‘ÜRETİCİYİ BİTİRİR’
KonyaEt ve Süt Kurumu geçtiğimiz günlerde kasaplara kilogram başına 22,5 TL ile taze karkas dana eti sattığını açıklamıştı. Bu açıklama sonrası Konya İli Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “Bu açıklama üreticiyi bitirir” dedi
Et ve Süt Kurumu Türkiye genelinde kasaplara 22,5 TL artı KDV fiyatından karkas dana eti satmaya başladı. Piyasanın ihtiyaçları karşılanana kadar devam edecek satışa ilişkin bir açıklamada Konya İli Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut’tan geldi. Bu açıklama sonrası Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüştüğü açıklayan Başkan Karabulut, bu uygulamanın doğru olmadığını ve üreticileri sıkıntıya sokacağını, anlattığını söyledi. Geçen yıla oranla et fiyatlarında yükselme olmadığını söyleyen Karabulut, üreticiye sakin kalmaları gerektiğini söyledi.
BESİCİYE İTHALAT KILICI ÇEKİLİYOR
Bu fiyat açıklamasının üreticiler açsından hoş bir durum olmadığını dile getiren Başkan Karabulut, ‘Et fiyatlarında geçen yıla göre yükselme mi var? Yok’ ifadesini kullanarak geçen yıl yine aynı durum yaşandığını ancak o zamanda duruma çare olmadığını söyledi. Geçen yıl Haziran ayında 24-24,5 TL’ye yağlı dana eti, 26 TL’den de yağsız dana eti satıldığını kaydeden Karabulut, “Kurban Bayramı’ndan sonra et tüketimi de az oluyor ve satışlarda gerileme oluyor. Bu sürekli böyledir. Yine geçen sene Et ve Süt Kurumu aracılığıyla karkas et 22,5 TL’ye getirildi, kasaplara, et fabrikalarına ve imalatçılara verildi. O zaman tüketimde azdı ve bu durumda gereksizdi. O zamanda bu yapıldı. Geldi fiyat 22,5 TL’ye. Dışarıdan gelen et, iç piyasada fiyatı düşürdü. Biz olaya müdahil olduk ve ‘Üretici zarar ediyor’ dedik sonra bırakıldı” dedi. Et fiyatlarının şimdilerde geçen yılki fiyatları bulmadığını söyleyen Karabulut, açıklamanın yapıldığı gün Konya’da et fiyatının 24 TL olduğunu, geçen sene de etin 24,5-25’e satıldığını ve aralarında fark olmadığını hatırlattı. Bir takım önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yapan Nazif Karabulut, 2016 yılı harmanından bugüne yemlere yüzde 40 zam geldiğini, yemi bu sene 50 TL’den aldıklarını ve 75 kuruşa alınan Arpa’nın şuanda 1 TL olduğunu, 50 kuruş olan kepeğin ise 75 kuruşa çıktığını belirtti. Maliyetlerin üretici açısından arttığını söyleyen Karabulut, besicilere ithalat kılıcının çekildiğini iddia etti.
‘BU FİYATLAR ÜRETİCİYİ BİTİRİR’
Ramazan Ayı ve turizm sezonunun yaklaştığını belirten Başkan Nazif Karabulut, devletin ilerleyen günlerde fiyatların yükselmesinden çekindiği için böyle bir uygulamaya gittiğini söyledi. Alınan kararın yanlış olduğunu vurgulayan Karabulut, “Önümüzde Ramazan ayı ve turizm sezonu var. İlerleyen dönemde fiyatlar yükselir diye mi korkuldu bilmiyorum. Bu yanlış bir karar. Üretici açısından da yanlış bir karar. Bu üreticinin işi yapması ve devam etmesi için para kazanması gerekiyor. Zarar ederse üretici bu işi yapar mı? Gelecek yılda bu ithalat devam etsin yine 22,5 TL fiyat uygulamasına devam edilsin iç piyasada etin fiyatı düşer ama bu insanlar evindeki veya işletmesindeki danaları iyi kötü satar, zarar eder, bir tanede işletmesinde mal koymaz” ifadelerini kullandı. Bu durumu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e de aktardığını söyleyen Karabulut, uygulamanın üreticiyi bitireceğini, piyasayı kısa bir süre rahatlatacağını ve kasaplarında böyle bir satış yapmayacaklarını söylediklerini aktardı.
