Ambalajsız tavuk satışına yasak geliyor
Bakanlığın taslağına göre ürünler sadece hazır ambalajlı olarak satılabilecek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görüÅŸe açtığı Et ve Et Ürünleri TebliÄŸinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ Taslağına göre, perakende iÅŸletmelerde dökme çiÄŸ kanatlı et satışına izin verilmeyecek. Bu ürünler sadece hazır ambalajlı olarak satışa sunulabilecek.
Bakanlık, söz konusu taslağı internet sitesinde görüÅŸe açtı. GörüÅŸlerin alınmasının ardından Et ve Et Ürünleri Ä°htisas Komisyonunda deÄŸerlendirilecek taslaÄŸa, Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunda son hali verilecek.
Taslağın bu haliyle yürürlüÄŸe girmesi halinde, mevcut durumda perakende iÅŸletmelerde ambalajsız satılmasına izin verilen çiÄŸ kanatlı etlerinin dökme satışına yasaklama getirilecek. ÇiÄŸ kanatlı etleri sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek. Perakendeci tarafından ambalaj bütünlüÄŸü bozulmadan son tüketiciye sunulacak.
KASAPLAR SUCUK YAPAMAYACAK
Perakende iÅŸletmelerde ısıl iÅŸlem görmüÅŸ sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilebilirken, taslakla bunlara da yasak getiriliyor. Buna göre, kasap ve marketlerde bu tür ürünler üretilemeyecek.
Mantı, içli köfte, çiÄŸ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabldot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiÄŸ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri tebliÄŸde belirtilen özellikleri karşılayacak. Ürün etiketlerine iliÅŸkin belirlenen kurallar, satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerli olacak.
"Geçen yıla kadar ambalajsız satılamıyordu"
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları BirliÄŸi DerneÄŸi (BESD-BÄ°R) BaÅŸkanı Sait Koca, konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde, kanatlı etlerin ambalajsız satışının yanlış olacağını daha önce defalarca dile getirdiÄŸini söyledi. Ambalajsız olarak dökme kanatlı eti satışının, suistimalleri beraberinde getirdiÄŸini belirten Koca, kanatlı eti üretimi yapan bütün firmaların ambalaj konusunda hassas davrandıklarını vurguladı. Koca, ÅŸöyle devam etti:
"Sektörde ambalaj altyapısı zaten hazır. Ambalaj tüketicinin ne aldığını bilmesini saÄŸlıyor. Hangi firmanın hangi tarihli ürününü aldığını bilme imkanı sunuyor. Bakanlık, sanıyorum, dökme ürünlerin sıkıntılarını gördü ve bu düzenlemeden geri adım atmaya karar verdi. Zaten geçen yıla kadar kanatlı etleri ambalajsız satılamıyordu. Umarım bu taslak yürürlüÄŸe girer ve ambalaj zorunluluÄŸu bu yıl geri gelir. Hijyen anlamında ambalajsız ürün çok riskli. Ambalajlı ürünün garantörü markayken, açık ürünün garantörü satışı yapan market veya kasap. Ambalajlı ürünler tüketici açısından daha avantajlı."
Sait Koca, tebliÄŸde yer alan "mekanik olarak ayrıştırılmış et kullanım sınırlamasının" yanlış olduÄŸunu savunarak, "Dünyada birçok ülkede bu ürünler insan gıdası olarak kullanılırken, Türkiye'de kullanımı yasak. Taslakla bu ürünlerin kullanımının yasaklandığı alanlar daha da geniÅŸliyor. Halbuki bunlar insan gıdası olabilecek, saÄŸlık riski olmayan ürünler. Bu konuda da geri adım atılmalı" diye konuÅŸtu.
Tüketici Hakları DerneÄŸi BaÅŸkanı Turhan Çakar da "Hijyen tek başına yeterli deÄŸil. Ürünlerin içeriÄŸine bakılmalı. Katkısız ürünler piyasaya sunulmalı" ifadelerini kullandı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.