Konya
05 Ekim, 2024, Cumartesi
büyükşehir
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

BEDESTEN TİCARETİN KALBİ

BEDESTEN TİCARETİN KALBİ
Tarihi Bedesten Çarşısı Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Ebubekir Büyükmesci, tarihi Bedesten çarşısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Büyükmesci, 'Bedesten ticaretin kalbi' dedi

Tarihi Bedesten Çarşısı Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Ebubekir Büyükmesci, Bedesten Çarşısı içerisinde bulunan derneklerin amacının Bedesten Çarşısı'nın daha hareketli olması, çarşının daha rahat kamuoyu oluşturması ve derneklerin kendi içindeki problemlerinin daha hızlı çözüme kavuşması için var olduğunu söyledi. Tarihi Bedesten Çarşısı Yaşatma ve Koruma Derneği'nin amacının çarşının daha fazla kişiye hitap etmesini sağlamak olduğunu aktaran Büyükmesci, Büyükşehir Belediyesi'nin Bedesteni Sağlıklaştırma Projesi öncesinde derneğin kurulduğunu ve derneğin kuruluşunda esnafların etkisinin olduğunu ifade etti. Bedesteni Sağlıklaştırma Projesi'nde dernek olarak belediye ile görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Büyükmesci, değişik sıkıntılar yaşandığı zaman Büyükşehir Belediyesi ile irtibata geçtiklerini kaydetti. Yaklaşık 7 senedir  dernek olarak faaliyet yürüttüklerini dile getiren Büyükmesci, Bedesten konusunda ellerinden gelen her şeyi yapmak istediklerini söyledi.

 

'BEDESTEN ESKİ HÜVİYETİNE KAVUŞMALI'

Tarihi Bedesten Çarşısı ile ilgili kurum ve kuruluşların destek verdiğini ifade eden Tarihi Bedesten Çarşısı Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Ebubekir Büyükmesci, Bedesten Çarşısı'nın tanıtılması konusunda Bedesten esnafına çok büyük sorumlulukların düştüğünü ifade etti. Bedesten Çarşısı'nın  eski canlı günlerine kavuşturulması gerektiğini ifade eden Büyükmesci, "Burada iş bize yani esnaflara düşüyor. Bizlerin bir şeyler yapması gerekiyor. Esnaf olarak daha fazla müşteri çekmeli ve tarihi Bedesten Çarşı'mızın tanıtılması için elimizden geleni yapmalıyız. Bedesteni eski hüviyetine kavuşturmamız lazım ve burası tarihi bir çarşı. Esnaf olarak çarşımızda her şeyin bulunabildiğini ve satın alınabileceğini göstermemiz lazım. Çarşımızda beyaz eşyadan tuza kadar her şey var" diye konuştu. Bedesten Çarşısı'nda değişik meslek dallarında işletmelerin bulunduğunu aktaran Büyükmecsi, tenekeci, bakırcı, kalaycı, kuyumcu ve tekstil ürünlerinin çok rahat bir şekilde çarşıdan temin edilebileceğini hatırlattı. Bedesten Çarşısı'nın bundan 300 yıl öncesine kadar tarihini bilebildiklerinin, o zamanlarda çarşının kapalı çarşı olduğunu ifade eden Başkan Büyükmesci, yine o dönemlerde Konya'nın tek alışveriş merkezinin Bedesten olduğunu söyledi. Zamanla çarşının çehresinin değiştiğini dile getiren Başkan Ebubekir Büyükmesci, Bedesteni Sağlıklaştırma Projesi ile Bedesten'in daha iyi bir hakle geldiğini söyledi. Yurtiçi ve yurtdışından gelen turistlerin çarşıyı çok beğendiklerini ve çarşıya hafta sonlarında yoğun ziyaretçi akınlarının gerçekleştiğini aktaran Büyükmesci, bu durumdan hediyelik eşya satan ve restoranların fayda gördüğünü açıkladı.

