Aşık Veysel milletin sanatçısı
Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Salı Sohbetinde Doç. Dr. Aziz Ayva, Âşık Veysel’in kültürel hayatımıza katkılarını anlattı. İl Halk Kütüphanesi Salonundaki programda Veysel’in sesinden seçme türküler de dinleten Ayva, “Âşık Veysel berrak bir Türkçe kullanmasıyla bile anılıp övülmeye lâyıktır. Türkiye’de Âşık Veysel Ödülleri ve Sinema Günleri gibi etkinlikler düzenlenmesi de anlamlı ve yerinde olur” dedi
1894’de Şarkışla’nın Sivrialan köyünde doğan Veysel’in tâbi olduğu Şatıroğulları sülalesinin Anadolu’ya Horasan’dan göç ettiğini işaret eden Ayva, Sağlıklı olarak dünyaya geldi ama Veysel yedi yaşında görme yetisini kaybetti. Dünyaya ait görsel bilgileri de o yaşa kadar görebildiklerinden ibarettir. Gözlerini kaybeden oğlunun küçük yaşlarda eğlenebilmesi, ileri yaşlarda da geçimini sağlayabilmesi için babası onun saz çalmayı öğrenmesinde ısrarcı oldu” diye konuştu.
Ailesinin, Veysel’i evlendirdikleri Esma hanımın, ailenin yanında yardımcı olarak çalışan kişiyle bir gece kaçıp gittiğini hatırlatan Ayva “Veysel daha sonra Gülizar hanımla evlendi ve bu evliliği ona mutluluk getirdi. 1931’de Sivas Maarif Müdürü olan Ahmet Kutsi Tecer’in düzenlediği Halk Şairleri Bayramı Veysel’e şöhretin de yolunu açtı. 1933’de yazdığı Cumhuriyet Destanı adlı şiiri de şöhretinin Türkiye geneline yayılmasına vesile oldu” dedi. TRT radyosuna programa çağrılan Veysel’in bundan sonra ardı ardına okuduğu plaklarla üne kavuştuğunu anlatan Ayva “Ahmet Kutsi, Veysel’in elini bırakmayıp ve onun Köy Enstitülerinde saz öğretmenliği yapmasını sağladı. Şair ressam dostu Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun hediye olarak yolladığı şeftali armut, Kanada Kavağı gibi fidanları köyünde ekerek modern çiftçiliğin uygulanabilirliğine örnek oldu” diye konuştu. (Haber Merkezi)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.