40 bin kişiye ücretsiz kanser tarama hizmeti
Konya’da hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nde (KETEM), 2016 yılında 40 bin 295 kişiye ücretsiz kanser taraması yapıldı
Sağlık alanında yapılan çalışmalar gelişim gösterirken Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nin(KETEM) de önemi gün geçtikçe artıyor. Sağlık Bakanlığı’nın "Erken teşhis hayat kurtarır!" prensibiyle yola çıkarak meme, rahimağzı ve kolorektal kanserler ile ilgili yürüttüğü tarama programları Konya’daki KETEM’lerde devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ve Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre 2016 yılında Konya’da KETEM’lerde 40 bin 295 kişiye ücretsiz kanser taraması yapıldı.
KETEM’LERİN HEDEFİ
KETEM’ ler toplumun kanser ve kanserde erken teşhis ile taramanın önemi hakkındaki farkındalığını eğitim yoluyla artırmak amacı taşırken aynı zamanda erken yakalanabilir kanserlerde erken teşhis ve toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmeyi de amaçlıyor. Sağlık Bakanlığı KETEM’leri bulunduğu ilde kanser kontrolünde etkin rol almak ve tüm bu faaliyetler sonucunda da önlenebilir ve erken yakalanabilir kanserlerin morbidite ve mortalitesini azaltmak amacıyla kurmuş ve bu merkezlerde kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında özel eğitim verilmiş olan pratisyen hekimler, konsülte uzman hekimler, hemşire, ebe, röntgen ve laboratuar teknisyeni, ve tıbbi sekreterler görevlendirmişti.
FARKINDALIK OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri, halk eğitimleri ve hizmetiçi eğitim faaliyetlerini içerirken, farkındalığı artırmak için yüz yüze eğitimlerle kişileri kanserden korunma yöntemleri ve tarama programları hakkında bilgilendirerek kanserden korunmayı ve taramaları gerçekleştiriliyor. KETEM’lerde hizmetler hedef nüfusa yönelik, rahimağzı, kalınbağırsak ve meme kanserleri için yürütülen taramalar çeşitli yöntemlerle kadınların davet edilerek gerekli muayene ve testlerin yapılması şeklinde oluyor. Böylece vatandaşların sağlıklı bir yaşam sürerek ileriki yıllarda kansere yakalanma riskleri azaltılırken bu tarama kapsamında ki faaliyetler de ücretsiz olarak yapılıyor.
YÜZDE 100’E YAKIN TEDAVİ SAĞLANABİLİYOR
Kanser tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayene yapılırken, tarama yöntemleri hastalığın başlaması ile hastalığın görünür bir belirti verdiği ana kadar olan süreçte uygulanıyor. Erken teşhis ile yüzde 100’e yakın tedavi sağlanabilen ülkemizde kanser tarama hizmetleri etkinliği tüm dünyaca kabul edilmiş yöntemlerle, etkin olduğu kanser türlerine yönelik sürdürülüyor.
KETEM HİZMETLERİ NELER?
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nde 3 değişik kanser tarama standardı bulunuyor. Bunlardan birincisi Ulusal Meme Kanseri Tarama Standartları ve 40-69 yaş grubu kadınları hedef alan hizmetler ve 2 yılda bir Mamografi çekimi ile meme kanseri taraması yapılıyor. İkinci olarak Ulusal Serviks (Rahimağzı) Kanseri Tarama Standartları bulunuyor ve bu hizmetler kapsamında 30-65 yaş grubu kadınlara, 5 yılda bir HPV-DNA Testi ile serviks kanseri taraması yapılıyor. Son olarak Ulusal Kolon (Kalınbağırsak) Kanseri Tarama Standartları kapsamında 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkekler hedef seçilirken 2 yılda bir “Gaitada Gizli Kan Testi” ile kolon kanseri taraması yapılıyor ve 10 yıl arayla kolonoskopi tetkikinden geçiyor.
Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü verilerine göre Toplum Tabanlı Kanser Taramaları birinci basamakta 224 Aile Sağlığı Merkezi, 31Toplum Sağlığı Merkezi, 3 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi, 4 Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi ve 249 Sağlık evleri ile işbirliği yapılarak vatandaşlara ücretsiz kanser tarama hizmeti sunuluyor. Halkın kanser taramalarına daha kolay ulaşabilmesi için Konya’da önemli çalışmalar yürütülüyor. Konya Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ne ek olarak Selçuklu bölgesinde 72 No’lu Meral Çınar Aile Sağlığı Merkezi binasında 2015 yılı itibariyle Selçuklu KETEM hizmet vermeye başladı. Karatay’da ise 2016 yılından beri Şeyhulema Recepağa Mahallesi’nde 1 KETEM birimi açıldı. Bu kapsamda 2016 yılında KETEM’lerde 40 bin 295 kişiye kanser taraması yapıldı. (Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.