Anadolu Sanayinde Ahilik kültürü filizleniyor
Selçuklu Belediyesi’nin Anadolu sanayisinde hizmete geçirdiği Ali Okutan Sosyal Tesisi sayesinde sanayici gençler sosyal ve kültürel faaliyetlere katılıyor. “Bugünün Gençleri Yarının Ustaları” adlı projeyle gençler ahilik sistemi içinde önemli rol oynuyor
“TÜRKİYE’DE İLK TESİS”
Yaklaşık bir yıldır Selçuklu Kent Konseyi Başkanı olan Abdullah Yayla, kent konseylerinin yerel halk ile kamu kurumları arasında köprü vazifesi oluşturduğunu aktardı. Anadolu Sanayi içerisinde Ali Okutan Sosyal Tesisleri konusunda bilgi veren Yayla, “Yaklaşık 250 kişilik bir yemekli toplantı salonu ve 250 kişilik halkın bir arada olabileceği bir tesistir. Tesisimiz içinde ayrıca 4 tane derslik bulunuyor ve haftanın 2 günü Kuran-ı Kerim, hadis ve tefsir eğitimi veriliyor. Bu tesis sadece sanayici gençlere değil, bütün sanayici vatandaşlarımıza yönelik bir tesistir. Ben burada tesisimizin bir özelliğini vurgulamak istiyorum. Bakın bu tesis Türkiye’de ilk defa uygulanan bir tesistir” ifadelerini kullandı.
Selçuklu Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın talimatı gereği ‘Bugünün Geçleri Yarının Ustaları’ adlı projeyi başlattıklarını dile getiren Yayla, tesisin proje kapsamında kullanıldığını aktardı. Projenin Selçuklu’da yaşayan sanayici gençlere sosyal, kültürel, mesleki ve teknik anlamdaki gelişimlerine yönelik projeler içerdiğini ve uygulandığını ifade eden Başkan Yayla, “Geçen yıl şubat ayında projeye başlandı ve yaklaşık 600’e yakın sanayici gencimiz bu proje ile tanışmış oldu. Bu tanışmanın ardından gençlerimizle sosyal ve kültürel bazı etkinlikler düzenliyoruz. Aynı zamanda sanayici gençlerimizin teknik anlamda gelişmeleri için onların düzenlenen fuarlara götürüyoruz. Bu kapsamda projeler üretmeye de devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“BUGÜNÜN GENÇLERİ YARININ USTALARI”
“Bugünün Gençleri Yarının Ustaları” adlı projenin Türkiye’de uygulanan ilk proje olduğunu dile getiren Başkan Yayla, böyle bir projeyle ülkede kanayan bir yara haline gelen sanayici gençlere ufuk açtıklarını belirtti. Başkan Yayla, “Bakın bu alana iyi eğilmek gerekiyor. Dikkat edip biraz araştırırsanız bu zamana kadar sanayici gençlerimize faaliyet yapan kurum olmamıştır. Ama üniversite gençliğine yönelik birçok kurum faaliyet gerçekleştiriyor. Biz bunun farkına vardık ve bu sanayici gençlerimiz için neler yaparız diye düşünerek bu durumu kendimize dert edindik. Gerçekten konu sanayici gençler olunca hiç kimse faaliyette bulunmamış. Bu projeye başlarken zor geliyordu ama biz zor hemen yapılır, imkânsız ise zaman alır düsturuyla işe koyulduk. Proje temelinde birçok sanayide gençlerimiz zararlı alışkanlıklara sahip. Ancak biz bu tip projelerle gençlerimizi bu sıkıntıdan çıkarmak ve onları topluma kazandırmak istiyoruz. İstiyoruz ki onlarda toplum adına katma değer üreten ve kendileri için sevindirici ortamlar içinde bulunsunlar. Onları birlik ve beraberlik içerisinde, beraberce aynı çatı altında olma hissiyatını gençlerimize yaşatmak istiyoruz. Örneğin 2 hafta önce Konyaspor Başkanı Ahmet Şan ve Konyaspor futbolcularıyla bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu programımıza 200’e yakın gencimiz geldi. Sadece bununla kalmıyoruz tabi. Burada ayrıca genç kardeşlerimizle hasbihal toplantıları düzenliyoruz” diye konuştu.
Bu projeyi çok önemsediklerini ifade eden Başkan Yayla, “Bence böyle bir proje toplumun her kesimi tarafından da önemsenmeli. Gerçekten kanayan yaramız sanayici gençlerimiz. Buna çare olmak adına biz ikili ve birebir ilişkiyi düşünüyoruz. Çalışma için 2 hafta boyunca Eski Sanayi ve Anadolu Sanayisi’nde gezdik. Hem de dükkân dükkân gezdik. Bu bağlamda genç meclis üyelerimizle, vatandaşın elini sıkarak ustalarımıza projemizi anlatarak farkındalık oluşturmaya çalıştık. Ben b konuda başarılı olduğumuzu ve daha iyi işler çıkacağına inanıyorum. Bunları da çok önemsiyoruz ve ustalarımız da sağ olsun çok ilgilenip, bizlere bu konuda yardımcı oluyorlar” ifadelerini kullandı.
