'Anadolu insanı okuma yazmayı ilk Kayseri'de öğrenmiş'
Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkartılan kil tabletler ışığında, Anadolu'nun ilk okur yazarının Kayseri'den çıktığı tespit edildi
Kültepe KaniÅŸ/Karum HöyüÄŸü'ndeki kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkartılan kil tabletler ışığında, Anadolu'nun ilk okur yazarının Kayseri'den çıktığı belirtildi.
Kayseri kent merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Kültepe KaniÅŸ/Karum HöyüÄŸü'nde yaklaşık 70 yıldır devam eden kazı çalışmalarında, bugüne kadar 23 bin tablet gün ışığına çıkarıldı.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-CoÄŸrafya Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Kültepe Kazı Heyeti BaÅŸkanı Prof. Dr. Fikri KulakoÄŸlu, Anadolu insanın yaklaşık 4 bin yıl önce kil tabletlerle okuma yazmaya baÅŸladığını söyledi.
Kazılarda bulunan tabletlerin çeÅŸitli müzelerde sergilendiÄŸini hatırlatan KulakoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:
"Kültepe'de 70 yıldır sürdürülen bilimsel kazılar var ama 1871'den itibaren Kültepe, dünya literatüründe bilinen bir yer. Bilinmesinin en büyük kaynağı da Kültepe'de özelikle de Karum alanında Asurlu tüccarların ve yerli Anadolu tüccarlarının birlikte oluÅŸturdukları çivi yazılı arÅŸivler. Bu çivi yazılı arÅŸivler yaklaşık 23 bin tabletten oluÅŸuyor ve bu tabletlerin büyük bir kısmı Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde, bin kadarı Ä°stanbul Arkeoloji Müzesi'nde ve geri kalanının bir kısmı Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor."
"Bu tabletler Anadolu'nun ilk yazılı belgeleri"Prof. Dr. KulakoÄŸlu, Kültepe'den çıkarılan tabletlerden, Anadolu insanının o dönemlerde okuma yazmaya baÅŸladığı bilgisine ulaÅŸtıklarını vurgulayarak, "Bu tabletler, Anadolu'nun ilk yazılı belgeleri. Anadolu insanı ilk okuma yazmayı Kültepe'de, Kayseri'de öÄŸrenmiÅŸ. Anadolu'nun ilk okur yazarı Kayseri'den. Biz bunu Kültepe kazılarında açığa çıkartılan tabletlerden öÄŸrenebiliyoruz. Bunlar özellikle Asurlu tüccarların yanında yerli tüccarların varlığını da bize gösteriyor. Hatta kadın tüccarların varlığını da bize gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Kültepe'deki kil tabletlerin dünyada çok az bulunan örneklerden olduÄŸuna dikkati çeken KulakoÄŸlu, "Bunlar okul ya da egzersiz tableti dediklerimizden. Aynen bizim ilkokulda öÄŸrendiÄŸimiz gibi 'Ali topu at', 'at Ali topu' benzeri aÅŸağı yukarı nakarat diyebileceÄŸimiz birbirinin tekrarı olan cümlelerden oluÅŸmuÅŸ tabletler var. Bunlar diÄŸer tabletlerden daha kaba, daha büyük ve büyük bir ihtimalle de okur yazar olacak katip kiÅŸinin ilk egzersizlerini içerir." dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.