 

KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Bedestenin tanıtımının artırılması için Konya'ya gelen tur şirketleri ile görüşüp Mevlana Müzesi'ne gelen ziyaretçilerin, Bedesten Çarşısı'nı da görmelerini sağlamak istediklerini kaydeden Büyükmesci, "Daha önceden Konya'ya tur şirketleri ile gelen turistlerin Bedesten Çarşısı'nı da gezmeleri için projeler düşündük. Mevlana Müzesi'ne gelen turistlerin otobüsleri müzenin oradaki otoparklara duruyor. bu turistler Mevlana Müzesi'n gezdikten sonra Şems-i Tebrizi müzesini de geziyorlar. Tur şirketleri ile konuşarak Mevlana'dan Şems-i Tebrizi Türbesi'ne yayan giden turistler Bedesten Çarşısı'ndan geçebilir. Bu konuyu daha önceden arkadaşlarla konuştuk ve ben İl Kültür ve turizm Müdürümüzle de bu konuyu konuşmuştum. Kendisi bana tur şirketleri ile bir toplantı sırasında bizim de çağrılabileceğimiz ve bu konunun orada konuşulabileceğini söyledi. Eğer böyle bir çalışma hayat geçerse bu Bedesten Çarşısı için çok faydalı olur" şeklinde konuştu. Bu çalışmanın gerçekleşmesi halinde tarihi Bedesten Çarşısı'nın sadece Türkiye'de değil dünya çapında da tanıtılabileceğini anlatan Büyükmesci, dünyanın değişik ülkelerinde bulunan güzel çarşılarında Bedesten Çarşısı gibi oluştuğunu dile getirdi. Alışveriş merkezlerinin de artık açık alışveriş merkezleri haline gelmeye başladığını ifade eden Büyükmesci, tarihi Bedesten Çarşısı'nın 'büyük bir alışveriş merkezi' olduğuna vurgu yaptı. Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı Bedesteni Sağlıklaştırma Projesi ile yürüyüş yolları ve dükkanların yapısal değişikliğinin bir dönüşüm olduğunu dile getiren Büyükmesci, sadece bu projelerle değil aynı zamanda Aziziye Cami ve Kapu Cami gibi tarihi cami ve eserlerin de yine çarşı içerisinde bulunduğunu hatırlattı.

 

 

 

Tarihi bedesten çarşısı'nın en iyi şekilde tanıtılması ve çarşının hareketlenmesi için birçok alternatiflerin üretilmesi gerektiğine dikkati çeken Büyükmesci, üniversite okuyan öğrencilerin Bedesten Çarşısı'na ilgi duymadığını söyledi. Çarşıya kazandırılacak hareketlilik için üniversite rektörleri ile görüşülebileceğini ve esnafların anlaşarak ürünlerde indirimler yapabileceğini aktaran Başkan Büyükmesci, "Biz bedesten esnafı olarak insanlarımıza her şeylerini bu çarşıdan temin edilebileceklerini anlatmamız lazım. Dikkat edin üniversite okuyan gençlerimiz çarşımıza gelmiyor. bizim bu gençlerimizi de buraya getirmemiz gerekiyor. Nasıl gelecekler? Gerekirse tanıtım etkinlikleri veya broşürler basılacak gerekirse çeşitli indirimler yapılacak" ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz aylarda Bedesten Çarşısı'nın canlanması için salı günleri indirim günü olarak belirlendiğini ve bu indirim günlerinin uzun bir müddet devam ettiğini anımsatan Büyükmesci, "Yine bu tür organizasyonlar yapılıp, alternatif yollar denenebilir. Mesela kandil günlerinde veya bayram arifelerinde yapılabilir programlar yapılabilir. Bunlarla kalmamalı, üniversite rektörleri ile görüşmeyi düşünüyorum. Rektörlerimizle, çarşımızın uygun ve sağlıklı olduğunu, üniversite  gençliğini buradan alışveriş yapabileceğini anlatma adına nelerin yağılabileceği konuşulabilir. Aslında amacım sadece bizim değil, buradaki Kunduracılar Derneği, Sobacılar Derneği, İstanbul Caddesi Derneği ve Sarraflar Ve Kuyumcular Derneği ile beraber ortak çalışma yapmak" dedi.

 

'BEDESTEN TİCARETİN KALBİ'

 

