Yerli üretimin pazar beklentisi
KonyaAdnan Menderes Sebze Hali esnafı Konya’da üretilen yerli sebze ve meyveler için pazar imkanlarının oluşturulması gerektiğine dikkati çekiyor. Konya’nın yerli üretimde kendisine yettiğini aktaran esnaflar kaliteli yerli üretimin ekonomiye katkı sağlayacağını söylüyor
Yerli üretim meyve ve sebzenin Konya ekonomisine katkı sağladığını ancak pazar imkanlarının artırılması gerektiğini aktaran Adnan Menderes Sebze Hal esnafları kaliteli yerli üretiminde Konya ekonomisine katkı sağlayacağını dile getiriyor. Hal esnaflarından Adnan Büyükmanav, yerli meyve sebze üretiminin fazlasıyla yapıldığını ancak buna rağmen ürünlerin satışa sunulabileceği pazarın az olmasına dikkat çekerek, “Yerli üretim olsa da pazar yok. Yani Konya’nın malı Konya’ya çok geliyor ancak dışarıya giderse mal değerleniyor, dışarıya gitmezse dökülüyor” ifadelerini kullandı.
YERLİ ÜRETİM İÇİN PAZAR ŞART
Konya Adnan Menderes Sebze Hal’i esnaflarından Adnan Büyükmanav Konya’da yetişen sebze ve meyvenin Konya’ya fazla geldiğini söyledi. Tarımda ilerleme kaydedildiğini ve bu sayede Konya’da üretilen meyve sebzenin kalitesinin arttığını söyleyen Büyükmanav, “Konya’da yetişen sebze ve meyveler kavun, karpuz, domates, biber, salatalık, patlıcan, fasulye gibi genelde bunlar üretiliyor. Dışardan alıcı olmazsa mal mecburen dökülüyor. Çünkü Konya’ya fazla geliyor” dedi. Yerli meyve sebze üretiminin fazlasıyla yapıldığını ve buna rağmen ürünlerin satışa sunulabileceği pazarın az olmasına dikkat çeken Büyükmanav, “Yerli üretim olsa da pazar yok. Yani Konya’nın malı Konya’ya çok geliyor ancak dışarıya giderse mal değerleniyor, dışarıya gitmezse dökülüyor. Mesela elma dışarıya ihraç edildiği zaman satılıyor. Aşırı ekim ve üretim olduğunda ise dökülüyor. Mesela kavun karpuz bu sene işçi parasına gitti çünkü fazla üretim vardı. 5 yüz TL, 4 yüz TL bunlar işçi parası eder ancak. Bir işçi günlük 80 TL yevmiye alıyor. 80 kilogram fasulye topluyor bin TL işçiliğe gidiyor. Böyle olduğu için de üreticiye bir şey kalmıyor. Yani dengesizlik var. Denge sağlansa kalite artırılsa bilinçli ekim yapılsa o zaman yerli üretimde ekonomiye katkı artar” şeklinde konuştu. Kaliteli üretilen ürünün müşteride her zaman karşılık bulabileceğini söyleyen Büyükmanav, vatandaşın artık kaliteli ürünlere yöneldiğini kaydetti. Yerli üretimde kaliteye etki eden en önemli unsurlardan birinin de hava şartları olduğunu belirten Büyükmanav, yerli üretimde arz talep dengesinin iyi sağlanması gerektiğini aksi takdirde üretilen malın çöpe gideceğini ve bunun da Konya ve ülke ekonomisine zarar vereceğini söyledi.
BİLİNÇLİ ÜRETİM EKONOMİYE KATKI SAĞLAR
Yerli üretilen meyve sebzenin ilçelerden geldiğini ancak ağırlıklı Konya merkezde üretilen ürünlerden oluştuğunu belirten Hal esnaflarından Mustafa Günindi, “Konya’da domates, salatalık, biber, patlıcan, marul, maydanoz gibi sebzelerin hepsi yetişiyor. Şu anda meyve çeşidine bakarsak ağırlıklı olarak erik, elma, armut ve şeftali yetişiyor. Yerli üretim Konya’ya yetiyor ve dışarıya da satılıyor” dedi. Bilinçli bir yerli üretim yapıldığı takdirde yerel ekonomiye büyük katkı sağlayacağını söyleyen Günindi, yerli üründe kalitenin artması durumunda dışardan gelecek müşteri potansiyelinde artış olacağının altını çizdi. Konya’nın yerli olarak ürettiği meyve sebzenin dışarıya gitmemesi durumunda iç piyasada satılamayacağını ve fiyatların düşeceğini belirten Günindi, “Konya’da üretilen mal Konya piyasasını kaldırmaz. Konya’da yetiştirilip ihracata giden ürünlerin yanında Konya dışında ki illere giden ürünlerde de var. Yani dışarıya meyve sebze satışımız var. Bu satışlar elbette Konya’nın ticaretine ve ekonomisine katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Adnan Menderes Sebze Hali esnaflarından İsmail Esen Konya merkeze gelen meyve-sebzenin genellikle Alakova ve Çumra tarafından getirildiğini belirtti. Çoğunlukla domates, biber, patlıcan, kabak ve marul gibi sebze çeşitlerinin geldiğini söyleyen Esen, Ereğli’de üretilen salçalık domateslerin Konya, Ankara ve İstanbul’a satıldığını söyledi. Hale gelen yerli üretim meyve sebzenin Konya’ya yettiğini kaydeden Esen, Konya’da üretilen sebze ve meyvenin iç piyasada daha fazla değer gördüğünü dile getirdi. (Sultan TÜRKMEN)
İlginizi Çekebilir