Konya
17 Eylül, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Başbakan 65. Hükümet Programı'nı açıkladı

Başbakan 65. Hükümet Programı'nı açıkladı
Başbakan Binali Yıldırım, 65. Hükümet Programı'nı TBMM Genel Kurulu'nda açıkladı.

Yıldırım, altı temel alanda çalışmalarını yoÄŸunlaÅŸtıracaklarını kaydederek, bunların demokrasi ve adalet, eÄŸitim, reel ekonomide köklü deÄŸiÅŸim, öncelikli dönüÅŸüm programları, kamu yönetimi ve kamu maliyesi olduÄŸunu söyledi. Yıldırım, “VatandaÅŸlarımız için olmazsa olmaz olan insan hak ve hürriyetleri ile adaleti daha ileri taşımak, ekonomik ve sosyal geliÅŸmemiz için vazgeçilmez bir hedefimizdir. Türkiye'nin gerçek mukayeseli üstünlüÄŸü genç ve dinamik nüfusudur. Bu gerçeÄŸi göz önünde bulundurarak eÄŸitimde fırsat eÅŸitliÄŸinde ve herkesin eÄŸitim imkânlarına eriÅŸimi konusunda çok önemli mesafeler katettik. Önümüzdeki dönemde eÄŸitimde uzmanlaÅŸmaya ve her seviyede kaliteyi artırmaya daha fazla hız vereceÄŸiz. Üreterek büyüyen, istihdam oluÅŸturan, ihracatı geliÅŸtiren bir ülke olma yolunda reel sektörü daha güçlü, daha rekabetçi hâle getireceÄŸiz. Bu çerçevede atacağımız adımlarla üretim yapımızda ve ihracatımızda ileri teknolojiye dayalı yüksek katma deÄŸerli ürünlerin payını artırmış olacağız. Ä°ÅŸ ve yatırım ortamı iyileÅŸecek, ulusal ve uluslararası doÄŸrudan yatırımları teÅŸvik edecek, destekleyecek ve tüm yatırımcıların ihtiyacı olan her türlü tedbiri zamanında alacağız” ifadelerini kullandı.

Kamuda zaman yönetimini esas alan etkin bir personel sistemini önemsediklerini belirten Yıldırım, “Bu sayede daha hızlı çalışan, daha hızlı karar veren bir idari yapılanmayı gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Yerel yönetimlerde, kamu kaynaklarının ülke ve millet menfaati için kullanımını temin edecek düzenlemeleri süratle hayata geçireceÄŸiz. Bütün bu alanları kapsayan öncelikli dönüÅŸüm programımızı uygulamaya devam edeceÄŸiz. Bu ÅŸekilde tasarrufları, yatırımı, üretimi, ihracatı artıracak, daha yüksek oranda büyüme hedefini gerçekleÅŸtireceÄŸiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Türkiye’de dördüncü sanayi devrimine geçiÅŸ için gerekli çalışmalara hız vereceklerini belirten yıldırım, “65'inci Hükümetimiz siyasi istikrar ve güven sayesinde ekonomik büyümeyi gerçekleÅŸtirmeye devam edecektir. Bu dönemde de yatırımlara ve projelere odaklanarak özel sektör yatırımlarını çok daha fazla destekleyeceÄŸiz. Bilim ve teknoloji alanına verdiÄŸimiz önemle baÅŸta uzay, havacılık ve savunma sanayisi olmak üzere yerli ve millî sanayimizi güçlendirmek için gerekli adımları atacağız. Bir taraftan üretken yatırımlara alternatif finans imkânları saÄŸlarken, diÄŸer taraftan da finansmana uygun ÅŸartlarda eriÅŸimi kolaylaÅŸtıracağız. Özel sektörün ilgisini yeterince çekmeyen bölgelerde kamu ve özel sektör iÅŸ birliÄŸi ile istihdam ağırlıklı proje ve yatırımlara öncelik vereceÄŸiz. Böylece bölgesel kalkınma farklılıklarını asgari düzeye indirecek giriÅŸimleri güçlendireceÄŸiz. Bütün bunları gerçekleÅŸtirerek milletimize karşı olan sorumluluÄŸumuzu yerine getirebilmemiz için Meclisimizin ve milletimizin desteÄŸine duyduÄŸumuz güven tamdır” diye konuÅŸtu. 

Yıldırım şunları kaydetti:

“Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı 2023'e giderken önceliÄŸimiz, ülkemizin çoÄŸulcu, özgürlükçü, demokratik, sivil, milli ve hukukun üstünlüÄŸüne dayanan bir yeni anayasaya sahip olmasıdır. Bu deÄŸerler üzerine inÅŸa edilecek yeni anayasanın temel ilkesi, ahlaki referansı insan onuru ve insan hassasiyeti olacaktır. Yeni anayasa düzeninin odağında insan hak ve özgürlükleri yer alacak. Bu çerçevede düÅŸünce inanç, ifade ve giriÅŸim özgürlüÄŸünü sınırlayan yegâne unsur, eÅŸit haklara sahip diÄŸer vatandaÅŸların özgürlük alanlarıdır. AK Parti hükûmetlerinin önemli bir reform alanı olarak gördüÄŸü hak ve özgürlükler konusunda Türkiye'nin pek çok meselesi milletimizin beklenti ve ihtiyaçları doÄŸrultusunda çözüme ulaÅŸtırılmıştır. Ülkemizin güçlü bir hukuk devleti olması yönünde önemli adımlar atılmıştır. Antidemokratik ve hukuksuzluk oluÅŸturan uygulamalar, temel insan haklarına karşı iÅŸlenen cürümler, milli irade ve siyaset üzerinde tesis edilen vesayetler birer birer ortadan kaldırılmıştır. Herkesin inandığı gibi yaÅŸayabildiÄŸi, fikirlerini özgürce ifade edebildiÄŸi, refaha katkıda bulunduÄŸu, refahtan hak ettiÄŸi payı aldığı, emniyet, huzur, birlik ve kardeÅŸlik içerisinde yaÅŸayan bir toplum olarak birlikte geleceÄŸe yürüyeceÄŸiz. Bu baÄŸlamda, siyaset alanı geniÅŸleyecek, vesayet yerine millet iradesi tam anlamıyla tahkim edilecek, yeni anayasa ve sistemle birlikte yeni Türkiye Büyük Millet Meclisi Ä°çtüzüÄŸü, Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu da hazırlanarak yürürlüÄŸe konacaktır.”

65'inci Hükümet döneminde doÄŸrudan anayasal sistemle baÄŸlantılı seçim kanunlarının, Siyasi Partiler Kanunu gibi kanunların güncelleÅŸtirileceÄŸini söyleyen Yıldırım, “Bugün artık bu tartışmaları bir kenara bırakıp CumhurbaÅŸkanımızın halk tarafından seçilmesiyle birlikte ortaya çıkan fiili duruma anayasayla resmi ve hukuki bir statü kazandırılması bir zaruret hâline gelmiÅŸtir. Mevcut sistemin yetki, görev, sorumluluk paylaşımındaki pek çok muÄŸlaklıklar barındırması siyasal sistemin yeniden düzenlenmesini mecburi hâle getirmektedir. Mevcut sistem içindeki tıkanıklığın Meclisimizde oluÅŸacak uzlaÅŸmalarla çözümü için birçok giriÅŸimde bulunulmuÅŸ ancak bugüne kadar maalesef ortak bir uzlaÅŸma ortaya çıkmamıştır. Bu bakımdan, seçimlerde söz verdiÄŸimiz gibi AK Parti olarak bu konuyu ülkemizin gündeminde daha fazla tutmamak adına gerekli çalışmaları baÅŸlatacağız ve bu konuda da tüm siyasi partilerin desteÄŸini arayacağız. Yeni anayasayla seçimlerin istikrar üreteceÄŸi, yasama, yürütmenin müstakil olarak etkin olduÄŸu, demokratik denge kontrol mekanizmasının etkin iÅŸlediÄŸi, toplumsal farklılıkların temsilinin saÄŸlandığı, karar alma süreçlerinin hızlandığı yeni bir siyasal sistem öngörülmektedir. Åžunu herkes bilmelidir ki AK Parti'nin baÅŸkanlık sistemi önerisi üniter yapıyı esas almaktadır. Adaleti mülkün ve meÅŸruiyetin temeli, hukuk devletinin esası olarak görüyoruz. Bizim için adalet, hukukun üstünlüÄŸüne dayalı, herkesin güven duyduÄŸu, her türlü güç odağından bağımsız, tarafsız, vatandaşın beklentilerine hızlı cevap veren bir yapıda olmalıdır” diye konuÅŸtu.Yıldırım ÅŸöyle konuÅŸtu:

“17-25 Aralık darbe giriÅŸimiyle birlikte su yüzüne çıkan, iÅŸ dünyasını, sivil toplumun çeÅŸitli kesimlerini, eÄŸitim camiasını, dini cemaatleri, güvenlik ve yargı bürokrasisini ele geçirmeye çalışan paralel terör örgütü ve bu örgütün iç, dış uzantılarıyla hukuki, idari mücadelemiz kesintisiz devam edecektir. Hiçbir kiÅŸi veya kesimin devletle bilek güreÅŸi tutuÅŸmasına asla izin verilmeyecektir. Kamu yönetiminde ÅŸartların ve anlayışların deÄŸiÅŸimi içinde, yenilikçi, vatandaÅŸ memnuniyetini esas alan yaklaşım bizim için esastır. Bürokratik atalet ve rutinleÅŸmeye karşı katılımcı anlayış içerisinde, yönetim yapımızı, uygulamalarımızı tekrar gözden geçireceÄŸiz. Vatandaşın denetleyen gözüyle, siyasi sahiplenmeyle iÅŸ ve yaÅŸam kalitesini sürekli ÅŸekilde artıracağız.” 

BaÅŸbakan Binali Yıldırım, “Ä°ÅŸ güvencesi ve kıdem tazminatı hususları tüm sosyal taraflarla görüÅŸülerek çalışanın hak ve hukuku gözetilmek suretiyle birlikte ele alınacaktır” dedi.

Yıldırım, insani kalkınma hedeflerinin temelinin eÄŸitimin oluÅŸturduÄŸunu söyleyerek, “EÄŸitimde kalite en öncelik verdiÄŸimiz alanlardan biri olacaktır. Bu kapsamda ‘eÄŸitimde kalite seferberliÄŸi’ni baÅŸlatarak, ‘EÄŸitim Kalite Endeksi’ hazırlayacağız. Okul türleri ve bölgeler arası baÅŸarı farklılıklarını azaltarak eÄŸitimde fırsat eÅŸitliÄŸine bütün boyutlarıyla hayatiyet kazandıracağız. Milli EÄŸitim alanında uygulayacağımız politikaların odağında yer alan ÖÄŸretmen Strateji Belgesi’ni hazırlayıp yürürlüÄŸe koyacağız. Müfredatı bilgi teknolojileri destekli öÄŸretime uygun hale getirerek, eÄŸitsel e-içeriklerin geniÅŸletilmesi ve daha da geliÅŸtirilmesini saÄŸlayacağız. EÄŸitim sisteminin her kademesinde ailenin eÄŸitim sürecine katkısını artıracak etkileÅŸimli bir mekanizma oluÅŸturacağız” ifadelerini kullandı.

SaÄŸlık alanında hizmet standardının sürdürülebilirliÄŸini saÄŸlamanın, yeni reformlarla hizmet kalitesini artırmanın, baÅŸta yoksul kesimler olmak üzere hizmeti vatandaÅŸların ayağına götürmek amacında olduÄŸunu ifade eden Yıldırım, “Tıbbi teknolojide, ilaç ve kozmetik endüstrisinde ve saÄŸlık turizminde kapasitemizi artıracağız. Hedefimiz, yerli ve milli üretimle, ülkemizi saÄŸlık alanında bölgemizin öncü ülkesi yapmaktır. Önümüzdeki dönemde hastanelerimizdeki nitelikli yatak oranını daha da artıracağız. Koruyucu hekimliÄŸi yaygınlaÅŸtıracağız ve saÄŸlıklı yaÅŸam kültürünü teÅŸvik edeceÄŸiz. Bilgi ve Ä°letiÅŸim Teknolojileri destekli entegre uzaktan saÄŸlık ve bakım uygulamalarını yaygınlaÅŸtıracağız. Evde saÄŸlık hizmetlerini geliÅŸtireceÄŸiz. Ağız ve diÅŸ saÄŸlığının düzenli kontrollerle takip edilmesini saÄŸlayacağız. Biyoteknolojik ürünlerde yerli üretimi artıracağız. Yerli plazma ürünleri üreteceÄŸiz. Ülkemizi bu teknolojiyi üretebilen ve kullanabilen sayılı ülkelerden biri haline getireceÄŸiz. KiÅŸiye özel kanser tedavisini öngören ONCOGEN projemizi hayata geçireceÄŸiz. Milli aşı projemiz ile kendi aşımızı üreteceÄŸiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Yıldırım, güçlü aile yapısını diÄŸer toplumlara göre önemli bir fark ve avantaj olarak gördüklerini belirterek, “Ailelerimizi, kültürel deÄŸerlerimizin taşıyıcıları ve bireyi topluma, toplumu bireye baÄŸlayan önemli birer köprü olarak deÄŸerlendiriyoruz. GeleceÄŸimizin teminatı çocuklarımız kaliteli bir aile ortamında büyürken, ruhen ve bedenen saÄŸlıklı bir biçimde yetiÅŸecekler ve topluma dinamizm kazandıran nesiller oluÅŸturacaklardır. Sosyal yardım veya sosyal hizmete ihtiyacı olan bütün dezavantajlı vatandaÅŸlarımıza ulaÅŸacak olan Aile Sosyal Destek Programı’nın (ASDEP) alt yapısını tamamlayacak ve yeterli sayıda nitelikli personel istihdam ederek ASDEP’i aÅŸamalı olarak hayata geçireceÄŸiz. Aile, bebek ve çocuk dostu kültürel ortam ve mekânlar oluÅŸturacağız. Sokakta yaÅŸayan, çalışan, çalıştırılan ve risk altında olduÄŸu tespit edilen çocuklar ile koruma altında olup uyuÅŸturucu bağımlılığı tedavisi tamamlanan çocuklar ve ailelerine yönelik psikolojik ve sosyal destek programları oluÅŸturacağız” diye konuÅŸtu.

Kadın giriÅŸimci sayısını arttıracaklarını söyleyen Yıldırım, “Yeni dönemde kadının bireysel ve toplumsal olarak daha da güçlenmesi için hayata geçirdiÄŸimiz politikaları ve baÅŸlattığımız çalışmaları kararlılıkla uygulamaya devam edeceÄŸiz. Kadınlarımızın konumunu daha da güçlendirmek ve uygulamalarımızın etkinliÄŸini artırmak üzere, kadına iliÅŸkin mevzuatı ilgili tarafların görüÅŸlerini alarak gözden geçireceÄŸiz. BaÅŸta erken çocukluk dönemi eÄŸitiminin geliÅŸtirilmesi olmak üzere kız çocuklarının eÄŸitime devam etmelerinin saÄŸlanması için gerekli tedbirleri alacak ve ilave teÅŸvik mekanizmalarını hayata geçireceÄŸiz. Kadın istihdamına yönelik getirdiÄŸimiz istihdam teÅŸviklerinin devamını saÄŸlayacağız. Kadın GiriÅŸimciliÄŸi Programı hazırlayarak uygulamaya koyacak ve kadınlarımızın iÅŸ hayatına atılmalarını kolaylaÅŸtıracağız” ifadelerini kullandı.

Seçilme yaşını 18’e indireceklerini kaydeden Yıldırım, “Gençlerimizin sosyal hayatta ve karar alma mekanizmalarında daha aktif rol almalarını saÄŸlayacağız. Seçilme yaşını 18’e indireceÄŸiz. Gençlerin ortaöÄŸretimden yükseköÄŸretime geçiÅŸte eÄŸitim ve kariyer planlamasına yardım edecek ‘Kariyer Merkezleri’ kuracağız. Genç giriÅŸimciliÄŸi güçlendirmeye yönelik finansman, teknoloji, iÅŸletme ve pazarlama gibi konularda programlar düzenleyeceÄŸiz. Kendi iÅŸini kurmak isteyen gençlerimize proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek veriyoruz. Kendi iÅŸini kurmak veya geliÅŸtirmek isteyen gençlerimize ayrıca 100 bin liraya kadar faizsiz kredi veriyoruz. Yeni iÅŸ kuran gençlerimize üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti saÄŸlayacağız. GENÇDES programını hayata geçiriyoruz. Gençlerimizin kısa film, ilk film, kitap, dergi vb. sanatsal faaliyetleri ile sportif faaliyetlerine proje bazlı karşılıksız destek vereceÄŸiz. Gençlik Akademisi kuracağız. Gençlerimize ücretsiz internet eriÅŸimi imkânı getireceÄŸiz” dedi.

Çalışma hayatına iliÅŸkin olarak Yıldırım, “Çalışan kesimlerimizin iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸinin saÄŸlanması insani açıdan önemli olduÄŸu gibi, verimli ve katma deÄŸeri yüksek bir üretim yapısının da ön ÅŸartıdır. Ä°ÅŸ güvencesi ve kıdem tazminatı hususları tüm sosyal taraflarla görüÅŸülerek çalışanın hak ve hukuku gözetilmek suretiyle birlikte ele alınacaktır. Özel sektör iÅŸletmelerinde eÄŸitim birimleri kurulmasını teÅŸvik edeceÄŸiz. Özel sektör, meslek kuruluÅŸları ile iÅŸçi ve iÅŸveren kuruluÅŸlarının meslek eÄŸitimi vermelerini özendireceÄŸiz. Sektörden gelen talepler doÄŸrultusunda iÅŸ ve eÄŸitim dünyası için gerekli olan Ulusal Meslek Standartları hazırlanıp yürürlüÄŸe konulacak, yürürlükteki standartlar en geç 5 yılda bir güncellenecektir” ifadelerini kullandı.Ekonomiye yönelik olarak Yıldırım, Türkiye’nin kalkınmasına daha fazla ivme saÄŸlayacak yüksek katma deÄŸerli alanlara odaklanacaklarını aktararak, “Ä°malat sanayiinde yenilikçi ve yüksek teknolojili sektörlere dayalı bir biçimde dönüÅŸümü gerçekleÅŸtirmeyi, giriÅŸimcilik kapasitemizi güçlendirmeyi, bilgi tabanlı ekonomiye dönüÅŸüm için nitelikli bir istihdam alt yapısı oluÅŸturmayı öncelikli olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde yüksek teknolojiye dayalı yurtiçi üretimi artırma ve ithalata bağımlılığı azaltma perspektifiyle, imalat sanayiinin GSYH içindeki payının artırılması ve yapısal dönüÅŸümün saÄŸlanması temel önceliÄŸimiz olacaktır. Kayıt dışı ekonomi ile katılımcı bir anlayışla etkin bir biçimde yürütülecek mücadele sonucunda verginin tabana yayılması saÄŸlanacaktır. Bu sayede oluÅŸturulacak mali alan ile büyüme odaklı yeni politikaların uygulanmasına imkân oluÅŸturacağız. Fiyat istikrarını güçlendirecek para politikası çerçevesini koruyacağız” dedi.

Yıldırım, istihdama iliÅŸkin olarak ÅŸunları söyledi:

“Ä°ÅŸgücü piyasasının daha etkin iÅŸlediÄŸi bir ortamda iÅŸsizliÄŸi kalıcı ÅŸekilde düÅŸük oranlara indirmeyi hedefliyoruz. Ä°ÅŸsizliÄŸi azaltmak, iÅŸgücü piyasalarında arz ve talep uyumunu saÄŸlamak, daha planlı bir ÅŸekilde ihtiyaçları karşılamak üzere sürekli bir ÅŸekilde iÅŸ dünyamızın taleplerini analiz edecek ve buna baÄŸlı olarak mesleki eÄŸitim baÅŸta olmak üzere politikalarımızı ÅŸekillendireceÄŸiz. Türkiye’de kadın giriÅŸimciliÄŸinin geliÅŸtirilmesine yönelik bir program uygulayacağız. Program kapsamında eÄŸitim, finansman ve mentörlük destekleri saÄŸlayacağız.”  

YENÄ° ANAYASA VE TERÖR VURGUSU

1 Kasım seçimlerinin asıl galibinin Türkiye olduÄŸunu söyleyen BaÅŸbakan Yıldırım, Ahmet DavutoÄŸlu ve Bakanlar Kurulu'na teÅŸekkür etti. Yıldırım, AK Parti hükümetleri olarak verdikleri sözleri tuttuklarını belirterek, “2002’den sonra elde ettiÄŸimiz bütün baÅŸarılarımızın mimarı Sayın CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan’dır. Sayın CumhurbaÅŸkanımızı liderliÄŸinde oluÅŸan bu kazanımları CumhurbaÅŸkanımız liderliÄŸinde hep birlikte çalışarak geleceÄŸe taşıyacağız. Bütün AK Parti hükümetleri gibi 65. Hükümetimiz de partimize oy versin, vermesin tüm vatandaÅŸlarımıza hizmet edecektir” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, AK Parti hükümetlerinin 14 yıl boyunca demokrasinin yerleÅŸmesi, milli birlik ve beraberliÄŸin saÄŸlanması için canla baÅŸla çalıştığını belirterek, milli iradeye dayalı siyaset kurumunu zayıflatmaya yönelik her türlü tahrik ve tertibi milletin büyük saÄŸduyusuyla aÅŸtıklarını ifade etti. “Bölücü terör örgütü, paralel terör örgütü tüm terör örgütleriyle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir" diyen Yıldırım konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:

"Milletimizin birliÄŸine, kardeÅŸliÄŸine ve devletimizin bekasına halel getirecek hiçbir gayrimeÅŸru oluÅŸuma müsamaha gösterilmeyecektir. Milletimiz emin olsun ki bu terör belası Türkiye’nin gündeminden çıkarılacaktır. Ülkemizin terörle mücadelesinde vatanımız ve milletimizin huzuru için en büyük fedakarlığı yaparak kanlarını akıtmış, canlarını ülkemizin geleceÄŸi için vermiÅŸ olan kahraman ÅŸehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm ÅŸehit ve gazilerimiz ile bize onların emaneti olan aileleri ve yakınları milletim adına ÅŸükranlarımı sunuyorum.”

Yeni Anayasa ile ilgili olarak ise Yıldırım, “Gün bugündür. Artık yeni Anayasa, baÅŸkanlık sistemi de dahil olmak üzere yeni yönetim sistemini de belirleyecek deÄŸiÅŸiklik behemahal 26. yasama döneminde AK Parti hükümeti olarak bizim de öncelikli konularımız arasında yerini alacaktır. Ä°lk millet iradesiyle gerçekleÅŸtirilecek bu Anayasa’nın yapımında diÄŸer siyasi partilerin yanımızda görmeyi bekliyoruz. Gelin, bu tarihi sorumluluÄŸu birlikte yerine getirelim” dedi.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-