© Konya Postası 2021

‘Un alamaz duruma geldik’

Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, ekmek israfının önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. Honça, eylül ayında un fiyatlarının 160 lira ile 170 lira arasında olduğunu bugün ise 285 lira ile 310 lira arasında değiştiğini söyledi

Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, nüfusa göre 1 milyon 750 bin ekmek üretilmesi gerekirken 900 bin ila 1 milyon ekmek üretildiğini ifade etti. Ekmek israfının fiyat dengesine göre arttığının görüldüğünü ifade eden Honça, “Ucuz ve kalitesiz ekmekte israf yüzde 8 ile 10 olurken, kaliteli ekmekte yüzde 5 civarında olduğu saplanmıştır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kuraklık meydana gelmiştir. Suyun buğdayın olmadığı bir alanda elbette fiyatlarda çalkantılar olur. Fırsatçıların meydana gelmesiyle fiyatların dengesini bozar. Buğdayı dövize bağlamak unun fiyatını maalesef yükseltir buda doğrudan ekmeğe yansır” dedi.

Yaşanan artışın sorumlusu fırıncılar değildir  diyen Honça, “Ekmeğin fiyatının değerinin altında siyaset yapılarak satılması da ekmeğin kalitesini düşürür  israfı artırır. Şayet ucuza ekmek satılması isteniyorsa kaliteli mamul kaliteli hammadde desteği fırıncıya sağlanmalı. Un, maya, su, doğal gaz, elektrik destekleri verilmeli” diye konuştu.

ISRAFIN ÖNÜNE MUTLAKA GEÇİLMELİ

Fırın enflasyonu da israfı artır diye konuşan Honça, “Kalitesiz ucuz verimsiz un veya hammaddelerde ekmek israfı artırır. Ekmekte tavan ve taban fiyatı belirlenmemesi de ekmek israfını artırır. Yaşanan enflasyonlarda ekmekte  israfı artırır. Kayıt dışı üretimler ekmekte israfı artırır. Soğuk ekmeğin bayat olarak nitelendirilmesi de israfı artırır. Toplu tüketim yerlerinde otellerde daha fazla ekmeğin israf olduğu da görülmektedir. Herkes güvendiği yerlerden ekmeğin fiyatına bakmadan almayı tercih etmelidir. Soğuk ekmeği kesinlikle bayat olarak görmemelidir. Ekmek derin dondurucu da kısa zamanda kullanılacaksa buzdolabında muhafaza edilmeli. Günün yemek menüsüne göre herkes yiyeceği kadar ekmek almalı ucuz diye evde bulunsun diye fazla ekmek alınmamalıdır. Fırıncı kaliteli un kaliteli hammadde, kaliteli elemanla çalışmalı. Çalışanlara ekmeğin kutsallığını anlatılmalıdır. Fırıncılar satacağı kadar kaliteli ekmek üretmelidir. Fırıncı imalat hatalarına çok önem vermelidir. Artık israfın boyutları maalesef çok arttı bu da bireysel veya ülke bazında herkesi güç durumlara sokmaya başlamıştır” diye konuştu.

UN FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI

Bayat ekmeklerin yemek ve tatlılar ile ev hanımları tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Honça, “Şu iyi bilmeli, ekmek kutsaldır yeri de  çöpler değildir. Buna göre de ekmeğin değerini ve ölçüsünü herkes bilmeli. 2021 Eylülde ekmek fiyatını 200 gram 1 lira 75 kuruşa güncellediğimizde un fiyatları 160 lira ile 170 lira arasındaydı. Bugün un fiyatları 285 TL ile 310 TL arasında değişiyor. Fırıncı esnafı bu şartlar altında un alamaz bulamaz halde şayet serbest ekonomi şartları varsa zaman geçirmeden yeniden ekmeğin fiyatını güncellemek gerekir” dedi. (Fatih ERSOY)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER