Aralarında 2 yaş fark olmasına rağmen üçüzler
Tüp bebek tedavisine karar verdikten sonra yumurtalarını donduran anne Mübahat Akın, üçüz bebeklerini 2 yıl arayla dünyaya getirdi.
Tedaviyi yapan Bahçeci Umut Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Op. Dr. Selen Sakar Sezginsoy, ilk olarak Ülkü Meyra bebeÄŸin dünyaya geldiÄŸini belirterek, ‘’Aile, yaklaşık iki yıl sonra ikinci bebek kararı aldı. DondurulmuÅŸ embriyolarla tekrar transfer yapılınca anne iki bebeÄŸe daha hamile kaldı. Bu çocuklar aslında üçüz, çünkü embriyoları aynı gün donduruldu’’ dedi. Aralarında 2 yaÅŸ fark olan üçüzler Meyra, Ayça ve Batur, ailelerinin neÅŸe kaynağı.
Biri kimya, diÄŸeri bilgisayar mühendisi olan Akın çifti, 2001 yılında evlendiklerinde birçok çift gibi önceleri çocuk sahibi olmayı ertelemiÅŸ. Mübahat Hanım 30’lu yaÅŸlarına geldiÄŸinde ise çift, çocuk sahibi olma zamanının geldiÄŸini karar vermiÅŸ. DoÄŸal yollarla çocuk sahibi olamayan çift, bir uzmana baÅŸvurmuÅŸ. Hikayenin bundan sonraki kısmını Mübahat Hanım ÅŸöyle anlatıyor: “GittiÄŸimiz kontrollerde polikistik olduÄŸum ortaya çıkmıştı. YaÅŸadığımız infertilite (kısırlık) sorununun bu kistik yapıdan kaynaklandığı düÅŸünüldüÄŸü için tedavi burada yoÄŸunlaÅŸtı ancak tedavide baÅŸarıya ulaşılamadı. Daha sonra baÅŸka bir hekime baÅŸvurduÄŸumuzda sorunun tüplerden kaynaklandığı ortaya çıktı ve tüp bebek tedavisine baÅŸladık. Tüm yaÅŸadıklarımdan çok kötü etkilendiÄŸim için yumurtalar toplandıktan sonra hemen gebe kalmak istemedim. Embriyolarım donduruldu ve 1,5 yıl sonra, kendimi hazır hissettiÄŸimde rahme transfer iÅŸlemi yapıldı. Üçüncü transfer denemesinde ilk kızım Meyra’ya gebe kaldım. ‘’
Ä°lk bebeklerinin ardından aradan çok zaman geçmeden ona bir kardeÅŸ yapmaya karar veren ve ‘’bu döngünün içine girmiÅŸken devam edelim’’ diye düÅŸünen Akın çifti, 2014 yılında yapılan yeni embriyo transferinde ikiz gebelik gerçekleÅŸince yeniden büyük sevinç yaÅŸadılar.
Mübahat Hanım, duygularını ÅŸöyle anlatıyor: “Aslında ilk seferinde de iki embriyo çözdürülüp transfer edilmiÅŸti, ama tek gebelik gerçekleÅŸti. Bu nedenle ikinci transferde ikiz olacağı aklıma bile gelmedi. Transfer yapıldı ve ikisi de tuttu. Çok ÅŸaşırdım. Ama ilginç bir psikolojiyle transfer iÅŸlemi sırasında, daha hiçbir ÅŸey belli deÄŸilken birisini “canım kızım gelsin”, diÄŸerini ise “canım oÄŸlum gelsin” diye çağırdım. “Biri 3 kilo 500 gram, diÄŸeri ise 3 kilo 200 gram doÄŸan Ayça ve Batur bugün bir yaşındalar ve çok saÄŸlıklılar. Çok zor bir süreçten geçtiklerini söyleyen Mübahat Hanım, “Çok zordu ama çift olarak hiç umutsuzluÄŸa ve karamsarlığa kapılmadık. Ä°lla ki olur diye düÅŸündük” diyor.
Bu vakayla ilgili konuÅŸan Bahçeci Umut Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Op. Dr. Selen Sakar Sezginsoy, tedavide baÅŸarılı sonuca ulaÅŸtıran en önemli noktanın doÄŸru tanı koyabilmekten geçtiÄŸini söyledi. Mübahat Akın örneÄŸinde olduÄŸu gibi bazı polikistik vakalarda altta yatan rahimle ilgili sorunların gözden kaçabileceÄŸine iÅŸaret eden Op. Dr. Sezginsoy, bu nedenle doÄŸru tanı konulabilmesi için tüm detayların incelenmesi gerektiÄŸini vurguladı. Akın ailesinin tedavisinde baÅŸarıyı saÄŸlayan en önemli etkenin dondurulan embriyoların saklandığı laboratuvar ÅŸartları olduÄŸunu belirten Op. Dr. Sezginsoy, “Dondurulan embriyo doÄŸru ÅŸekilde saklandığında ve çözdürüldüÄŸünde elde edilen gebelikler saÄŸlıklı olabilmektedir. Hatta bugün biz dondurulmuÅŸ embriyolarla neredeyse taze embriyonun da üzerinde baÅŸarı saÄŸlayabiliyoruz” dedi.
Anne Mübahat Akın’ın polikistik over hastalığı nedeniyle daha önce bazı tedaviler gördüÄŸünü, ancak infertiliteye sebep olan doÄŸru tanı konulamadığı için uygulanan tüp bebek tedavilerinin baÅŸarısız olduÄŸunu belirten Op. Dr. Sezginsoy, tedavinin aÅŸamalarını ÅŸöyle anlattı: “ Hasta bize ulaÅŸtığında çektiÄŸimiz rahim filmi sonucunda tüplerin çift taraflı olarak tıkalı olduÄŸunu tespit ettik. Bu noktaya kadar tüplerle ilgili sorun olduÄŸunu hiç kimse tahmin etmemiÅŸ. Sorun ortaya konulduÄŸunda, tüp bebek tedavisine baÅŸlamadan önce çift taraflı ameliyatla tüpler kapatıldı ve aynı seansta histeroskopi yapıldı. Hemen akabinde ise tüp bebek tedavisine baÅŸladık. Tedavinin ilk aÅŸamasında çok sayıda yumurta toplandı ve embriyoları donduruldu. Hasta o aÅŸamada kendini rahat hissetmediÄŸi için transfer iÅŸlemi yaklaşık 1,5 yıl sonra yapıldı. Bu aÅŸamada da gebelik üçüncü denemede gerçekleÅŸti. Çiftin ilk bebeÄŸi Ülkü Meyra saÄŸlıklı bir ÅŸekilde dünyaya geldi. ’Aile, yaklaşık iki yıl sonra ikinci bebek kararı aldı. Daha önce dondurulan embriyolarıyla transfer yapıldı. Bu aÅŸamada da iki deneme negatif olarak sonuçlandı ve ancak üçüncü denemede anne iki bebeÄŸe daha hamile kaldı. Bu çocuklar aslında üçüzler çünkü embriyoları aynı gün donduruldu, fakat aralarında iki yaÅŸ var.’’
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.