1 Kasım Genel Seçimi bitti; Peki şimdi ne olacak ?
26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi tamamlandı. 56 milyon 949 bin 900 seçmenden 48 milyon 537 bin 201 seçmenin oyunu kullandığı seçime katılım, oldukça yüksek oranda gerçekleşti.
Seçmenler yurt içi ve yurt dışı dahil olmak üzere ortalama yüzde 85.18 oranında seçime katıldı. 7 Haziran seçimlerinde 1 milyon 346 bin 340 geçersiz oy bulunurken, 1 Kasım’da ise bu sayı 698 bin 352’ye düştü. AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin yüzde 10’luk seçim barajını aştığı seçimde resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 317, CHP 134, HDP 59, MHP ise 40 milletvekili ile Meclis’e girdi.
KESİN SEÇİM SONUÇLARI 12-13 KASIM’DA AÇIKLANACAK
298 sayılı Seçim Kanunu’nda belirtilen itiraz süreleri sonunda kesin seçim sonuçlarının 11-12 günü içinde ilan edilmesi öngörülüyor. Seçim sonuçlarına ilk itirazlar bugün sandık kurullarına yapıldı. Sandık kurulu tutanakları ve kararlarına karşı itirazlar ilçe seçim kurullarına yapılacak. İlçe seçim kurullarına yapılan itirazlar, 3 Kasım Salı günü saat 15.00’de sona erecek. İlçe seçim kurulları, bu itirazları 5 Kasım saat 17.00’a kadar karara bağlayacak. İlçe seçim kurullarının kararlarına ise 6 Kasım saat 17.00’ye kadar itirazda bulunulabilecek. İl seçim kurullarının bu itirazları 8 Kasım Pazar saat 17.00’ye kadar karara bağlaması gerekiyor. İl seçim kuruluna ve il birleştirme tutanaklarına karşı ise YSK’ya itiraz edilecek.
TBMM Genel Kurulu, YSK’nın seçimin kesin sonuçlarını açıklamasından sonraki 5. gün saat 15.00’de toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek.
DENİZ BAYKAL GEÇİCİ BAŞKANLIK YAPACAK
Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak TBMM Başkanı seçilinceye kadar en yaşlı milletvekili olan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal "geçici başkanlık" görevini yapacak. Söz konusu birleşimde önce milletvekilleri için and içme töreni yapılacak. Milletvekillerinin Genel Kurul’da tek tek yemin etmelerinin ardından Meclis Başkanı için seçim yapılacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının 3’te 2’si, yani 367 aranacak, üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu 276 yeterli olacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye başkan seçilecek.
İlk iki turda 367 oyu aranacağı için Meclis Başkanı’nın 276 oyunun yeterli olacağı üçüncü turda seçilmesi öngörülüyor. AK Parti’nin mevcut Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’ı tekrar aday göstermesi bekleniyor.
HÜKÜMET PROGRAMI OKUNACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanarak kurulan Bakanlar Kurulu’nun programı, hükümetin kurulmasından en geç bir hafta içinde Başbakan Ahmet Davutoğlu veya herhangi bir bakan tarafından TBMM Genel Kurulu’nda okunacak. Yeni hükümet kurulduğunda TBMM toplantı halinde değilse Başkanlık Divanı tarafından derhal toplantıya çağrılacak.
Hükümet programının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasından itibaren iki gün geçtikten sonra program görüşmeye açılacak. Görüşmelerin bitiminden bir gün geçtikten sonra güven oylamasına başvurulacak. Güven oylaması açık oyla genel hükümlere göre yapılacak.
GÜVENOYU İÇİN 276 OYU ARANACAK
276 milletvekili "güvensizlik oyu" kullandığı takdirde TBMM Başkanlığı, Bakanlar Kurulu’na güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu aldığını açıklayacak.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.