Afet başkanlığı kuruldu
Son yaşanan büyük depremin ardından alınan karar ile Büyükşehir Belediyelerinde Afet İşleri Daire Başkanlığı kurulması kararı geçtiğimiz ay resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kararın yayınlanmasının ardından Büyükşehir Belediyeleri mecliste karar alarak Afet İşleri Daire Başkanlığı kurulması için ilk adımı attı
Nisan ayında resmi gazetede yayınlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de yapılan değişiklikler kapsamında Büyükşehir Belediyeleri bünyesinde Afet İşleri Daire Başkanlığı il belediyelerinde afet şube müdürlüklerinin kurulması zorunlu hale getirilmişti.
Alınan bu kararın ardından konuyu meclise taşıyan Büyükşehir Belediyesi, Afet İşleri Daire Başkanlığı kurulması kararı aldı.
Konu ile ilgili gazetemize özel açıklamada bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, “Çok güzel ve sevindirici bir değişiklik oldu. Uzun yıllardır oda olarak bu konuyu dile getiriyorduk. Listesini verdiğimiz birçok büyükşehirde de görüldüğü üzere böyle bir daire bulunmaktaydı. Konya Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde de Risk ve Afet Yönetimi Daire Başkanlığının kurulması bunun altında deprem, obruk ve Jeolojik Etüt Şube Müdürlüklerinin bulunmaması çok büyük eksiklikti. Bununla ilgili olarak gerek belediye başkanımız olsun gerekse büyükşehir idarecileri ile görüşmeler gerçekleştirerek eksikliği dile getirmiştik. Kendilerinin de bununla ilgili çalışmaları mevcuttu bu karar ile bu hususu yasal mevzuata oturtmuş olduk” diye konuştu.
MÜHENDİS KÖKENLİ OLMASI ŞART!
“Büyükşehir Belediyesi tarafından bu dairenin kurulması ve bu daireye liyakatli teknik daire başkanı ve personellerinin atanması kalıyor” ifadelerinin kullanan Arslan, “Büyükşehir Belediyemizin bünyesinde yetişmiş tecrübeli ve liyakatli çok iyi teknik personeller mevcut. Bu hususun altını özellikle çizmek istiyorum Afet işleri Daire Başkanı ve bu başkanlıkta kurulacak beyin ekibinin muhakkak ve muhakkak teknik, mühendis kökenli olması şarttır” dedi.
AFET BÖLGELERİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Afetlere güvenli bir düzende ulaşmak için belli başlı iki temel yol olduğunu söyleyen Arslan, “Birincisi; afet olmadan önce yerleşim biriminde (afetlerde zarar görme ihtimali olan bölgede) yapılan risk azaltma uygulamalarıdır. İkincisi ise; afet sonrasında afetten zarar görmüş olan yerleşim biriminde ‘iyileştirme’ ve ‘yenilenme’ çalışmalarıdır. Bununla beraber afet risk yönetiminde yapılacak olan sistematik çalışmalar ile afetlerin neden olabileceği olumsuz etkilerini en baştan önlemek, afet sonrası iyileştirme çalışmalarını önemli ölçüde azaltmak afet yönetimin temel hedefidir. Çünkü iyileştirme çalışmaları ne kadar başarılı olursa olsun asla afette oluşacak olan can ve mal kayıplarını yerine koyamaz. Bu noktada ortaya çıkan ‘Afet Yönetimi’ kavramı her türlü tehlikeye karşı hazırlıklı olma, zarar azaltma, müdahale etme ve iyileştirme amacıyla mevcut kaynakları organize eden analiz, planlama, karar alma ve değerlendirme süreçlerinin tümünü kapsar. Diğer bir deyişle, günümüzde afet yönetimi her türlü tehlikeye karşı hazırlıklı olma, zarar azaltma, müdahale etme ve iyileştirme amacıyla mevcut kaynakları organize eden analiz, planlama, karar alma ve değerlendirme süreçlerinin tümüdür” ifadelerini kullandı.
“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”
Başkan Arslan, son olarak konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “İnşaat mühendisi olan Büyükşehir belediye başkanımız nasıl ki deprem sonrası Hatay’da fark yaratmış ise, işte tamda bu yüzden bu önemli dairenin başında da teknik birinin olması fevkalade önemli bir husustur. Aksi halde Konya İlimize baktığımız zaman afet planlama ve zarar azaltma çalışmaları kapsamında deprem, zemin parametrelerinin ortaya konulması, yapı stoğunun ortaya çıkarılması, İklim değişikliği ve kuraklık, obruklar, dağlık yerleşim yerlerimizde sıkça görülen kaya düşmeleri ve heyelanlar bu dairenin temel çalışma konularında yeterli olması beklenemez. Bu vesileyle Konya’mıza, Büyükşehir belediyemize kurulacak olan yeni daire başkanlığının hayırlara vesile olmasını, “Afete Dirençli Kent Konya” olma yolunda büyük bir mesafe kat edeceğimizi düşünerek meslek odamız adına üzerimize düşen her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu da belirtir, yeni kurulacak daireye çalışmalarında başarılar dilerim” (Hamide YILDIRIM)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.