ArGede Türkiyeye özgü bir model üzerinde çalışmalarımızda sona geldik
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, ArGe kültürünün oluşturulmasının önemine işaret ederek ArGede Türkiyeye özgü bir model üzerinde çalışmalarımızda sona geldik. İnşallah yakında sizlerle de paylaşacağız. dedi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) koordinatörlüÄŸünde, Elektrik Dağıtım Hizmetleri DerneÄŸi (ELDER) ve Türkiye DoÄŸal Gaz Dağıtıcıları BirliÄŸi (GAZBÄ°R) tarafından düzenlenen 4. Enerjide ArGe Çalıştayı Sheraton Otelde gerçekleÅŸtirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, burada yaptığı konuÅŸmada, iÅŸ hayatına ArGe mühendisi olarak baÅŸladığını ve ArGe ile inovasyona büyük önem verdiÄŸini belirtti.
Bakanlık bünyesinde ArGe buluÅŸmaları düzenlediklerini dile getiren Dönmez, Ortak bir mutabakatla Türkiyenin enerjide ArGe stratejisini inÅŸa edeceÄŸiz. ifadesini kullandı.
Dönmez, ArGe kültürünün oluÅŸturulması ve kurumsallaÅŸtırılarak sonraki kiÅŸi ya da kurumlara devredilmesinin önemine iÅŸaret ederek, Bu ekosistem içindeki diÄŸer paydaÅŸlara nasıl ulaÅŸacağınızı bilmeden, finansman kaynaklarına eriÅŸimi saÄŸlamadan, fikrinizi somut çıktı haline getirecek süreçte atılan adımlar istediÄŸiniz sonucu vermez. Tarafların birbirleriyle iletiÅŸim ve koordinasyonuyla sürdürülebilirlik çok önemli. ArGede çalışmaları sabırla, ısrarla yapmak zorundasınız. diye konuÅŸtu.
ArGe, doÄŸal gaz dağıtımda 2 milyar dolar kazandırdıAvrupa ile Ekonomik Kalkınma ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü (OECD) ülkelerinin enerji sektörlerindeki ArGe modellerini incelediklerini anlatan Dönmez, ArGede Türkiyeye özgü bir model üzerinde çalışmalarımızda sona geldik. Ä°nÅŸallah yakında sizlerle de paylaÅŸacağız. dedi.
Dönmez, daha önce doÄŸal gaz dağıtım sektöründe malzeme ve ekipman ihtiyacının ithal ürünlerden saÄŸlandığını anımsatarak ÅŸunları kaydetti:
Bugün yapılan ArGe çalışmalarıyla doÄŸal gazda müteahhitlik ve müÅŸavirlik hizmetlerinin yüzde 100ü, malzeme ve ekipman ihtiyacının ise yüzde 90ı yerli imkanlarla karşılanıyor. Bazı alanlarda üretim sektörümüz net ihracatçı konumuna geçti. Buna kombi, kazan, panel ve radyatör sektörünü örnek gösterebiliriz. 2018de üretilen 2,2 milyon kombinin 1 milyonu baÅŸta Avrupa olmak üzere pek çok ülkeye ihraç edildi. Yıllık 36 bin kazan üretiminin 19 bin 500ü yurt dışına ihraç edildi. Radyatör ve kazan ihracatıyla bu alanın ülkeye döviz getirisi yaklaşık 1 milyar dolar oldu. Genel fotoÄŸrafa bakıldığında, doÄŸal gaz dağıtım alanında yapılan ArGe çalışmaları neticesinde toplamda yıllık 2 milyar doların üzerinde ihracat geliri de elde ettik.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.