“PROJE YAYGINLAŞABİLİR”
“Bugünün Gençleri Yarının Ustaları” adlı proje kapsamında Anadolu Sanayi’nin pilot bölge seçildiğini ifade eden Başkan Yayla, “Şuanda Anadolu sanayi pilot bölgemiz. Eski sanayi ve Karatay sanayisinde teşkilatlanmak istiyoruz. Eski ve Karatay sanayisinde 6’şar kişilik bir teşkilat yapımız var. Eski sanayide ki problemlerle alakalı bu arkadaşlarla istişare edip bu sanayilere de ulaşmak istiyoruz. Bunun içinde çaba sarf edeceğiz. Zafer, Tırsan ve diğer sanayilerimizde de teşkilatlanmak istiyoruz. Daha kısa ve rasyonel anlamda genç kardeşlerimize yönelik bu faaliyetlerinde diğer sanayilere yansıtıp proeyi yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi.
“TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ YOK”
Projenin biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yayla, “Türkiye’de daha önce hiç uygulanmamış ve bizim örnek alıp şunu şöyle yapalım diyeceğimiz bir veri yok. Yapılan çalışmalara sanayici gençlerimizin olumlu geri dönüşleri oluyor tabi. Ama bene bunun biraz daha zamana ihtiyacı var. Burada bizim amacımız özellikle sanayilerimizde düşük ücret alarak çalışan çırak veya kalfalar var. Maalesef bu kişiler bazen aldıkları bu parayı istenilmeyecek yerlerde harcıyor. Biz bunun önüne geçmek istiyoruz. Hem kendilerinin daha doğru hem de daha iyi yerlere gelebilmeleri açısından bu çok önemli bir iş. Biz şöyle düşündük. Dedik ki eğer bu kardeşlerimiz bir araya gelirse, sosyal ve kültürel faaliyetler organize edersek, oraya gitmekten ziyade böyle bir ev ortamına geleceklerdir. Ve gelen kardeşlerimiz oluyor” dedi.
Proje kapsamında sosyal faaliyet olarak Şehit Ömer Halis Demir ziyareti gerçekleştirdiklerini dile getiren Yayla, “2 otobüs yani 90 arkadaşımızla ziyareti geçekleştirdik. Bu faaliyetle bir farkındalık oluşturmak istedik. Malum zor bir dönemden geçiyoruz. Vatanımız ve toprağımız dört bir taraftan kuşatılmış durumda. Bizler de bunun için uğraştık ve bunlara karşı koyacak nice Ömer Halis Demirler var. Ardından İstanbul’a ve Çanakkale’ye geziler düzenledik. Günübirlik 180 gencimizle Çanakkale’ye gittik” ifadelerini kullandı. Tesis içerisinde de çok farkı etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyleyen Yayla, tesiste her hafta mutlaka bir programın olduğunu dile getirdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın gençlik kriterine göre projenin 16-30 yaş arasında ki gençlere yönelik olduğunu ancak kendileri tarafından herkesi kucakladıklarını aktaran Yayla, “Aynı zamanda bu projede ahilik sistemini pilot bölge olarak Anadolu sanayi de ve ardından da tüm sanayilerimizde uygulamak istiyoruz. Ahilik sistemi Anadolu ve Selçuklu döneminde kullanılan bir ticaret sisteminden çok farklı bir sistemdir. Çırak, kalfa ve usta ilişkisi ile doğruluk, dürüstlük ve adalet kavramlarıyla beraber gerçekleştiriyoruz. İnşallah bunu da tüm sanayilerimizde uygulamak istiyoruz. Böyle de hedefimiz var. Bununla sadece gençlere değil ustalara yönelik bir ahilik sistemi düşüncemiz var” sözlerin kullandı.
Dönem dönem Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın katılımıyla bazı sanayilerde kahvaltı programların düzenlediklerini ifade eden Yayla, bu toplantılarda sanayicilerin dert ve sıkıntılarının dinlendiğini söyledi. Zaman zaman iş yeri ziyaretleri de yaptıklarını aktaran Yayla, gerçekleşen bu faaliyetlerden halkın ve sanayicinin memnuniyet duyduğunu söyledi.
