Adli Yıl açılışı gerçekleÅŸtirildiÂ
Konya Barosu tarafından Yeni Adli Yıl açılışı gerçekleştirildi.
Adliye Sarayı önünde Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başlayan program akabinde aşure ikramı ile sona erdi.
Programa Konya Barosu öncülüğünde Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal katıldı. Program açılışında konuşan Konya Barosu Başkanı Oktay Unkur, "1 Eylül itibariyle 2023-2024 Adli Yılına başlamış bulunuyoruz. Bu yeni dönemde ülkemizde yargıya olan güvenin artması ve adaletin sağlıklı ve hızlı şekilde tesis etmesi temennisi ile yeni adli yılın mesleğimize, meslektaşlarımıza, yargı camiasına ve tüm milletimize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
AVUKATLIK MESLEĞİNE SAYGI GÖSTERİLMELİ
"Her bir vatandaşın hak ve özgürlüklerinin teminatı olan avukatların örgütlü gücünü temsil eden bizler, başlangıcında olduğumuz yeni adli yılı bu sene de kaygıyla karşılıyoruz" açıklamalarında bulunan Başkan Unkur, "Yeni bir adli yılı umutla ve heyecanla değil kaygıyla karşılamamızın sebebi, sadece avukatlara ait mesleki sorun gibi görünen ancak artık ulusal çapta bir hak arama özgürlüğünün ve adalete erişimin de içinde bulunduğu adalet krizidir. Mesleğimizi evrensel insan hakları temelinde ve meslek onuruna yaraşır şekilde icra etmemiz için hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı ve adil yargılanma hakkı ideallerinin hayata geçirilebilmesi ile savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmesi gerektiği gerçeğinin altını bir kez daha çizme zorunluluğu doğmaktadır. İçinde bulunduğumuz yargı sisteminde avukatların mesleki tecrübeleri, artık yasalardan ve hukuka yaraşır uygulamalardan değil; ulusal çapta gittikçe büyüyen bir şiddet sarmalından, kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleri sebebiyle maruz kaldığımız ekonomik sömürü halinden ve adaletin geç ya da hiç tecelli etmediği bir yargı sisteminden kaynaklanmaktadır. Anılan sorunların ortadan kalkması, ulusal çapta bir adalet arayışının olmazsa olmaz ön koşuludur ve bu da avukatların ve avukatlık mesleğinin güçlendirilmesiyle mümkündür" ifadelerini kullandı.
ADALET MÃœLKÃœN TEMELÄ°DÄ°R!
Unkur, şu ifadelere yer verdi, "Avukatlık hizmetlerinde kalitenin artırılması hedefine ulaşılabilmesi için ilk atılması gereken adım; hukuk fakültelerine girişte uygulanan yükseköğretim başarı sıralamasının ivedilikle 100 bine, ardından kademeli olarak 75 bine ve 50 bine yükseltilmesidir. Hukuk fakültelerine akreditasyon uygulaması getirilmeli, akredite olamayan fakültelere önce süre verilmeli, süresi içerisinde şartları sağlayamayan fakülteler kapatılmalıdır. Staj eğitimin içeriğini boşaltan yasal düzenlemelerden vazgeçilmelidir. Yeni adli yılda stajyer avukatların statülerinin, kamu avukatlarının özlük haklarının, engelli avukatların en temel haklarının güvenceye kavuşturulduğu; bağımsız avukatlık faaliyetinin önündeki kurumsal ve yapısal engellerin kaldırıldığı, bağlı çalışan meslektaşlarımızın haklarının güvence altına alındığı, meslek alanının genişletildiği; avukata yönelik ekonomik ve fiziki şiddeti engelleyecek mali ve idari önlemlerin alındığı, gerekli düzenlemelerin yapıldığı bir yargı düzenine kavuşmak istiyoruz. Maalesef Avukatlara yapılan saldırıların her geçen gün arttığına tanık oluyoruz. Bu saldırıların bağımsız savunma mesleğine ve yurttaşlarımızın hak arama özgürlüğüne yönelik olduğunun bilincindeyiz. Bu saldırıların hukuki anlamda karşılıksız kalmasına ve kanıksanmasına asla izin vermeyeceğiz. Mesleğinin ifası sırasında uğramış olduğu saldırı nedeniyle şehit olan Avukat, Hakim ve Savcı meslektaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Vatandaşların kendilerini hukuki güvenlik içerisinde hissettikleri ülkeleri, diğerlerinden ayıran en temel etmen, bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığıdır. Adalet mülkün temeli; adaletin teminatı bağımsız ve tarafsız yargı; adil yargılanma hakkının teminatı ise savunma hakkı ve bağımsız avukatlık faaliyetidir. Yargı bağımsızlığının sorgulandığı, adaletin ya geç tecelli ettiği veya hiç tecelli etmediği bir adli sistemin mülkün temeli olması mümkün olmadığı gibi, savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmeyen bir yargı sisteminden adil yargılanma beklenmesi de mümkün değildir. Hukukun üstünlüğünün tesis edildiği, başta adil yargılanma hakkı olmak üzere hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı bir hukuk düzeni için savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygının gereklerinin yerine getirildiği bir adli yıl diliyoruz"
KONYA BAROSU İLKELERİ YAŞATMAYI AMAÇLIYOR
“Adalet bizler için bir seçenek ya da lütuf değildir. Adalet bizler için olmazsa olmaz fazilet, ilke ve mecburiyettir" diyen Başkan Oktay Unkur, "Hukuk devletinin ve demokrasinin ve hatta güçlü bir ekonominin; olmazsa olmazı bağımsız ve tarafsız yargıdır. Konya Barosu olarak geçmişten bugüne tavrımız, hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkeleri temelinde, bağımsız ve tarafsız yargının ülkemiz için vazgeçilmez bir gereklilik olduğu yönündedir ve bu ilkeleri yaşatmayı temel amaç olarak benimsiyoruz. Biz, avukatlar ve barolar, yargının kurucu unsuru olarak bağımsız ve adil yargının, hukukun üstünlüğünün, yargıç güvencesinin, insan haklarına saygının, hakkın ve adaletin tarafındayız. Bu değerler için mücadele etmeye devam edeceğiz. Cumhuriyet ve Değerlerine, Atatürk İlke ve Devrimlerine uygun, Hukukun Üstün kılındığı, Sosyal Hukuk Devleti İlkelerinin hayata geçirileceği günlere olan inancımızı tekrarla, yeni adli yılın vatanımız ve milletimiz için hayırlı olmasını bir kez daha temenni ediyorum" diye konuştu.
Konuşmanın ardından Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal'ın da katılımıyla aşure dağıtımı gerçekleştirildi. (Hamide YILDIRIM)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.