Gerekli şartlar oluşturulamadığı için açık alanlarda salma tabir edilen yöntemle "organik" adı altında tavukların telef edildiği belirtildi Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Hasan Konya: "Tavuklara sıcak ortamı sağlayamadıysanız dışarıda özellikle kış mevsiminde telef olur. 100 tane hayvanla başlarsınız, bahara kadar 60 hayvan kalabilir elinizde. Yani organik yumurta diye hayvanları telef edersiniz"
Yumurta Üreticileri Merkez BirliÄŸi (YUM-BÄ°R) Genel BaÅŸkanı Hasan Konya, gerekli ÅŸartlar oluÅŸturulamadığı için, özellikle açık alanlarda organik tavuk yetiÅŸtirme adı altında hayvanların telef edildiÄŸini söyledi. Hasan Konya, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 80-85 milyonu kafesli iÅŸletmelerde, 3 milyonu organik mevzuata uygun tesislerde, 20 milyonu da açık alanlarda beslenen 100 milyonun üzerinde tavuk varlığı olduÄŸunu belirtti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2006 yılındaki kuÅŸ gribi vakasından sonra salma tavukçuluk diye tabir edilen açık alanlardaki yetiÅŸtiriciliÄŸi yasakladığını ifade eden Konya, buna raÄŸmen, organik üretim adı altında yumurta üretimi yapılmaya çalışıldığını dile getirdi. - Üzerinde gübre olması organik anlamına gelmiyor Her gübre kalıntısı olan, saman arasında pazarlarda satılan yumurtanın organik olmadığını vurgulayan Konya, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Ülkemizde çoÄŸu ÅŸey organik deÄŸil. BulunduÄŸu arazi, yedirdiÄŸi yem organik deÄŸil. Bir iki dönüm bahçede yetiÅŸtirilen hayvanlardan toplanan yumurta çamurlu, gübreli ve kirli oluyor. Böyle oldu diye o yumurta organik deÄŸil. Barınakları bir defa korunaklı deÄŸil. Çünkü, tavukların gezindiÄŸi alanda baÅŸka hayvanlar da dolaÅŸabilir. Yabani kuÅŸlar inip kalkabilir. Bu sırada tavuklarla teması olabilir. Temas olduÄŸunda bir hastalık varsa ve o hastalığa karşı hayvanların koruyucu aşıları yoksa tehlike var demektir. Zaten aşı olduÄŸu zaman organiklik olayı bitiyor. Salma tavukçulukla organik yumurta olmaz." - Organik yumurta diye hayvanları telef edersiniz Tavukların dışarıda yaÅŸama ÅŸanslarının az olduÄŸunu vurgulayan Konya, onlar için sıcak bir ortam gerektiÄŸine iÅŸaret ederek, ÅŸöyle devam etti: "Tavuklara sıcak ortamı saÄŸlayamadıysanız dışarıda özellikle kış mevsiminde telef olur, ölür. 100 tane hayvanla baÅŸlarsınız, bahara kadar 60-70 hayvan kalabilir elinizde. Yani organik yumurta diye hayvanları telef edersiniz. Kalan hayvanlara da aşı yapılmıyorsa, bir tedbir alınmamışsa uzun süre yaÅŸama ÅŸansları yok. Aşı yaptırılırsa, ilaç tedavisinde bulunursanız o ürünün de organik olma ÅŸansı hiç yok. Bu sadece tavuklar için geçerli deÄŸil." - Marka tescilli organik iÅŸletmeler güvenli Organik Yumurta Üretimi TebliÄŸi'ne uygun olarak marka tescili yaptıran, iÅŸletmesini biyogüvenlik açısından koruma altına alan üreticilerin olduÄŸuna dikkati çeken Konya, bu tür üreticilere deÄŸil, organik adı altında 50 ile 500 hayvanı açıkta yetiÅŸtirmeye karşı olduklarına vurgu yaptı. Konya, "Bizimkiler gibi kapalı kafes sistemli iÅŸletmelerde hayvan doÄŸduÄŸu günden çıkacağı güne kadarki dönemlerde aşılama sistemleri var. Açıkta beslenenlerin aşıları yok. Bizdeki gibi yüzde 90-95 randımana varacak ÅŸekilde yumurta da yapamaz ve saÄŸlıklı da olmaz" diye konuÅŸtu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.