim ve eğitim üssü oluşacak. Bununla ilgili adımlar son noktaya geldi. Birkaç yıl içinde yatırımlar ortaya çıkar ve 2023 yılında bu bölge az önce çizdiğim profile uygun yatırımları tamamlanmış bir hale gelir” diye konuştu.(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER