© Konya Postası 2021

Zengibar Kalesi turizme açılıyor

Bozkır’a hizmet vermenin kendileri için önemli bir gurur kaynağı olduğunu belirten Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, Zengibar Kalesi’nin turizme kazandırılma çalışmalarında sona yaklaşıldığını ifade etti

Aşağı yukarı 2-3 ay sonra Bozkır Belediye Başkanlığı’nda üç yılını doldurmuş olacağını söyleyen Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, Daha önce Meram Belediyesi meclis üyeliğimiz var. Refik beyle beraber hizmet ettik Meram’a. Bir beş yıl da Bozkır İl Genel Meclisi üyeliği görevinde bulunduk. Tabii Bozkır’ın sorunlarını çözüm safhasında imkanlar ölçüsünde o zamanlar da güzel şeyler yapmıştık. Kısmet oldu, 2014 yılının Mart ayında Bozkır Belediye Başkanlığına partimiz bizi uygun gördü, halkımız da teveccüh gösterdi, biz de bu teveccühe layık olmaya çalışıyoruz. Bu üç yıl boyunca burayı bir şehir yapacağız sözü vermiştik hemşerilerimize, çünkü Bozkır kenarda köşede kalmış bir ilçeydi. Dağınık bir ilçe. Yeni yasayla birlikte artık 51 mahalleyi kucaklamamız gerekti. Yeni yasayla 3 mahalleden 51 mahalleye çıktık. Bu 51 mahallenin hepsine aşağı yukarı ulaşmaya çalışıyoruz. Su sorunumuzu çözmeye çalışıyoruz. Az kaldı çok şükür, Türkiye’de örnek bir uygulama olacak Tahir Başkanın da söylediği gibi. Ona da çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun, Bozkır’ı da Bozkırlı’yı da çok önemsedi. Neredeyse hiç kırmadı bizi, elinden gelen bütün imkânları bütün ilçelere olduğu gibi Bozkır’a da sarf etmeye çalıştı. Fen İşleri’yle, Park ve Bahçeleri’yle, itfaiyesiyle, KOSKİ’siyle, bütün birimleriyle, ciddi anlamda ulaşımıyla irtibatlı çalışıyoruz. Sıkıntılarımızı birebir iletiyoruz. Onlar da bizim sıkıntılarımızı açıkçası gidermeye çalışıyorlar” dedi.

SU SORUNUNDA ÇÖZÜME DOĞRU

Bozkır’a bağlı mahallelerde yaşanan su sorununu çözmek için Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’le birlikte büyük çaba sarf ettiklerini kaydeden Gün “Mesela Tahir Başkan’ın da önemsediği grup suyumuz vardı bizim. Türkiye’de tek örnek olacak dediğim grup suyu. 41 mahalleye tek bir merkezden, tek bir vanadan su verilecek. Bu başka bir yerde yok. Şu anda Çağlayan’da beş bin tonluk depo yapılıyor. Bu depoyla birlikte yaklaşık 41 mahalleye depodan suyu açtığımız andan itibaren yayla suyu vereceğiz. Bunun 500 tonu Bozkır merkez için yapıldı. Yani Bozkır merkeze de yayla suyu vereceğiz, musluklardan memba suyu akacak. Dolayısıyla Üçpınar mahallesinin yaylasından alacağımız suyla beraber Kovanlık, Soğucak, Dereiçi, Söğüt, Elmaağaç ve Üçpınar da içinde olmak kaydıyla 9 mahallemize de ayrı bir grup suyu yaptık. Onların da ihalesi yapıldı, bu da tamamlanmak üzere. Dolayısıyla susuzluğumuzu bundan sonraki süreçte tamamen çözmüş olacağız. Ayrıca 17 kilometrelik asbest borularımızdan 9 kilometresini değiştirdik. Yukarı mahalleden başladık 50 yıllık demir boruları değiştirmeye, çürümüştü birçoğu. Onları aldık, yerine PVC borular koyduk. Bundan böyle Bozkırlı hemşerilerimiz musluğunu açtığı zaman normal, içebileceği su akıyor. Önceden asbest dolayısıyla kokusu vardı suyun, ama şimdi Allah’a şükürler olsun bu sorunu çözdük” diye konuştu.

ŞEHİR KONAĞI BİTİRİLİYOR

Bozkır’da bitirdikleri çalışmalar hakkında bilgi veren Gün, “Şehir Konağımızı bitirmek üzereyiz Bozkır’da, yüzde 95’i tamamlandı. Baharla birlikte teslim edilecek. İçerisinde yüzme havuzundan fitness salonuna, buhar odasından salona, spor araçlarından çalışma odalarına kadar her şey var. Bozkırlıya müthiş bir sosyal donatı imkânı sağlamış olduk böylece. Eski belediye binamız vardı, bu binamızın restorasyonunu bitirdik. Bahara onu da teslim alıyoruz. Orada da Bozkır Konağı, Bozkır Otağı, Şark Odası şeklinde, geldiğinizde orada ağılayacağız sizi. Altında beş-altı dükkânımız var. O dükkânları biz Bozkır Müzesi yapacağız. Yaklaşık 792 şehidimiz var Çanakkale’de, onların anısına böyle bir müzeyi buraya yapacağız. Eski, Selçuklulara ait bir köprümüz vardı. Karayolları’yla beraber restorasyonunu bitirdik, teslim aldık, ışıklandırmasını şu anda Büyükşehir’le birlikte yapıyoruz.

ŞEHİR KONAĞI BİTİRİLİYOR BOZKIR 3 MEDENİYET GÖRDÜ

Bozkır, üç tarihi birlikte açıkçası üzerinde bulunduruyor. Hatta Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini de koyarsak dört tarihi birden üzerinde bulunduruyor. Romalılar döneminde İsauralıların yaşadığı bir kenttir Bozkır. Hemen Bozkır’a 15 kilometre kala Hacılar köyünde Ulupınar ile Hacılar köyü arasında Zengibar Kalesi vardır. Milattan önce 2000’li yıllarda, Romalılar döneminde İsauralıların yaşadığı yerdir burası. Ondan sonra Selçuklular dönemi hakim. Selçuklu eserleri, Osmanlı eserleri var. İşte bugün eski belediye binasının restorasyonunu yapığımız gibi, Selçuklu köprüsü gibi, Hisarlık’taki caminin, Dereiçi’ndeki caminin, Kurşunlu’daki caminin, Üçpınar’daki caminin Selçuklulara dayandığı gibi.Cumhuriyet döneminde yapılmış binalarımızı da Selçuklu ve Osamnlı’dan kalan binalarımız gibi oturtuyoruz işte.Şehir konağımızı böylelikle bitirmek üzereyiz. Yetmedi, Gençlik Merkezi’mizi 3. katına çıkardık. Milletvekilimiz Ziya Altınyalduz’a ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarımız Faruk Özçelik’e çok teşekkür ediyorum, ciddi gayretleri oldu; Bozkır’a çok ciddi bir Gençlik Merkezi kazandırdık. 2 bin m2 kare kapalı alanı var, 500 m2 konferans salonu, aynı anda voleybol-basketbol oynayabilecek, aynı zamanda çocukların eğitim alabileceği alanlar, spor yapabileceği ayrı fitness salonları…” dedi.

ANIT ALANI DÜZENLENİYOR

Büyükşehir Belediyesi’nin Bozkır’ın girişinden başlayıp sonuna kadar 4.5 km andezit kaldırım taşlı kaldırımlarıyla beraber bir prestij caddesini bitirdiğini ifade eden Gün, “Bu cadde Bozkır’a çok büyük değer kattı hakikaten. Kapalı Pazar Alanı’nı bitirmek üzereyiz, bahar aylarıyla birlikte hemşerilerimiz kapalı Pazar alanında Pazar yapabilecek. Bu konuda da Selçuklu Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay beye çok teşekkür ediyorum. Başkanımız anne ve baba tarafından Bozkırlı olunca bizi kırmadı. Yetmedi, Anıt meydanının düzenlemesini de bize yapıveriyor, onu da ihale ettik, yer teslimini yapık. Kar yağınca, müteahhit baharda başlayacak düzenleme çalışmaları. Anı meydanı özel bir meydan olacak, Pazar artık orada kurulmayacak. Işıklandırmasıyla, çay bahçesiyle, düzenlemesiyle gezilecek bir alan olacak” müjdesini verdi.

Eski belediye binasından başlayarak aşağı, mağaralara doğru yaklaşık bir kilometrelik bir mesafeye sahip bir yürüyüş yolu yaptıklarını vurgulayan Gün, “Bu yola değerli şehit kardeşimiz Ömer Halisdemir’in ismini verdik, şehidimizin ismi böylelikle Bozkır’da yaşayacak. Büyük bir parkımız vardı ama mezbelelikti. Park ve Daire Başkanlığımızla birlikte çalıştık çabaladık, ama bitirdik elhamdülillah. Mükemmel bir parkımız oldu, kapalı alanı ve açık alanıyla birlikte özel bir yer oldu. Şu anda Bozkır’a ve Bozkırlı’ya hizmet veriyor” dedi.

İKİ C TİPİ MESİRE YERİ YAPILIYOR

Bozkır’a Orman ve Su İşleri Bakanlığı’yla işbirliği içinde 2 yeni mesire alanı kazandırdıklarını belirten Gün şunları söyledi: “Bununla birlikte, park deyince hemen geçmeyelim, mesela dünya çapında iki mesire yerimiz var. Aslında dünya tatlısı bir yer Aygırpınarı. Bozkır’ın içinden geçen Çarşamba Çayı’nın ilk çıktığı yer orası. Sağımız solumuz böyle adeta Ayder Yaylası gibi. Belki oradan da daha güzeldir. Müsteşar beyi de götürdük, Orman Bakan Yardımcımızı, Orman Bölge Müdürümüzü götürdük. Orayı Orman’a verdik şimdi sağ olsun sayın bakanımız imzaladı orası C tipi mesire alanı olması şartıyla. Orasını ihaleye çıkıyorlar. Bu da yetmedi, bunun yanında hemen Akçapınar Koruluğu var, Bozkır-Seydişehir yoluna doğru çıkarken 5-6 km kala. Orası da Bozkırlıların çok sık kullandığı bir alandı, oranın da C tipi mesire alanı olmasına sayın bakan imzasıyla onay verdi. Hemşerilerimize orayı kazandırmış olduk. Çok özel bir yer, inşallah hayırlı olur. Cumartesi-Pazar kadar hafta içinde de yoğun olan bir yer burası.”

ZENGİBAR KALESİ KORUNACAK

Bozkır’ın en önemli tarihi anıt alanlarından biri olan Zengibar Kalesi için de çok uğraştıklarına işaret eden Gün “Ama Allah’a şükürler olsun sonuca ulaştık. Turizme kazandırıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Başkanım burayı çok önemsiyor. Bu konularda çok titiz olduğu için gerekli talimatları verdi, İmar Daire Başkanımız Nurullah bey ile Müze müdürümüz Yusuf beyle beraber çalışmaları başlattık. Buranın korunması için koruma amaçlı imar planı yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı da buraya el attı şimdi. Bakanlıkla beraber ciddi bir mesafe kaydettik. Burası restore edilecek. Kazı yeri, koruma alanı, kameraları, turizm yolu, yani Bozkır ile Sarıoğlan arasındaki duble yolumuz da bittiği andan itibaren inşallah bu yolu kullanarak Antalya tarafına gidecek yolcular buradan geçecek. Geçerken Zengibar’a da uğrayacaklar” şeklinde konuştu.

