Umudumuz Şebi Arus
KonyaMevlana Müzesi civarında ki hediyelik eşya satan esnaflar Şebi Arus törenlerinden umutlu. Törenler öncesinde gerekli tanıtım çalışmalarını yapılması gerektiğine dikkati çeken esnaflar İstanbul’da gerçekleşen törenlerden rahatsız
Hediyelik olarak Konya şekeri, magnetler ve Mevlana'nın kubbeyi hadrasının çok satıldığını ifade eden Mevlana müzesi civarındaki esnaflar Şebi Arus törenlerinin Konya’ya ve esnafa hareketlilik getirdiğini söylüyor. Ticari anlamda piyasanın normal seyrinde devam ettiğini aktaran esnaflar Şebi Arus törenlerinin tanıtımının iyi bir şeklide yapılması konusunda ise hem fikirler.
“TÖRENLERİNİN TANITIMI ÖNCEDEN YAPILMALI”
Hediyelik eşya satan Mahmut Sami Yapılcan, yaz sezonunda hediyelik eşya satışlarında beklediklerini bulamadıklarını ve umutlarının yüksek olmasına rağmen sezonun ölü geçtiğini söyledi. Sezonun bitmesiyle Şebi Aruz haftasını beklediklerini belirten Yapılcan, “Şebi Aruz haftası ve törenleri birkaç yıl öncesine kadar esnafın yüzünü güldürüyordu. İstanbul'a alınması işleri yarı yarıya düşürdü. Burada belediyeye büyük görev düşüyor. Tanıtım ve organizasyonu yetersiz görüyorum. Konya Mevlana'nın şehri, bütün kutlama tören ve organizasyonların burada olması gerekiyor” dedi. Şebi Aruz törenlerinin İstanbul’da da yapılmasından dolayı İstanbulluların Konya’ya gelmediğini kaydeden Yapılcan, yurt dışından Şebi Aruz etkinliklerine gelenlerin de Konya yerine İstanbul’a gittiğini vurguladı. Ümitlerinin Şebi Aruz olduğunu ifade eden Yapılcan, hediyelik eşya dükkanlarının küçük işletmeler olmasına rağmen Konya’nın lokomotifi olduğunu ve sıcak para döngüsünün fazla olduğunu vurguladı. Hediyelik eşyalarda en çok satılan ürünler hakkında bilgi veren Yapılcan, “Gıda olarak en fazla satılan ürün Konya Şekeri, Konya Sarması ve Hurmalı Mevlana Şekeri ve hediyelik eşya olarak da semazenler, Mevlana'nın kubbeyi hadrası” diye konuştu. Bu yıl Konya’ya gelen gurbetçilerin de alışverişlerinde düşüş olduğunu kaydeden Yapılcan, “Belediyeden tek isteğimiz tanıtımları yapması. Konya'nın kazanması için esnafın kazanması için iyi şekilde tanıtım yapılması gerekiyor. Belediye bu organizasyonları yaparsa dışarıdan turlar düzenlerse hem esnafın yüzü güler hem Konya biraz daha hareketlenir” dedi.
ŞEBİ ARUS TÖRENLERİ İŞLERİ HIZLANDIRIYOR
Hac malzemeleri ve hediyelik eşya satan Hamit Kola ise piyasanın normal seyrinde devam ettiğini, genelde yaz döneminin iyi geçtiğini söyledi. Önümüzde ki Şebi Aruz törenlerinin işlere hareketlilik getireceğini ve olumlu yönde etki edeceğini belirten Kola, “Şebi Aruz’a 2 gün kala ve Şebi Aruz haftasında işler çok iyi geçiyor. En çok biblo tarzı ürünler, magnetler ve Konya Şekeri satıyoruz” ifadelerini kullandı. Şekerleme ve hediyelik eşya satan Dursun Ali Narin, en çok satılan ürünlerin Konya Şekeri ve lokum olduğunu belirtti. Şebi Aruz haftasında diğer zamanlara göre işlerin daha iyi olduğunu, piyasaya hareketlilik geldiğini vurgulayan Narin, “Şebi Aruz törenlerinin İstanbul'da da yapılmasından dolayı İstanbul'da ki halk buraya gelmeye gerek duymuyor. Bu da bizi etkiliyor” şeklinde konuştu.
KONYA DIŞINDAN VATANDAŞLARIN GELMESİ GEREKİYOR
Mevlana civarında hediyelik eşya satan Hasan Hüseyin Anlaş ise her yıl işlerde düşüşler olmasına rağmen bu yaz sezonunun iyi geçtiğini söyledi. Hediyelik eşya sektörü açısından yaz sezonun Nisan ayı ile birlikte başladığını, ilkbahar aylarında gruplar halinde turist kafilelerinin geldiğini belirten Anlaş, Haziran aylarında grup sezonun bittiğini ve gurbetçilerin gelmeye başladığını ve bir hareketlilik oluştuğunu kaydetti. Bayramın 2. gününden itibaren dükkanlarını açtıklarını söyleyen Anlaş, yaz sezonunda genellikle sıkıntıya girmediklerini vurguladı. Anlaş, “Şu günlerde genellikle çini seramik tarzı, biblo veya kahve takımı gibi ürünler satılıyor. Büyük parça ürünlere müşteri ilgi göstermiyor. Eylül ayından itibaren Aralık ayına kadar mutlaka durgunluk oluyor. Şebi Aruz'da ise her yıl beklenti biraz daha düşüyor. Çünkü her yıl aynı kişiler geliyor. Şebi Aruz'da artık farklı kişiler gelmiyor. Mesela her yıl Şebi Aruz törenlerine gelen bir kişi artık hediyelik eşyadan bıkıyor. Şebi Aruz dönemlerinde eskiden olan hareketlilik son yıllarda olmuyor” ifadelerini kullandı. Şebi Aruz törenlerine Konya dışındaki halkın çekilmesi için çeşitli çalışmaların yapılması gerektiğine dikkati çeken Anlaş, “Şebi Aruz'a Genelde İranlı kişiler geliyor. Yani Mevlana haftasında bizim ülkemizden gelen kişi çok az. Şebi Aruz ile ilgili filmler yapılabilir, tanıtım amaçlı videolar hazırlanabilir. Törenleri dünyaya duyurmamız lazım. Törenler sadece Konya ve Türkiye ile sınırlı kalmamalı” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir