‘Alınmış bir karar yok’
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, ekmek fiyatlarının tek merkezden belirlenmesine yönelik çalışmalara ilişkin, "Alınmış ve hemen uygulamaya konulmuş bir karar yok" dedi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmekteki fiyat farklılıklarının önüne geçmek için yürütülen çalışmalara deÄŸindi. Ekmek fiyatlarının halihazırda 81 ildeki komisyon kararı ve valilik onayıyla belirlendiÄŸini hatırlatan Çelik, bu nedenle bazı fiyat farklılıklarıyla karşı karşıya kalındığını söyledi. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları Ä°zleme ve DeÄŸerlendirme Komitesinde (Gıda Komitesi) bu konuyu tartıştıklarını belirten Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak Türkiye Fırıncılar Federasyonu BaÅŸkanı ve yöneticileriyle bir araya geldiklerini, aksaklıkların giderilerek olumsuz uygulamaların önüne geçmek için nasıl bir yöntem izleyebileceklerine iliÅŸkin görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunduklarını bildirdi. Çelik, "Ankara'da bütün sivil toplum kuruluÅŸlarının, esnaf odalarının, Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸinin katılımıyla bir yapının oluÅŸması mı doÄŸru olur, yoksa illerdeki bu yapının idame ettirilmesi mi, bunun üzerinde duruyoruz. Åžu anda Fırıncılar Federasyonu ve esnaf odalarıyla deÄŸerlendirmelerimiz devam ediyor. Gıda Komitesinde de bu konuyu görüÅŸüyoruz. Ekmek üretiminin girdilerinde bir deÄŸiÅŸiklik olmamasına raÄŸmen illerdeki fiyat farklılıklarına karşı nasıl bir yaklaşım sergileyebiliriz diye yaptığımız bir çalışmadır, yoksa alınmış ve hemen uygulamaya konulmuÅŸ bir karar yok" dedi. Çelik, çalışmaya yönelik farklı iddiaların gündeme getirilmesine iliÅŸkin de "Bu 'Biz merkezden bir fiyat koyacağız, Edirne'den Kars'a herkes buna uyacak' gibi bir yaklaşımın ürünü deÄŸil. Hem ilgili taraflarla hem de Gıda Komitesinde görüÅŸtüÄŸümüz bir konu. DiÄŸer önlemlerle birlikte ekmekle ilgili alınması gereken önlem varsa açıklarız ama ÅŸu anda görüÅŸme safhasında olduÄŸunu belirtelim." diye konuÅŸtu.
"HER KASABA HAFTALIK EN AZ 2 KARKAS VERME Ä°MKANIMIZ VAR"
Bakan Çelik, Ramazan ayı öncesinde kırmızı et fiyatlarının artacağına yönelik iddialara da deÄŸerlendirerek, "Ramazan dolayısıyla tabii ki kırmızı et tüketiminin artacağı doÄŸru. Biz Bakanlık olarak bununla ilgili önlemleri almış bulunuyoruz. Arada spekülatörler var. Åžunu açıkça ifade edeyim, öyle ahlaksızca iÅŸler içinde olanlar var ki, bunları tespitle meÅŸgulüz. Et ve Süt Kurumu olarak çok uygun ÅŸartlarda piyasaya et arz ediyoruz. Bunu bile alıp piyasaya yüksek fiyattan arz eden aracı konumunda kiÅŸiler var. 300-400 kilo kırmızı etin ilk elden uygun ÅŸartlarda alınıp perakendeye pahalı sunulmasıyla ilgili aracılık yapmakla meÅŸgul olanlar var. Bu spekülatörlerle mücadelemiz sürüyor. Hayvan varlığımız açısından hiçbir sorunumuz yok. Åžu anda 1 haftalık-10 bin kesimlik hayvan mevcut elimizde. Bütün bölgelere de veriyoruz ÅŸu anda. Her kasaba haftalık en az 2 karkas verme imkanımız bulunuyor ama ortada kendi hayvan varlığını deÄŸerlendirmek için spekülatif oyunlara girenler var" diye konuÅŸtu. Çelik, bir kilo etin maliyetinin 20 lira civarında olduÄŸunu belirterek, "Biz karkas eti ÅŸu anda kilogramını 23,8 liradan veriyoruz. 35 lirayı geçmeyecek kıyma ve kuÅŸbaşı ile ilgili zarar söz konusu deÄŸil. Halkın zaruri tüketim ürünü olan kıyma ve kuÅŸbaşının daha yüksek rakamlara satılmasının izah edilebilir bir tarafı yok" ifadelerini kullandı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.