‘ÜRETİCİLERE DARBE VURULUYOR’
Türkiye’de et üretimi için yanlış bir uygulama olduğu herkes tarafından biliniyor. İnek ırklarından bazıları sadece süt üretimi için uygunken bazı ırklar özelliği dolayısıyla et üretiminde kullanılıyor. Türkiye’de süt üretimi için kullanılan Holştayn inekler et üretimi için kullanıldığı için yaşanan sıkıntılarında bir kaynağı olduğu belirtiliyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Karabulut, Türkiye’de Holştayn inek ırkının var olduğunu ve Holştayn ineğine dayalı bir yapının var olduğunu söyleyerek, “Bu süt ırkı bir inek, besi için iyi ırk değildir. Avrupa ülkelerinde etçil ırklar var. Şarole, Limuzin, Simental gibi. Örnek verecek olursak günde canlı 2 kilogram verimi alınıyor bu ineklerden ama biz 1 kilogram alabiliyoruz. Biz 7 ay bakıyoruz 300 kilogram et alıyorsak, Avrupa 7 ayda 400 kilogram verim alıyor. Süt ırkı hayvan, etçil olmuyor. Ülkemizin yapısı da Holştayn ırkı hayvana dayanıyor” dedi. Bu konuda Tarım Bakanlığı’nın birçok önlem aldığını dile getiren Karabulut, “Holştayn ırklara Şarole, Limuzin, Belçika mavisi gibi tohumlar attırılıyor, etçil ırk yavrular çıksın diye. Tohumlamaya destek veriliyor. Ama bunlar yeni yeni oluyor. Bir sürü önlem alınıyor ama kısa vade de eti ucuzlatalım mantığıyla. Bu olmaz, zamanında çok projeler hazırlandı ama meyvesini 2-3 yıl sonra alacaklar. Piyasadaki rahatlama için üreticilere darbe vuruluyor” şeklinde konuştu.
‘ÜRETİCİNİN PANİKLEYECEK BİRŞEYİ YOK’
Bu uygulamanın Konya’ya yansımasını değerlendiren Karabulut, Konya’da et açığının bulunmadığını söyleyerek, “Kestirilen besi danasına Tarım Bakanlığı destekleme veriyor. 1 hayvana 200 TL destek veriliyor. Konya’da geçen yıl 150 bin hayvana bizler aracılığıyla destek verildi. Konya’da 750 bin büyükbaş hayvan varlığı var ve hemen hemen bunların yüzde 25’i besilik dana. Eğer üreticinin hayvanı 200 kilogramın üzerinde gelir ve kestirirse 200 TL destek veriliyor” sözlerini kullandı. Açıklama konusunda üreticilere paniklememeleri gerektiğini söyleyen Karabulut, “Üreticilerimizin panikleyecek bir şeyi de yok. Geçici olarak fiyatların yükselmesinden çekinildiği için böyle bir uygulamaya gidiliyor. Bakan beyle görüşmem de bunun sınırlı sayıda olacağını, devamlı karkas et getirip de piyasaya sürülmeyeceğini söyledi. Bizler de zaten üretici olarak hiçbir zaman yüksek fiyata et satalım peşinde olmadık. Şunun da görülmesi gerekiyor. Yaptığımız işin bir maliyeti var, ucuza mal edelim ki ucuza satalım. Bir kilogram eti biz 15 TL’ye mal etsek, yüzde 10 kar koyulsa ve 16-16,5 TL satsak, kasaplarda 25 TL’ye satsın. Maliyetimiz yüksek bizim. Yem fiyatları ile baş edemiyoruz ki. Bu durumu Bakanlık ve bürokratlarda biliyor. Biz yemle mücadele edemiyoruz” ifadelerini kullandı. Yem üretiminde kullanılan ham maddelerin devamlı yurtdışından geldiğini, dövizdeki artış sebebiyle fiyatların yükseldiğine dikkati çeken Karabulut “Bu artışla beraber kalitesine göre 40 TL’ye aldığımız yem şimdi 50 TL. Zam geliyor ve bu ete yansıyor. Yerli üretici düşünülmesi gerekiyor. Bu devam ederse ki ben uzun süreceğini zannetmiyorum. Üreticilerimiz paniğe kapılmasın. Bakanlık fiyatları yağlı dana etinde 24, yağsız da 27 TL bandında tutmak için böyle bir şey yapıyor. Devlet diyor ki fiyatları 27 TL’nin üstüne çıkarmam, 24 TL altına da düşürmem. Kısaca 25 TL bandında tutmak istiyor. Onun bir yansımasıdır” diyerek sözlerine son verdi.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir