‘Asistan yetersiz’
Hekim iş yükünün fazla olduğuna dikkati çeken Konya Tabip Odası Başkanı Seyit Karaca, “Belli bölümlerde asistan eğitimi ve uzmanlık talebi olmadığı için asistan sayısında yetersizlikler var. Bu durum bazı klinikler için uzun süreli çalışma saatleri anlamına geliyor. Bu sürdürülebilir değil” dedi
Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen 2 hekim ve 1 tıp fakültesi öğrencisinin intihar etmesi Türkiye’de hekimlerin çalışma şartlarını gündeme getirdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Tabip Odası Başkanı Seyit Karaca da hekimler üzerinde ciddi bir iş yükünün bulunduğunu, belli alanlarda gerçekleşen uzmanlaşmanın yığılmalara neden olduğunu ve diğer bölümlerde asistan yetersizliğine neden olduğunu kaydetti.
“HEKİMLER ÜZERİNDE CİDDİ İŞ YÜKÜ VAR”
Hekimlik mesleğinin eğitiminden itibaren ciddi bir stresi bulunduğunu aktaran Konya Tabip Odası Başkanı Seyit Karaca, meslek icrası sırasında yaşanan her vakanın hekimler için ayrı bir stres kaynağı olduğunu dile getirdi. Hekim sadece insanları iyileştiren bir kimse olmadığını ve aynı zamanda toplum içerisinde anne-baba gibi çeşitli görevlere de sahip olduğunu hatırlatan Karaca, “Hekimlerimiz aile içinde ve çevresinde yaşadığı stresler var ve buna rağmen etrafına şifaya vesile olmaya çalışan bir mesleği icra ediyorlar. Hem kendi yaşadıkları şeyler hem de meslek stresi bir birikime neden oluyor. Diğer mesleklerde bu tür durumlar vardır ama meslektaşlarımızın birbirine yakın sürelerde intihar etmesi nedeniyle hekimlik mesleği konusunda mesele tekar gündeme geldi. Son dönemde sağlıkta dönüşümün etkileriyle beraber hekim ve sağlık kuruluşuna ulaşmanın kolaylaştığı dönemde hekimler üzerinde ciddi bir iş yükü var. Bu iş yükünden hekimler genel anlamda şikayetçi değil ancak bu iş yükü içerisinde münferit bazı hadiseler meslektaşlarımızın moralini bozuyor. Kültürümüzde kendisine iyilik yapana teşekkür bir gelenek ancak bu geleneği ihlal eden münferit hadiseler yaşanıyor. Bunlar için gereken hukuki düzenlemeler yapılmalı. Sosyal süreçlerde eğitimlerle gençlere bu tür şeylerin yanlış olduğunu aktararak öğretmemiz gerekiyor. İnşallah ilerleyen dönemlerde bu olaylar yaşanmaz ve bunların önüne geçilmemiz gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“ASİSTAN SAYISI YETERSİZ”
Üniversite ve eğitim araştırma hastaneleri gibi yerlerde asistan sıkıntısı yaşandığını kaydeden Başkan Karaca, hekimlerin uzmanlık konusunda eğitimleri varken bunun belli bölümlerde yığılmalara neden olduğunu, bazı bölümlerde de uzmanlık talebi az olmasından dolayı asistan yetersizliği olduğunu anlattı. Karaca, “Hekim arkadaşlarımız uzmanlık eğitimine geçerken belli bölümlerde yığılmalar oluyor. Belli bölümlerde ise asistan eğitimi ve uzmanlık talebi olmadığı için asistan sayısında yetersizlikler bulunuyor. Bu durum da o kliniği döndürme adına uzun süreli çalışma saatleri anlamına geliyor. Bu gerçekten sürdürülebilir değil” diye konuştu. Sosyolojik anlamda da hekimlerin hekimlerle evlenmesinin parçalanmış aile yapısı olarak görüldüğünü belirten Karaca, anne ve babanın hekim olmasının çocuklarıyla birlikte vakit geçirme zamanlarını oldukça azalttığını söyledi. Bu tür durumlar değerlendirildiği zaman yaşanan olumsuz gelişmelerin intihar olaylarına neden olabildiğine dikkati çeken Karaca, uzun çalışma saatleri ve asistan kadro sayısının artırılmasının önemine vurgu yaptı. Son dönemde defansif tıpın gelişmesi nedeniyle hekim çocuklarının hekim olmayı arzu etmediğini aktaran Seyit Karaca, tıp bölümlerinin üniversite sınavlarında tercih sıralamasında ilk sırada yer almasına karşın anne-babanın yaşadığı zorlukları görünce hekim çocuklarının da tercih etmediğini söyledi. Tıp eğitiminin özendirilmesinin ve asistanlığın kadro olarak artırılmasının meslek adına olumsuz gelişmelerin önüne geçeceğini aktaran Karaca, ilgili kürsülerde gerekli düzenlemelerin yapılarak daha insani çalışma şartlarının oluşturulmasının da zaruret halini aldığını sözlerine ekledi. (Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.