Ä°nönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ve Mühendislik Fakültesi Kimya MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal tarafından deney hayvanları üzerinde yapılan araÅŸtırmada, acı kayısı çekirdeÄŸi ve amigdalinin kanserli hücreleri öldürdüÄŸü, saÄŸlıklı hücreleri ise yenilediÄŸi belirlendi. Prof. Dr. Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıldır sürdürdükleri "Acı Kayısı ÇekirdeÄŸinin ve Amigdalinin (Vitamin B17) Kanserli Hücrelerdeki Etkisi" adlı çalışmanın tamamlandığını söyledi. Deney hayvanları üzerinde yapılan araÅŸtırmanın Ä°nönü Üniversitesi Bilimsel AraÅŸtırma Projeleri kapsamında desteklendiÄŸini kaydeden Karabulut, deney hayvanlarını 7 gruba ayırdıklarını ifade ederek, "Her bir grubu kendi içerisinde kontrolleriyle kıyasladık. Deney hayvanlarına yüzde 5 ve yüzde 3 oranında acı kayısı çekirdeÄŸi verdik. Bu, günde 3 ya da en fazla 5 acı kayısı çekirdeÄŸine tekabül edebilir. Acı kayısı çekirdeÄŸinin içerisindeki zehirli maddeler nedeniyle dikkatli kullanılması gerektiÄŸi için oranı düÅŸük tuttuk. Bir öldürücü doz var. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki bir kilograma yakın acı kayısı çekirdeÄŸi yediÄŸiniz takdirde ancak o etkiyi gösterebilir, öldürücü doza gelebilir" diye konuÅŸtu. Karabulut, deney hayvanlarında karaciÄŸer kanseri oluÅŸturduklarını belirterek, "Deney hayvanlarında acı kayısı çekirdeÄŸini deÄŸiÅŸik oranlarda denedik. Bu deÄŸiÅŸik oranlardaki denememiz neticesinde acı kayısı çekirdeÄŸinin özellikle kanser hücreleri üzerine olumlu etkileri olduÄŸunu, kanser hücrelerini öldürdüÄŸünü, diÄŸer taraftan da saÄŸlıklı hücrelerin yenilenmesini saÄŸladığını gördük. Özellikle karaciÄŸer enzimleri üzerine yüzde 5 oranında denediÄŸimiz acı kayısı çekirdeÄŸinin oldukça olumlu etkilerini izledik" dedi. Kobayları, acı kayısı çekirdeÄŸinde yüzde 6 oranında bulunan amigdalinle de beslediklerini dile getiren Karabulut, ÅŸunları kaydetti: "Amigdalinin aÄŸrı kesici etkisi var. Diyabet hastalarında kullanıldığını biliyoruz. 'Bunu kanserde uygularsak nasıl etkisi olur' diye düÅŸündük. Bu anlamda elde ettiÄŸimiz amigdalini de yine bu kanser modelini oluÅŸturduÄŸumuz farelere yedirdiÄŸimizde olumlu etkileri olduÄŸunu gördük. Hem acı kayısı çekirdeÄŸinin hem de amigdalinin çok ciddi olumlu etkileri olduÄŸunu, kanseri artıran enzimlerin azaldığını fakat kanseri baskılamaya çalışan vücudumuzun otokontrol mekanizmasının andioksidanlarını arttırdığını gördük." Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, araÅŸtırmada kullandıkları amigdalinin Ä°nönü Üniversitesi'nde laboratuvarda elde edildiÄŸini söyledi. - AraÅŸtırma, Dünya Laboratuvar Kongresi'nde ilgi çekti AraÅŸtırmanın, Uluslararası Klinik Kimya ve Tıbbi Laboratuvarlar Federasyonu adına Türk Biyokimya DerneÄŸi'nce geçen ay Ä°stanbul'da düzenlenen Dünya Laboratuvar Kongresi'nde büyük ilgi çektiÄŸini belirten Karabulut, "Özellikle sadece acı kayısı çekirdeÄŸi deÄŸil, aynı zamanda bunun içerisindeki amigdalin elde edilerek kanser üzerine etkisi araÅŸtırıldığı için çok daha dikkat çekti. Bu çalışma, dünya literatüründe daha önce hiç yapılmamış. Özellikle acı kayısı çekirdeÄŸi olması dikkat çekiyor çünkü içerisinde zehirli madde var ancak aÄŸrı kesici özelliÄŸi de bulunuyor. Bunun, kanserin aÄŸrılarının dindirilmesi ve kanserin oluÅŸturduÄŸu hasarların giderilmesinde etkili olduÄŸunu ilk defa bu çalışmayla göstermiÅŸ olduk" diye konuÅŸtu. - "Kilogramı 1 milyon dolara ulaÅŸan bir malzeme" Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal da amigdalinin dünyada 2 bin farklı bitkide bulunduÄŸunu belirterek, "Acı kayısı çekirdeÄŸinde yüzde 6, bademde yüzde 2 oranında amigdalin var. Onun dışında darıda var. Acı kayısı çekirdeÄŸinde yüzde 6 oranında olunca 'biz bunu ekonomiye nasıl kazandırabiliriz' diye düÅŸündük. Bunun üzerine çalıştık. Bu acı kayısı çekirdeÄŸinden elde ettiÄŸimiz amigdalin de bu çalışmanın temelini teÅŸkil ediyor" ifadesini kullandı. Amigdalinin acı kayısı çekirdeÄŸinden elde edilmesi sırasında saflığının kontrol edilmesi gerektiÄŸini dile getiren Önal, "Bu ürettiÄŸimizin saflığı yüzde 99,9. Yüksek saflıkta" dedi. Önal, ÅŸunları söyledi: "Bu çalışmayla amacımız, Malatyamız ve ülkemiz için önemli olan acı kayısı çekirdeÄŸindeki amigdalini izole edip, hem acı kayısı çekirdeÄŸinin kendisini hem de bundan izole ettiÄŸimiz amigdalini endüstriyel bir ürün olarak kanser araÅŸtırmalarında nasıl kullanabiliriz, bunu görmekti. Gerek acı kayısı çekirdeÄŸi kullanıldığında gerekse de amigdalin kullanıldığında kanserli hücreler üzerinde olumlu etkisi olduÄŸu ispatlanmış oldu. Acı kayısı çekirdeÄŸini herkese gönderemezsiniz ama bundan izole ettiÄŸiniz amigdalini birer 100 miligramlık, 200 miligramlık tabletlere dönüÅŸtürüp dünyada herkese pazarlayabilir, herkesin kullanımına sunabilirsiniz." Çin'in amigdalini tamamen acı kayısı çekirdeÄŸinden, ABD ve Meksika'nın ise acı bademden üretmesine karşılık bu maddenin Türkiye'de üretilmediÄŸini kaydeden Önal, "Perakendede kilogramı 1 milyon dolara ulaÅŸan bir malzeme. Amacımız, bu tür ilaç ve gıda endüstrisinde kullanılacak bitki özlerinin ekonomik ölçüde üretimini saÄŸlayıp endüstrinin hizmetine sunmak" diye konuÅŸtu. Önal, Ä°talya ve Fransa'ya acı kayısı çekirdeÄŸi ihraç eden Türkiye'de amigdalinin de üretilmesi gerektiÄŸini söyledi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.