“GENÇLİK MECLİSİ’NİN 2 BİN 500 ÜYESİ VAR”
Kent Konseylerinin bünyesinde gençlik, kadın ve çocuk meclisleri gibi farklı meclislerin bulunduğunu aktaran Yayla, “Meclisimizde 2 bin 500’e yakın üyemiz var. Gençlik Meclisimiz Bosna Hersek Mahallesinde bulunuyor ve ismi Talha Bayrakçı Gençlik Meclisi. Biliyorsunuz gençlik meclisleri Kent Konseyi’ne bağlıdır. Biz sadece Ali Okutan Sosyal Tesislerinde değil gençlik meclislerinde de kültürel ve sosyal anlamda programlar gerçekleştiriyoruz. Oralarda gençlerimize Avrupa Birliği’nin desteklediği projeleri anlatıyor ve onların yararlanmaları yönünde faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda birçok faaliyet gerçekleştirdik. Ben bunlardan bir tanesini anlatmak istiyorum. Bu faaliyetler çerçevesinde Bosna Hersek ülkesini ziyaret ettik ve gençlerimiz bu ziyaretten çok memnun kaldılar. Bu gezimizde 50 gencimiz ülkeyi gezdi ve yeni bir kültür tanımış oldu. Sadece bununla değil, İletişim Akademileri ve Diplomasi Okulları gibi diğer bazı faaliyetleri de devam ettiriyoruz”
PROJE KAPSAMINDA YAPILAN FAALİYETLER:
“27 Aralık’ta Bugünün Gençleri Yarının Ustaları projesi kapsamında Konyaspor Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şan ve futbolcular Ömer Ali Şahiner ile Anadolu Tesisleri Ali Okutan Sosyal tesislerinde bir araya geldi. Programda Başkan Şan, Konyaspor ve futbol konusunda deneyimlerini sanayici gençlerle paylaştı. Konyaspor futbolcuları da gençlere sporun faydaları ve futbol hakkında bilgiler verdi”
15 Aralık’ta “Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Bugünün gençleri yarının ustaları" projesi kapsamında Eski Sanayi de dükkân işleten Selçuklu Kent Konseyi Çalışan Gençler Komisyonu üyeleri Akkaya Oto Tamir’in sahibi Mustafa Akkaya, Ali Akkaya ve Ömer Durmuş ile kahvaltıda bir araya geldi. Programda Başkan Altay, sanayideki sorunların çözümü ve beklentiler konusunda açıklamalar yaptı”
8 Aralık’ta Selçuklu Kent Konseyi Çalışan Gençler Komisyonuna üye kayıtları devam ederken program koordinatörü Hüseyin Karaçam, Karatay Sanayi ve Eski Sanayide çalışan kalfa ve çırakları ziyaret etti. Ziyaretler sonrasında birçok sanayici genç üyelik konusunda bilgiler aldı ve projeye sanayideki ustalar da büyük önem verdi. Proje kapsamında daha fazla sanayiciye ulaşmaya çalışan Kent Konseyi çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
16 Kasım’da Selçuklu Belediyesi tarafından sanayide çalışan gençlerin hizmetine sunulan Ali Okutan Sanayi Sosyal Tesisi Konya’da faaliyet gösteren Meslek Odası Başkanlarına tanıtıldı. Uzun sohbetler yapılan programda sanayici gençlerin sorunlarını dinleyen oda başkanları, programdan duydukları memnuniyeti dile getirdi ve gençlerin sorunlarına çözüm önerileri sundu
16 Kasım’da Selçuklu Kent Konseyi, “Bugünün Gençleri Yarının Ustaları” projesi kapsamında sanayi çalışanı gençleri,16. MÜSİAD EXPO Fuarına götürdü. Sanayici gençlerin ilgisini çeken fuarda, sanayici gençler yeni ürünler gördüklerini ve geziden memnuniyet duyduklarını belirtirken, yeni projeler geliştirmek için bu şekilde programların devam etmesi gerektiğini vurguladılar.
15 Temmuz Darbe girişiminde seyrini Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda Astsubay olan Ömer Halis Demir değiştirmişti. Darbeci Generali vurarak darbenin seyrini değiştiren Ömer Halis Demir, hayatı pahasına bu girişimde bulunmuş ve darbeciler tarafından şehit edilmişti. Selçuklu Kent Konseyi de Şehit Ömer Halis Demir’i unutmadı. Sanayici gençleri Şehit Ömer Halis Demir'i kabri başında ziyaret eden sanayici gençler, Demir’in kabri başında dua ettiler.
Geçtiğimiz yıl 16 Mayıs’ta Selçuklu Kent Konseyi “Bugünün Gençleri Yarının Ustaları” projesi kapsamında sanayide çalışan gençleri Çanakkale’ye götürdü. Charter uçak seferi düzenlenen programda sanayici gençler tarihi yerleri gördüklerini söyleyerek bu mirasa sahip çıkacaklarını aktardılar. Çanakkale’ye düzenlenen kültür turu kapsamında tarihi yâd eden sanayici gençler, kültürel turlar için diğer programları bekliyor.
Selçuklu Kent Konseyi “Bugünün Gençleri Yarının Ustaları” projesi kapsamında Anadolu Sanayi içerinde yemekli programlar düzenledi ve sanayici gençler ile Selçuklu Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı bir araya getirdi. Geçtiğimiz yıl düzenlenen program kapsamında Başkan Altay, sanayici gençlerin sorunlarını dinleyerek sorunlarına çözüm önerileri sundu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.