Konya
17 Eylül, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

'Bu iş barış yoluyla çözülür'

'Bu iş barış yoluyla çözülür'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin "Neticede bir iddia var, suçlama var. Karşı taraf da bunu red ediyor. Atılması gereken hangi adım varsa diyalog yoluyla, barış yoluyla bu iş çözülür." dedi

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize iliÅŸkin, "Neticede bir iddia var, suçlama var. Karşı taraf da bunu red ediyor. O zaman en kolay formül nedir? Detaylar nedir, belgeler nedir, deliller nedir ortaya koyun, sonra oturup birlikte konuÅŸalım ve atılması gereken hangi adım varsa diyalog yoluyla, barış yoluyla, saygı yoluyla bu iÅŸ çözülür." dedi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiÄŸi Makedonya'da mevkidaşı Nikola Dimitrov ile gerçekleÅŸtirdiÄŸi ikili ve heyetler arası görüÅŸmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin henüz çözülmediÄŸine deÄŸinen ÇavuÅŸoÄŸlu, böyle bir krizin meydana gelmesinden dolayı duyduklarını üzüntüyü dile getirdi.

"Körfez birliÄŸinin iÅŸ birliÄŸi gerçekten hem bölge hem de bizim için hayati derecede önemli. Kendi aralarındaki kardeÅŸlik, birlik, beraberlik gerçekten önem arz ediyor." diyen ÇavuÅŸoÄŸlu, bölgenin karşı karşıya kaldığı baÅŸlıca sorunlara yönelik ortak hareket edilmesi gerektiÄŸini belirtti.

ÇavuÅŸoÄŸlu, "Bu sorunun çözülmesi lazım. Sorunun çözümü esasen basit. Katar’a yönelik iddialar var, suçlamalar var. Katar’da bunları kesin bir dille red ediyor. Kaldı ki biz de insanlara yönelik böyle bir ambargonun doÄŸru olmadığını söyledik. Bu taraf tutmak anlamında deÄŸil yanlışı kim yapıyorsa bunu söylemek lazım." dedi.

Katar’ın teröre destek verdiÄŸi yönündeki suçlamalara Türkiye’nin katılmadığını daha önce söylediklerini hatırlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Neticede bir iddia var, suçlama var. Karşı taraf da bunu red ediyor. O zaman en kolay formül nedir? Detaylar nedir, belgeler nedir, deliller nedir ortaya koyun, sonra oturup birlikte konuÅŸalım ve atılması gereken hangi adım varsa diyalog yoluyla, barış yoluyla, saygı yoluyla bu iÅŸ çözülür." ifadelerini kullandı.

Ambargolarla deÄŸil belgeleri ortaya koyarak konuÅŸmakta fayda olduÄŸunu söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, her ne kadar uygulanmasa da insanların günlük hayatına yönelik tedbirleri de doÄŸru bulmadıklarının altını çizdi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Ziyaretlerimiz bu anlamda gerçekten çok faydalı oldu. Hem arabuluculuk yapan Kuveyt’i dinleme fırsatımız oldu, hem Katar’ı sorunun bir tarafı olan, hem de Suudi Arabistan’ı dinleme fırsatımız oldu ve düÅŸüncelerimizi, temennilerimizi bu ülkelere aktarma fırsatımız oldu. Sayın CumhurbaÅŸkanımız ErdoÄŸan ve Türk milletinin mesajlarını da tüm bu dost ve kardeÅŸ ülkelere anlatma fırsatımız oldu. Biz uluslararası alanda da çabamızı sürdüreceÄŸiz. Türkiye, Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatının zirve baÅŸkanlığını yürütüyor. Sayın CumhurbaÅŸkanımız bu baÅŸkanlığı bizzat yürütüyor. Sayın CumhurbaÅŸkanımızın uluslararası alandaki çabalarını herkes görüyor. Hem Suudi Arabistan hem Katar bunun için müteÅŸekkir olduklarını söylediler ama bundan sonra da bu sorunun çözülmesi için çabalarımızı samimi bir ÅŸekilde sürdüreceÄŸiz.Ä°nÅŸallah netice alırız çünkü beklemediÄŸimiz bir kriz ve bizi üzen bir kriz. Çözülmesinden de büyük bir mutluluk duyacağız."

ÇavuÅŸoÄŸlu, Makedonya’da yeni hükümetin kurulmasından sonra ülkeyi ziyaret eden ilk dışiÅŸleri bakanı olduÄŸu için büyük bir memnuniyet duyduÄŸunu dile getirerek, Makedonya CumhurbaÅŸkanı ile görüÅŸtüÄŸünü ve gün içinde Makedonya BaÅŸbakanı ile de görüÅŸeceÄŸini ifade etti. 

“Yeni hükümeti ve özellikle de dostum Nikolay’ı tebrik etmek istiyorum. BaÅŸarılar diliyorum ve her zaman çalışmalarında yanında olacağımızı ve Türkiye olarak destekçi olacağımızı vurgulamak isterim.” diye konuÅŸan ÇavuÅŸoÄŸlu, iki ülke arasındaki diplomatik iliÅŸkilerin 25. yılının kutlandığının altını çizdi. 

ÇavuÅŸoÄŸlu, 25 yılda iki ülkenin çok önemli mesafeler katettiÄŸine dikkati çekerek, “Makedonya’yı Balkanların ötesinde bölgenin istikrarı ve güvenliÄŸi için çok önemli bir ülke olarak görüyoruz.” dedi. 

Türkiye ve Makedonya arasındaki ikili ticaret hacminin 460 milyon dolar olduÄŸunu ve Makedonya’daki Türk yatırımlarının da 1,2 milyar dolar seviyesine ulaÅŸtığının altını çizen ÇavuÅŸoÄŸlu, “Bunun iki, üç katına çıkması için iÅŸ adamlarımızın ilgisini görüyoruz ve bunu da baÅŸarmak mümkün.” ifadelerini kullandı. 

ÇavuÅŸoÄŸlu, iki ülke arasındaki iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi için karşılıklı üst düzey ziyaretlerin sürdürülmesi gerektiÄŸini vurgulayarak, “Sayın CumhurbaÅŸkanı Gyorge Ä°vanov ve BaÅŸbakan Zoran Zaev’i ülkemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız.” diye konuÅŸtu. 

Türkiye’nin Makedonya’yı her alanda desteklediÄŸini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, “Ä°nanıyorum ki iliÅŸkilerimizi hak ettiÄŸi daha da ileri bir noktaya götüreceÄŸiz.” dedi.

“Bu bölgenin istikrarı, Avrupa’nın istikrarıdır”

ÇavuÅŸoÄŸlu, Makedonya’nın NATO üyeliÄŸini en çok hak eden ülke olduÄŸunun altını çizerek, “Suni isim gibi engellerin ortaya çıkarılması bölgeye ve Makedonya’ya haksızlıktır.” ifadesini kullandı. 

Türkiye’nin, Makedonya’nın NATO’ya üyelik sürecine en güçlü ÅŸekilde destek vermeye devam edeceÄŸini vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, aynı ÅŸekilde Avrupa ülkelerine ve Avrupa BirliÄŸi’ne (AB) Makedonya’ya daha fazla yapıcı ilgi göstermelerini teÅŸvik edeceÄŸini dile getirdi.

“Bu bölgenin istikrarı, Avrupa’nın istikrarıdır.” diye konuÅŸan ÇavuÅŸoÄŸlu, TÄ°KA’nın bu bölgedeki faaliyetlerinin de artarak süreceÄŸini belirtti. 

ÇavuÅŸoÄŸlu, Makedonya’da yaÅŸayan Türk toplumunu, iki ülke arasında önemli bir köprü olarak gördüÄŸünün altını çizerek, “Farklı etnik ve dini grupların uyum içinde yaÅŸaması bakımından Makedonya, Avrupa’ya ve ötesine örnek bir ülkedir.” dedi. 

Aktif siyasete girdiÄŸinden beri Makedonya’ya ilgi gösterdiÄŸini hatırlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, Makedonya’nın geçmiÅŸte yaÅŸadığı sorunlardan ders alarak yoluna devam eden bir ülke olduÄŸunu dile getirdi.

"Önemli olan Makedonya'nın karar vermesidir" 

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin Makedonya'yı anayasadaki ismiyle ilk tanıyan ülke olduÄŸuna iÅŸaret ederek, her platformda Makedonya'yı anayasal ismiyle savunduÄŸuna ve desteklediÄŸine dikkati çekti. 

Makedonya'nın Avrupa Konseyi ve AGÄ°T üyesi olduÄŸunu vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, NATO üyeliÄŸi için Makedonya'nın NATO ile veya üye ülkelerle varacağı her türlü mutabakatı Türkiye'nin destekleyeceÄŸini belirtti. 

ÇavuÅŸoÄŸlu, "Burada önemli olan Makedonya'nın karar vermesidir. Makedonya'nın vereceÄŸi kararların arkasında dururuz ve bunu uluslararası platformlarda da savunuruz." dedi. 

"Yatırımın önündeki bürokrasi engelini azaltmalıyız" 

ÇavuÅŸoÄŸlu, Türk firmalarının Makedonya'da yatırım yapmaya yönelik ilgilerinin katlanarak devam ettiÄŸini vurgulayarak, Türk firmalarının buradaki yatırım miktarının 1,2 milyar dolar civarında olduÄŸunu kaydetti. 

Türkiye'nin en büyük firmalarının Makedonya'da yatırım yaptığını ve yapmaya devam ettiÄŸini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Türkiye'de olsun, Makedonya'da olsun yatırımın önündeki en büyük engel bürokrasidir. O yüzden bürokrasiyi azaltıcı adımları birlikte atmamız gerekiyor. Zaten hukuki alt yapısını güçlendirmek için, yatırımların karşılıklı teÅŸvik edilmesi ve korunması anlaÅŸmalarımız, çifte vergilendirmenin önlenmesiyle ilgili anlaÅŸmalarımız var. Bunları gerektiÄŸinde güncelleriz. Hukuki alt yapımız var fakat bürokrasiyi azaltıp firmaların önünü açmamızda fayda var." 

ÇavuÅŸoÄŸlu, Türk firmaların Makedonya'daki yatırımlarının, ülkede istihdam saÄŸladığına dikkati çekerek, "Biz iktidara geldikten sonra aldığımız tedbirlerle, bizden önce yılda ortalama 1 milyarlık yabancı doÄŸrudan gelen küresel yatırım miktarını kriz öncesinde yılda 22 milyar dolara çıkardık. Åžu anda da 16-17 milyar dolar civarında ki bu rakamı artırmak için adımlar da atıyoruz. Eminiz ki birlikte çalıştığımız zaman burada Türk firmalarının yatırım miktarını arttırırız." dedi.

Makedonya Dışişleri Bakanı Dimitrov

Makedonya DışiÅŸleri Bakanı Nikola Dimitrov'da ortak basın toplantısında, "Türkiye, küresel anlamda hem güvenlik sorunları ile mücadelede hem de dünya üzerinde sakinleÅŸtirici etki açısından büyük bir yük taşımakta." dedi.

Ülkesinde kurulan yeni hükümetin ardından dışiÅŸleri bakanlığı düzeyindeki ilk ziyaretin Türkiye tarafından gerçekleÅŸtiÄŸini ifade eden Dimitrov, bu yıl iki ülke arasındaki diplomatik iliÅŸkilerin 25. yılında bulunulduÄŸunu, bu ziyaretin iki dost ülke ve toplumları arasındaki mükemmel iliÅŸkilere iÅŸaret ettiÄŸini söyledi.

Dimitrov, Makedonya'daki hükümetin öncelikleri hakkında ÇavuÅŸoÄŸlu'nu bilgilendirdiÄŸini aktararak, "Dış politikadaki odağımız, ülkenin NATO ve AB'ye entegrasyonu üzerine olacak. Bu sadece bu kurumların üyeleri olmak istediÄŸimiz için deÄŸil, aynı zamanda bu kurumların sahip olduÄŸu deÄŸerleri yaÅŸamak istediÄŸimiz içindir. Bizim önümüzdeki yol, Makedonya için olumlu bir resim oluÅŸturmak, bölgedeki kalıcı istikrar ve refaha katkı saÄŸlayacak, iyi komÅŸuluk politikasını ilerletecek iyi iliÅŸkiler kurmak olacaktır." diye konuÅŸtu.

Ä°ki ülkenin, sınır komÅŸusu olmasa da çok iyi iliÅŸkilere sahip olduÄŸunu kaydeden Dimitrov, Makedonya'nın NATO'ya üyelik yolundaki sürekli desteÄŸinden dolayı Türkiye'ye teÅŸekkür etti.

Türkiye'nin sığınmacı krizi ile olan mücadelesindeki kilit rolüne de deÄŸinen Dimitrov, Türkiye'nin çok sayıda sığınmacıyı ülkesine kabul eden bir ülke olduÄŸunu aktardı.

Yunanistan'ın baÅŸkenti Atina'ya geçtiÄŸimiz günlerde düzenlediÄŸi resmi ziyaret hakkında konuÅŸan Dimitrov, Makedonya'nın geçici referans olan "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" adıyla NATO'ya üyeliÄŸi konusunda bir engelin bulunmadığını ifade etti.

Ä°ki ülke arasındaki ekonomik iliÅŸkiler ile ilgili bir soru üzerine Dimitrov, "Türkiye, Makedonya'da bulunan 6. büyük yatırımcı. Geçen yıla kıyasla yüzde 10'un üzerinde bir artış var. Hukukun üstünlüÄŸü, net resim ve sistemin öngörülürlüÄŸü, ekonomik refah ile yakından alakalı bir durum." dedi.

Terörle mücadele konusundaki bir soruya cevaben Dimitrov, "Türkiye küresel anlamda hem güvenlik sorunları ile mücadelede hem de dünya üzerinde sakinleÅŸtirici etki açısından büyük bir yük taşımakta. Her iki görüÅŸmede de istihbarat birimleri düzeyindeki iÅŸ birliÄŸinin çok verimli ve yüksek seviyede olduÄŸu sonucuna vardık. Bu her ÅŸartta da böyle devam edecektir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-