UYGULANAMAZ!
KonyaBakanlığın nitratlı gübrelerle ilgili 81 il müdürlüğüne gönderdiği talimatın Konya’da uygulanma imkânının olmadığı dile getirildi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın nitratlı gübreler için 81 il müdürlüğüne gönderdiği yazıda söz konusu gübre kullanımlarının ve denetimlerinin nasıl yapılacağına ilişkin talimatlar tartışılıyor. Nitratlı gübrelerin arazilerinin yüzde 70’inde kuru tarım yapılan Konya’da yağışlar öncesi uygulandığına dikkat çeken Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “Bu talimatların Konya’da uygulanması mümkün değil” dedi
TALİMATLARDA ÖNGÖRÜLEN NE?
Talimatlara göre gübre alacak çiftçilere Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS) kayıtlı olmak zorunluluğu getirildi. İl veya ilçe Müdürlüğü, gübre satın almak isteyen çiftçilerin sistemdeki arazi ve ürün durumunu göz önünde bulundurarak 4 nüsha e-reçete düzenleyecek. Çiftçi, e-reçete ile birlikte gübreyi satın alacağı bayi veya dağıtıcıya başvuracak. Bayi veya dağıtıcı, e-reçeteye göre çiftçiye söz konusu gübrelerin satışını yapacak. Dağıtıcı veya bayi tarafından "Çiftçi Yol Kontrol Belgesi" düzenlenerek nakil yapılacak, söz konusu dağıtıcılar çiftçiye sattığı kalsiyum amonyum nitrat gübrelerini gösteren e-reçetenin bir kopyasını bağlı olduğu İl/İlçe Müdürlüğüne haftalık olarak bildirecek.
ÇİFTÇİ GÜBREYİ TARLAYA, YETKİLİ
PERSONEL EŞLİĞİNDE ATACAK
Çiftçi, aldığı bu gübreyi tarlaya uygulayabilmesi için e-reçete ile arazinin bulunduğu il veya ilçe müdürlüğüne başvuru yapacak. Müdürlük, bu başvuruları değerlendirecek ve uygulama takvimi hazırlayarak, çiftçilere uygulama öncesinden bildirecek. Tarlaya uygulama esnasında çiftçi ve müdürlük personeli hazır bulunacak. Tarlaya uygulama yapıldıktan sonra çiftçi ve yetkili personel e-reçetenin arka yüzüne uygulanan gübre bilgilerini ve tarihi yazarak imzalayacak. Çiftçinin, Tarım Kredi Kooperatifleri veya Pankobirlik birimlerinden gübre satın alması için de e-reçete gerekecek ve bu kurumların personelinin nezaretinde tarlasına gübre uygulaması gerçekleştirebilecek.
BU TALİMATLAR KONYA’DA UYGULANAMAZ
Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner ise tarımla uğraşan nüfusun tarım dışı nüfusun iki katı olduğu Konya’da bu talimatların uygulanabilmesinin ne teknik ne de fiziksel bakımdan mümkün olduğunu söyledi. Yaklaşık 111 bin çiftçinin tarım yaptığı Konya arazilerindin yüzde 70’inin kuru tarım arazisi olduğuna dikkat çeken Ataiyibiner, “Konya’da nitratlı gübreler yağış öncesi atılır toprağa. Tarlaya uygulama yapmayı bir takvime bağlamak ve bu uygulama için Tarım İl Müdürlüğü’nden personel görevlendirmek bu şartlar altında pek mümkün görünmüyor” dedi.
Tarımsal arazilerin tamamında sulu tarım yapılsa dahi uygulama yapmak için müdürlük personelinin hazır bulunması gerektiğine dikkat çeken Ataiyibiner, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde bulunan toplam personel sayısının bu talepleri karşılayamayacaklarını, ayrıca talimatları yerine getirebilecek miktarda kadro tahsisinin de mümkün olmayacağının altını çizdi. (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir