'1,5 Adana' ödüle doymuyor
Çukurova Üniversitesi öğrencileri tarafından dizayn edilen, 1 liralık enerjiyle yaklaşık 150 kilometre yol alabilen "1,5 Adana" adlı elektrikli otomobil, şimdiye kadar katıldığı 4 TÜBİTAK yarışından da ödülle döndü
Çukurova Üniversitesi öÄŸrencileri tarafından 2013'te dizayn edilen, 1 liralık enerjiyle yaklaşık 150 kilometre yol alabilen "1,5 Adana" isimli iki kiÅŸilik elektrikli otomobil, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumunca (TÜBÄ°TAK) düzenlenen 4 yarışta 4 ödül aldı.
Görüntüsünün yanı sıra kenti simgeleyen ismiyle dikkati çeken araç, son olarak TÜBÄ°TAK tarafından aÄŸustosta Kocaeli'de düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda "En az enerji harcayarak 30 tur atma" mücadelesinde, rakibi 31 aracı geçti. "1,5 Adana", 60 kilometreyi yaklaşık 65 kuruÅŸluk enerji sarfiyatıyla aÅŸarak birinci oldu.
Çukurova Üniversitesi Makine MühendisliÄŸi Bölümü BaÅŸkanı ve Çukurova Elektro Mobil Takımı Danışmanı Prof. Dr Hüseyin Akıllı, AA muhabirine, bir öÄŸrenci projesi olarak baÅŸladıkları elektrikli araç dizaynında 30 kiÅŸilik ekiple çalışmaları yürüttüklerini söyledi.
Projeye 2013'te baÅŸladıklarını ifade eden Akıllı, o tarihten bu yana TÜBÄ°TAK tarafından düzenlenen 4 yarışa katıldıklarını kaydetti.
"Altyapı ve desteÄŸe ihtiyacımız var"Akıllı, aracın 2014'te "Kurul Özel Ödülü", 2015'te "Tanıtım ve YaygınlaÅŸtırma", geçen sene "En Ä°yi Dizayn" ve bu yıl da "Alternatif Enerjili Araç" yarışlarında birincilik ödülü aldığını bildirdi.
Aracı son olarak 22-24 Eylül'de Ä°stanbul'da yapılacak "Shell Eco-Marathon" yarışlarına hazırladıklarını bildiren Akıllı, yurt dışından da katılımcıların yer alacağı organizasyondan birincilikle dönmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Akıllı, "Türkiye'de ÅŸu an milli elektrikli araç oluÅŸturma çabası var. TÜBÄ°TAK da bu çabayı üniversitelere yayma hedefinde. Bu konuda Ar-Ge çalışmalarımızı ilerlettik. En büyük hedefimiz yarış araçlarından ziyade, 4 kiÅŸilik, Türkiye içerisinde kullanılacak araç üretebilmek. Bu anlamda altyapı ve desteÄŸe ihtiyacımız var." diye konuÅŸtu.
"Maksimum hızı 84 kilometre saate ulaşıyor"Makine MühendisliÄŸi Bölümü araÅŸtırma görevlisi ÇaÄŸrı Uzay ise 4 yıldır takımda akademik sorumlu olarak çalıştığını söyledi.
Uzay, "Aracın bataryası 3-4 saatte full seviyeye geliyor, batarya elektrikli bir araç. Aracımız 1 liraya yaklaşık 150 kilometre yol gitmektedir. Maksimum hızı 84 kilometre saate ulaÅŸmaktadır. Araç, bu yıl Türkiye ÅŸampiyonudur. Biz elde ettiÄŸimiz bu mühendisilik bilgisini 4 kiÅŸilik binek araç noktasına taşımak istiyoruz. Araç, elektrik motoru hariç, tamamen yerlidir. Elektrik motorunda da Ar-Ge faaliyetlerini yürütüyoruz." dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.