Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Akıncı yalanlarında 3. perde

Akıncı yalanlarında 3. perde
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davanın üçüncü haftasında yapılan duruşmalarda, sanıklar inkar taktiğine devam etti

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe giriÅŸimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere iliÅŸkin 486 kiÅŸinin yargılandığı davanın üçüncü haftasındaki duruÅŸmalar, 8 sanığın daha savunmasının alınmasıyla tamamlandı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve Ä°nfaz Kurumları kampüsündeki salonda yapılan duruÅŸmalarda hafta boyunca savunmaları dinlenen sanıklar, inkar taktiÄŸine devam etti.

Haftanın ilk günü görülen 10. duruÅŸma, davanın kritik isimlerinden eski Genelkurmay Stratejik DönüÅŸüm Dairesi BaÅŸkanı Tümgeneral Mehmet DiÅŸli'nin çapraz sorgusuyla baÅŸladı.

Sanık DiÅŸli, Akıncı Üssü'nde darbecilerin faaliyetlerini engellemeye yönelik kendisi ve Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın bir faaliyeti olup olmadığı sorusuna "13 ay sonra geriye baktığımda doÄŸru iÅŸi yaptığımı savunuyorum. Bir general plan yapar, strateji yapar. Stratejim Sayın Komutanın güvenliÄŸini saÄŸlamak, onun emirleri doÄŸrultusunda kriz planıyla bu iÅŸi en kısa sürede sonlandırmaktı. Asker gerektiÄŸinde ölümü göze alabilir ama burada benim birinci ÅŸartım hayatta kalmaktı. O anda hayatta kalmak ve Komutanın hayatını korumaktı yoksa ölmek kolay." yanıtını verdi.

Kendisi hakkında 15 Temmuz'da Akıncı Üssü'nde "aracı ve ikna edici" ifadelerinin kullanılmasını kabul etmediÄŸini belirten DiÅŸli, "Aracılık ve ikna edicilik yapmadım. Sayın Komutanın emirlerini ilettim. Komutanımız 'Aman can yanmasın, dikkat etsinler, aman gençleri uyar.' dedi, ben de bunları muhataplarıma ilettim." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Gece 04.00'te okul bakıyormuş

DuruÅŸmada daha sonra iddianamede Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduÄŸu kaydedilen sanık eski Kurmay Yarbay Mustafa Düzenli'nin savunmasına geçildi. Sanığın çapraz sorgusu sırasında Düzenli ile CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın avukatı Hüseyin Aydın arasında tartışma yaÅŸandı.

Aydın'ın, "Darbe giriÅŸimi sürecinde Çankaya civarında gece saat 04.00'e kadar bazı kimlerle bir araya geldiÄŸiniz baz istasyonu kayıtlarında ortaya çıktı. Bu saate kadar Çankaya'da ne yaptınız?" sorusunu Düzenli, "Ankara'da her zaman fırıl fırıl dönen bir insanım. ÇocuÄŸuma okul bakıyordum." ÅŸeklinde yanıtladı.

"Fetullahçı olarak sizde akıl ne gezer"

Aydın'ın, "Kurmay Albay Mustafa Barış Avıalan'la görüÅŸmeleriniz var. Akıncı Üssü'ndeki toplantıda ne konuÅŸtunuz? Üsse giriÅŸ saatlerinizin aynı olduÄŸu görülüyor, bu sırada aranızda konuÅŸma oldu mu?" sorularını yönetmesi üzerine sanık, Hakim Giray'a "Avukat beyin sorularını akıl ve mantık çerçevesinde sorması gerekmez mi?" dedi. Bunun üzerine Aydın, "Bir Fetullahçı olarak akıl ve mantık sizde ne gezer?" karşılığını verdi. Salondakilerin de sanığa tepki göstermesi üzerine duruÅŸmaya ara verildi ve salon boÅŸaltıldı.

Düzenli ayrıca daha önceki ifadelerinde "gördüÄŸünü, konuÅŸtuÄŸunu, kendisine darbecilerle ortak hareket etme teklifinde bulunduÄŸunu" söylediÄŸi eski Kurmay Albay Ahmet Özçetin'i Akıncı Üssü'nde hiç görmediÄŸini, kendisiyle konuÅŸmadığını savundu.

"Emirlerimden kaynaklanan suç varsa suçlu onlar deÄŸil benimdir"

Bu hafta yapılan 11. duruÅŸma, sanık eski Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri ve EÄŸitim Merkezi (MEBS) ÖÄŸrenci ve Kurslar Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Metin Bilgici'nin savunmasıyla baÅŸladı.

MEBS'ten kursiyer teÄŸmenleri silahlandırarak sivil araçlarla Akıncı Üssü'ne götürdüÄŸü iddia edilen Bilgici, kursiyerleri savundu. Bilgici, "Mahiyetimde amirleri olarak benim verdiÄŸim, tamamı kanuna uygun olan emirleri yerine getirmekten dolayı suçlanamazlar. Kursiyer teÄŸmenler ve bölük komutan vekilinin darbeye teÅŸebbüs kapsamında hiçbir suçu yoktur. Onların benim verdiÄŸim emirlerden kaynaklanan bir suçu varsa suçlu onlar deÄŸil benimdir. Çünkü onlar sadece yapmak zorunda oldukları, verdiÄŸim emirleri yerine getirdiler." ifadelerini kullandı.

BaÅŸkan Giray'ın, Bilgici ekibiyle Akıncı'ya ulaÅŸana kadar, Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Daire BaÅŸkanlığının bombalandığını, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Binali Yıldırım'ın televizyonda açıklamalar yaptığını hatırlattı. Giray'ın "O arada hiç arayan, soran olmadı mı? Herhangi bir kursiyeri bir Allah'ın kulu arayıp 'Böyle bir olay oluyormuÅŸ.' demedi mi ya da televizyona, internete bakmadınız mı?" sorusunu yönelttiÄŸi Bilgici, kimsenin aramadığını iddia etti.

Önceki ifadelerini reddetti

Bilgici'den sonra savunma yapan eski Kurmay Albay Ali DurmuÅŸ da darbe giriÅŸimi gecesi, saat 01.22'de Ä°ncirlik'ten izinsiz kalkış yapan iki F-16 uçağına kalkış emri verdiÄŸi iddiasını reddetti.

Akıncı Üssü davasının 16 AÄŸustos'taki 12. duruÅŸması, bir gün önce savunmasını yapan sanık eski Kurmay Albay Ali DurmuÅŸ'un çapraz sorgusuyla baÅŸladı.

Daha önceki ifadesinde eski Tümgeneral Kubilay Selçuk ile görüÅŸtüÄŸü yönündeki beyanlarını hakim karşısında kabul etmeyen DurmuÅŸ, darbe giriÅŸimi gecesi 143. Filo'ya gittiÄŸini, eski Üs Komutanı Hakan Evrim'e, Hava Kuvvetleri Genel SekreterliÄŸinin emriyle geldiÄŸini söylediÄŸini belirtti. DurmuÅŸ, Diyarbakır'daki uçakların kalkıp kalkmadığına iliÅŸkin bilgi sorduÄŸu yönündeki daha önceki açıklamalarını ise kabul etmedi.

Soruları genellikle "Hatırlamıyorum, HTS kayıtlarından bakıp ona göre yanıt vermem lazım." ÅŸeklinde geçiÅŸtiren DurmuÅŸ, iddianamede, "TSK yönetime el koydu." dediÄŸi yönündeki ifadeleri de reddetti.

Sanık DurmuÅŸ, darbeden 2 gün önce bazı kiÅŸilere, "Cuma günü bir sürpriz yapılacak, hazırlıklı olun." dediÄŸi yönündeki ifadeleri de yalanladı.

Darbecilerle yaptığı telefon görüÅŸme kayıtları okunan DurmuÅŸ, bu yöndeki soruları da "Hatırlamıyorum." diyerek yanıtladı. Sanık Ali DurmuÅŸ, sorulara karşılık, 143. Filo içinde asker olmadığını düÅŸündüÄŸü sivil kiÅŸiler görmediÄŸini de öne sürdü.

Akıncı Üssü'ndeki 143. Filo koridorunun güvenlik kamerasına yansıyan görüntüleri izlettirilen Ali DurmuÅŸ, görüntülerle ilgili sorular karşısında, "Görüntüler ve HTS kayıtları henüz bana verilmediÄŸi için cevap vermek istemiyorum." demekle yetindi. UçuÅŸ tulumu ile koridorda yürüdüÄŸü görüntüleri ekrana yansıtılan DurmuÅŸ, görüntüye raÄŸmen tulum giyip giymediÄŸini de hatırlamadığını kaydetti.

Sanık DurmuÅŸ'a, 143. Filo koridorunda, darbeyi yöneten sivil isimlerden Harun BiniÅŸ ile filo komutanının odasına giriÅŸ çıkış yaptığı ÅŸeklindeki görüntüleri de izlettirildi. Yanındaki kiÅŸi sorulan DurmuÅŸ, "Tanımıyorum, ÅŸu anda savunma yapmayacağım. Görüntüler bana verilsin izledikten sonra cevap vereceÄŸim." diye konuÅŸtu. Filo komutanının odasına diÄŸer sivil imam Kemal Batmaz ile girerken görüntüleri ekrana yansıtılan sanık DurmuÅŸ, "Bununla ilgili yorum yapmak istemiyorum." diyerek soruları yanıtsız bıraktı.

Rüya sorusu

Sanık Ali DurmuÅŸ, BaÅŸkan Giray'ın sorularının ardından müÅŸteki avukatlarının da sorularını yanıtladı. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın avukatı Hüseyin Aydın, Diyarbakır Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca, eski Diyarbakır 16. Mekanize Tugay Komutanı TuÄŸgeneral SavaÅŸ Beyribey hakkında darbe soruÅŸturması kapsamında hazırlanan iddianamede yer verilen tanık ifadesini okudu.

Tanık A.O.U'nun ifadesinde, yan koÄŸuÅŸta kalan Beyribey'in, hastaneye gidip geldikten sonra bir hemÅŸirenin rüyasını Ali DurmuÅŸ'a anlattığını söylediÄŸini dile getiren Aydın, DurmuÅŸ'a, "Tanık rüyada, 'Peygamber Efendimizin, darbeye teÅŸebbüs giriÅŸiminde bulunulması nedeniyle tutuklu olanların vekilinin kendisi olduÄŸunu, bu kiÅŸilere yapılan eziyetin Peygambere yapılmış sayıldığını, bu kiÅŸilerin çok yakında bu eziyetten kurtulacaklarını' söylediÄŸini belirtiyor. Bu rüyayı koÄŸuÅŸta, örgüt mensuplarının duyacağı ÅŸekilde yüksek sesle avluda anlattığınızı aktarıyor. Bu doÄŸru mu? Anlattınız mı?" sorusunu yöneltti.

Sanık DurmuÅŸ ise "Bu soruya cevap vermek istemiyorum." karşılığını verdi. Aydın'ın ısrarlı soruları üzerine DurmuÅŸ, "Ä°ddianameyle alakasını görmüyorum, cevap vermek istemiyorum." ifadesini kullandı.

Davanın sivil sanıklarından Kemal Batmaz'ı da tanımadığını savunan DurmuÅŸ, diÄŸer soruları da "hatırlamadığı" gerekçesiyle cevaplandırmadı.

"Telefonumu ÅŸarjda unuttum"

Aynı gün savunma yapan sanık eski Kurmay Binbaşı Osman DoÄŸan da sanıklardan eski Albay Bilal Akyüz tarafından Akıncı Üssü'ne çaÄŸrıldığını, burada telefonunu ÅŸarja taktığını, daha sonra herhangi bir faaliyet olmadığı için Akyüz'den izin isteyip evine geçtiÄŸini anlattı. Eve geldiÄŸinde telefonunu Akıncı Üssü'nde unuttuÄŸunu fark ettiÄŸini ileri süren DoÄŸan, darbecilerle yaptığı iddia edilen telefon görüÅŸmelerinin baÅŸkaları tarafından yapılmış olabileceÄŸini iddia etti.

Üste asker olmayan sivil kiÅŸileri görmediÄŸini öne süren DoÄŸan, derdest edilen komutanların getiriliÅŸini de görmediÄŸini savundu. 143. Filo koridorundaki görüntüleri izlettirilen sanık DoÄŸan, görüntülerde yanında bulunanlardan yalnızca Bilal Akyüz'ü tanıdığını, diÄŸerlerini tanımadığını ya da hatırlamadığını söyledi.

Darbe sorusuna "Hugh Grant"li yanıt

Davanın 17 AÄŸustos PerÅŸembe günü görülen 13. duruÅŸmasında, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Uzay Gücü AraÅŸtırma Åžube Müdürü Yarbay Özcan Murat DoÄŸan savunma yaptı.

Ä°ddianamede Akıncı Üssü'ndeki kuleyi gasbederek darbeci uçakları koordine ettiÄŸi belirtilen sanık DoÄŸan, yaÅŸananların darbe giriÅŸimi olduÄŸunu ifade etti. DoÄŸan, havadaki jetlerin inmesi gerektiÄŸini söyleyen Yarbay Nihat Altıntop'a, daha önce uçakların darbede kullanıldığını görmediÄŸi için karşı çıktığı iddiasında bulundu.

DuruÅŸmada, müÅŸteki avukatı Fatih Atalay'ın "Sizce o gece Hakan Evrim ne yaptı? Hangi taraftaydı, darbeci miydi?" sorusuna sanık DoÄŸan, alaycı bir üslupla "BildiÄŸim ÅŸey, Ä°ngiliz aktör Hugh Grant darbeci deÄŸildi, darbenin parçası deÄŸildi." yanıtını verdi.

Öte yandan, sanık DoÄŸan'ın, "13 aydır eÅŸimden ayrıyım." ifadesi üzerine bir ÅŸehit yakını "Vatan haini, ben de 13 aydır babamdan ayrıyım." diyerek tepki gösterdi.

Davanın perÅŸembe günkü duruÅŸması, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı (HKK) Ä°stihbarat BaÅŸkanı eski TuÄŸgeneral Aydemir TaÅŸçı'nın savunmasıyla tamamlandı.

TaÅŸçı, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel BaÅŸkanı emekli Tümgeneral Cevat Yazgılı'yı suçlayarak, karargaha sızma teÅŸebbüsüne zamanında reaksiyon göstermediÄŸini, tüm bilgileri maiyetinden sakladığını, tek başına kararlar aldığını ve bunun da darbe faaliyetini engellemede zaman kaybına neden olduÄŸunu iddia etti.

Akıncı Üssü'ne 15 Temmuz'da hiç gitmediÄŸini, sadece saçları dökük sivil kıyafetli bir kiÅŸinin kendisine benzetilmesi nedeniyle suçlandığını öne süren TaÅŸçı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargahına gittiÄŸini, karargaha sızma olacağı duyumu aldığını, kimsenin kendisine uçuÅŸ yasağından söz etmediÄŸini savundu.

Aydemir TaÅŸçı, karargahtaki cep telefonlarını toplatmasına iliÅŸkin savunmasında ise içeriden birilerinin karargaha sızmaya çalışan teröristlerle irtibatlı olabileceÄŸi gerekçesiyle bu yola baÅŸvurduÄŸu iddiasında bulundu.

Gizli projeleri FETÖ ÅŸirketlerine yaptırmışlar

Sanık Aydemir TaÅŸçı'nın çapraz sorgusuyla baÅŸlayan davanın 14. duruÅŸması, sanık eski Konya 3. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Haluk Åžahar'ın savunmasıyla tamamlandı.

Başında bulunduÄŸu Hava Kuvvetleri Komutanlığı Ä°stihbarat BaÅŸkanlığının bazı iÅŸlerini, haklarında FETÖ soruÅŸturması bulunan kiÅŸilerin sahibi olduÄŸu yazılım ÅŸirketine verdiÄŸi belirtilen sanık TaÅŸçı, bu iÅŸlemlerin kendisinden önce baÅŸlatıldığını ileri sürdü. TaÅŸçı, Silahlı Kuvvetlerde ihale usulünün belli olduÄŸunu, ilgili firmaların devletin istihbarat birimlerinden soruÅŸturulduÄŸunu, olumsuz bir tespit bulunan firmaların ihaleye giremediÄŸini kaydetti.

Daha sonra savunması alınan sanık eski Konya 3. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Haluk Åžahar da hakkındaki suçlamaları reddetti.

Korgeneral Mehmet Åžanver'in kızının 15 Temmuz'da Ä°stanbul Moda Deniz Kulübü'ndeki düÄŸününe katıldığı sırada diÄŸer komutanlarla derdest edilerek Akıncı Üssü'ne götürüldüÄŸünü iddia eden Åžahar, "Hain darbe giriÅŸimini yapan ÅŸahsiyetsiz FETÖ terör örgütünü, terörist başı Fetullah Gülen'i ve bunları destekleyen alçakları, hain darbe giriÅŸimini lanetliyorum." dedi. Sanık Åžahar, darbe giriÅŸimine karışanlardan ÅŸikayetçi olarak, davaya müdahil olmak istediÄŸini de söyledi.

DuruÅŸmalara, 21 AÄŸustos Pazartesi günü sanık savunmalarıyla devam edilecek.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-