Konya'nın kurulduğu tarihten bu yana ticaretinin Bedesten Çarşısı üzerinden yapıldığını aktaran Başkan Ebubekir Büyükmesci, "Konya'nın bütün ticareti daha önceden Bedesten'de başlamış ve şuanda bile Bedesten'in 'Konya ticaretinin kalbi' olduğunu düşünüyorum. Özellikle perakende ticaretinin kalbinin Bedesten de olduğunu düşünüyorum. Bakın alışveriş merkezlerinde alınacak ürün sınırlıdır, örneğin bir bakır bardağı bulamazsınız ama burada var. Her şey elinizin altında. Açık çarşı ve tarihi bir mekanda gezerken alışveriş yapma zevki var" dedi. Bedesten Çarşısı'nın daha canlı ve hareketli olması için açık alanda oturma problemi bulunduğunu kaydeden Büyükmesci,"Bedesten Çarşısı içerisinde vatandaşın gelip gezdiği zaman  dinlenmek için oturup çay içeceği mekanlar oluşturmayı düşünüyoruz. Onunla ilgili Mecidiye Han'ın içine bir şeylerin yapılmasını düşünüyoruz. Çarşı içerisinde birkaç tane han var ve vatandaş geldiği zaman çay içip 5-10 dakika sohbet edebileceği yerlerin olması çok önemli. Bunun yanı sıra restoran sayımız da belki bu sayı artabilir" diye konuştu. Bedesten Çarşısı içinde Ahilik düzeninin devam ettiğini ve esnafların kendi arasında yardımlaştığını söyleyen Büyükmesci, bu samimi düzenin yıllardır çarşıda bulunduğunu aktardı. Bedesten Çarşısı'nda 2 bin 780 dükkanın restore edildiğini ifade eden Büyükmesci, temzilik ve gücenlik açısından da çarşıda herhangi bir problemin yaşanmadığını anlattı.

 

'OTOPARK YAZ AYINA KALMAMALI'

Geçtiğimiz haftalarda Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği bedesten çarşısının ulaşım ve otopark sıkıntısını dile getiren bir toplantı gerçekleştirmişti. Toplantı sonrasında konu gündeme oturmuş ve otopark sorununun çözülmesi için Meram Belediyesi Başkanı Fatma Toru, Bedesten Çarşısı'nı gezerek neler yapılabileceğini anlatmıştı. Bu gündemin ardından Başkan Ebubekir Büyükmesci de Bedesten çarşısındaki otopark sıkıntısına değindi. Bedesteni Sağlıklaştırma Projesi kapsamında yenilenen Bedesten Çarşısı'nın yeni haliyle yerli ve yabancı turistlerin beğenisini kazandığını söyleyen Başkan Büyükmesci, Bedesten ile ilgili sıkıntıların olduğuna dikkati çekti. Bedesten Çarşısı'nın en büyük sıkıntısının ulaşım ve otopark olduğunu ifade eden Büyükmesci, "Bizim şuan da en büyük sıkıntımız ulaşım ve çevredeki yolların yanlış park sebebiyle rahat çalışamaması gibi problem yaşanıyor. Cumartesi günü Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selim Büyükkarakurt ile görüşmemiz oldu. Biz kendisine Bedesten'e hitap eden 3-4 tane ana cadde olduğunu ve bu yollarında yanlış park etmeler nedeniyle yeteri derecede hizmet veremediğini anlattık. Bu konuda Sarraflar ve Kuyumcular Derneği de sorunu gündeme getirmişti. Biz de bunun gibi diğer dernek yönetimindeki arkadaşlarımızla irtibata geçip sorunları konuşup, gerek belediyeler gerekse emniyet müdürlüğü ile konuşuyoruz. Bu konuda neticeler alınıyor. Örneğin cumartesi günkü toplantımızda  Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selim Büyükkarakurt, yapılan ve yapılacak çalışmalardan bahsetti" ifadelerini kullandı. Yol ve otopark konusunda aksaklıkların kısa sürede giderilmesi için gerekli görüşmelerin yapıldığını kaydeden Büyükmesci, eski buğday pazarına yapılacak olan otoparkın bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyledi. Bedesten çarşısı için otoparkın çok önemli olduğuna dikkati çeken Büyükmesci, "Belediyenin orayla ilgili bir projesi var. Yaklaşık 5 sene önce yapacaktı ancak çeşitli nedenlerden dolayı aksamış. İnşallah orada güzel bir yeraltı katlı otoparkı oluşacak. Bilgilerimize göre birkaç sıkıntı varmış, onlar çözüldükten sonra yapılmaya başlandı ve şuanda çalışmalar devam ediyor. Biz bu konuda Büyük Eczane ile Vakıflar Çarşısı'nın arasındaki bölümün 2-3 aylık süre içerisinde yapılıp o yolun tekrar hizmete açılacağını biliyoruz. Bu konuda durumun yaz ayına kalmaması ve biran önce bitmesini istiyoruz. Bu taleplerimizi zaten her zaman dile getirdik ve belediyemizde 'Gerekirse gece gündüz müteahhidi çalıştıracağız orayı size yaza açmış olacağız' dediler. Çünkü orası bizim için hayati bir bağlantı, dolmuşların geçmesi veya Larende bağlantısı nedeniyle" şeklinde konuştu.(Mustafa KARAKAYA)

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-deneme bonusu-deneme bonusu-