5 YILDA BİTECEK İŞİ 2.5 YILDA BİTİRDİK

Bozkır’da yapılabilecek daha çok iş olduğunu ifade eden Başkan Gün, “Ama şunu söyleyeyim, Allah var, 5 yılda yapacağımız işi, 2.5 yılda bitirdik. Köylerimize 50’şer bin taş döşedik. 3-4 köy kaldı. Bu yıl itibariyle beldemizin yarım kalan kanalizasyon işleri var. Kanalizasyon işleri biter bitmez bu beldelerimize de gireceğiz. 2019’a kadar da imkânlar elverecek olursa köylerimizin kanalizasyon işlerine başlanacak” dedi.

ÇARŞAMBA ÇAYI REKREASYONU SÜRÜYOR

Kendileri açısından olmazsa olmaz projenin Çarşamba çayının rekreasyonu olduğuna dikkat çeken Gün, “Porsuk gibi düşünün, Yeşilırmak gibi düşünün, Çarşamba Çayı da Bozkır’ın incisidir. Taaa geliyor, Apa Barajı’na dökülüp Konyalıya su veriyor. Bozkır dağlarından çıkan, Aygırpınarı’ndan çıkan memba suyudur o. Aygırpınarı’nın yanındaki mahalleden başlayıp Karacahisar, Sorgun, Dere, Çağlayan ve Bozkır merkez olmak kaydıyla bütün kanalizasyonları bitirildi oranın. Biz başkan olmadan İl Genel Meclisi döneminde Devlet Su İşleri Müdürlüğü tarafından temizlendi ve artık atık yok, kanalizasyon yok çayın içerisinde. Şu anda tertemiz su. O kanalizasyonla birlikte arıtması da yapıldı. Harcanan rakam 7 milyon TL ama su şu anda pırıl pırıl akıyor. Çarşamba Çayımızın rekreasyon çalışmalarını bitirdiğimiz andan itibaren orası bir cazibe merkezi olacak Bozkır’ın. İnsanlar gelecek, gezecek, dolaşacak, çayını kahvesini içecek, oturacak, yemeğini yiyecek” diye konuştu.

BOZKIR’DA OTOGAR EKSİK

Bozkır’da yolcu potansiyeli olmasına rağmen otogar eksikliği yaşandığını vurgulayan Gün, “Otogar eksiğimiz var mesela. Ciddi anlamda bir yolcu potansiyelimiz var aslında. Sabah 6.30’da başlayıp akşam 7’ye kadar başka bir ilçede yoktur. Her gün iki firma var, 6.30’da biri gider, 7’de biri gider. Aynısı Konya’dan Bozkır’a ve bunlar hep dolu gider. Her gün 2 firma. Ayrıca her gün 2 firma akşam 5’te Bozkır’dan İstanbul’a gider, sabah 5’te gelir. Aynısı İstanbul’dan Bozkır’a da var. Böyle bir güzellik yok. Yani ciddi bir potansiyel var. İstanbul’da aşağı yukarı 90 bin Bozkırlı hemşerimiz yaşıyor. Bozkır ekonomik anlamda da ciddi bir potansiyele sahip. Mesela Konya’yı baz alırsak sanayicilerinin, tüccarlarının yüzde 2.5’u Bozkırlıya tekabül eder” ifadelerini kullandı.

Bozkır’da girilmeyen mahallelere girdiklerini belirten Gün sözlerini şöyle bağladı:  Belki 40 yıldır uğranılmayan mahallelere uğradık. Sadece Bozkır Yukarı Mahalle’ye 48 bin m2 bordür ve parke taşı döşedik. Yolu da genişlettik. Bir araba geçmeyen yerlerden artık 2 araba rahatça geçebiliyor. Bozkır’ın Konya tarafından girişinde hiç girilmeyen mahalle vardı, o mahalleye girdik, tam 12 bin m2 bordür ve parke taşı döşedik.  51 mahallenin 51’ine de çocuk oyun parkları yaptık. Bozkır’da hizmet vermek bize açıkçası gurur veriyor. (Murat GÜZEL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER