Konya
21 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Bu Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milletine savaş ilanıdır

Bu Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milletine savaş ilanıdır
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, güvenlik toplantısının illegal dinlenmesinin Türkiye Cumhuriyeti devletine ve milletine savaş ilanı olduğunu söyledi.

DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, seçim kampanyası nedeniyle bulunduÄŸu Kütahya'da, güvenlik toplantısının illegal dinlenmesine iliÅŸkin basın açıklaması yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin en üst düzey güvenlik ve kriz masasıyla ilgili tahrif edilmiÅŸ bir ses kaydı yayınlandığını ve bu durumun ülke güvenliÄŸi açısından son derece vahim bir geliÅŸme olduÄŸunu ifade eden DavutoÄŸlu, "Bu ses kaydının muhteviyatıyla ilgili herhangi bir yoruma ihtiyaç duymuyoruz, tahrif edilmiÅŸ yönleri var. Ama esas itibarıyla bu ses kaydına mevzu teÅŸkil eden bu toplantıyla ilgili böyle bir müdahalede bulunulmuÅŸ olması, açık bir siber saldırıdır. Türkiye Cumhuriyeti devletine ve aziz milletimize yönelik bir saldırı gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir" diye konuÅŸtu.

Bu saldırının ön iÅŸaretleri bulunduÄŸuna dikkati çeken DavutoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti devletinin güvenlik yapılanması içinde aldığı kararlar muhaceresinde, Suriye'ye giden yardım tırlarına dönük operasyon, daha sonra Sayın BaÅŸbakanımız baÅŸta olmak üzere bir çoÄŸumuzun, bakanların son derece kritik devlet görevi yürüten yetkililerinin telefonlarının ve ortam dinlemesinin yapılması, açık bir ÅŸekilde Türkiye Cumhuriyeti devletine ve milletine savaÅŸ ilanıdır. Bunu bu ÅŸekliyle ortaya koymak bir zarurettir, çünkü söz konusu olan eÄŸer ülkenin istikbaliyse, aziz milletimizin bekasıysa bu konuda tedbir almak hükümetimizin, devletimizin bütün birimlerinin görevidir."

"Türkiye Cumhuriyeti devleti gerekli cevabı verir"

DavutoÄŸlu, bir ülkenin sınırlarının ihlal edilmesi nasıl bir ülke için güvenlik tehdidiyse ve tedbir alınmasını gerektirirse, aynı durumun, Milli Güvenlik Kurulundan aldığı yetkilerle ve baÅŸbakandan aldığı talimatlarla kurulan ve içinde devlet güvenlik birimlerinin en üst yetkililileri bulunan bir kriz masası için de geçerli olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Bakan DavutoÄŸlu, kendi baÅŸkanlığında, MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan, DışiÅŸleri MüsteÅŸarı Feridun SinirlioÄŸlu ve Genelkurmay 2. BaÅŸkanı YaÅŸar Güler'in katılımıyla yapılan toplantı sonrasında Süleyman Åžah Türbesi'ne dönük askeri tedbirlerin, güvenlik tedbirlerinin ele alındığını bildirdi. 

Saldırıyı gerçekleÅŸtirenlerin hedefinin açık olduÄŸunu vurgulayan DavutoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Bu saldırıyı gerçekleÅŸtirenler, Türkiye Cumhuriyeti devletini zaaf içinde gösterme çabası içindedirler. Bu saldırıyı gerçekleÅŸtirenler açık bir ÅŸekilde bir vatan toprağı olan Süleyman Åžah Türbesi'nin korunmasına dönük çalışmalarımıza sekte vurmak istemektedirler veyahut da oradaki askerlerimizin güvenliÄŸiyle ilgili ciddi bir tehdit oluÅŸturmuÅŸ bulunmaktadırlar. Türkiye Cumhuriyeti devleti güçlü bir devlettir, geleneÄŸi vardır, kurumları vardır ve kendisine dönük her tür saldırıyı ister hava sahası ihlali ÅŸeklinde olsun isterse bu ÅŸekilde devletin güvenlik birimlerinin toplantılarına öyle veya böyle teknolojik araçları istismar ederek, ortam dinlemesi ÅŸeklinde nüfuz etmek ÅŸeklinde olsun buna gerekli cevabı verir."

"Bu ülkenin ve devletin itibarı hepimizin itibarıdır"

Kimsenin Türkiye Cumhuriyeti devletinin geleceÄŸiyle, istikbaliyle, istiklaliyle ve milletin huzuruyla oynama cüretine yönelmemesi gerektiÄŸini ifade eden DavutoÄŸlu, kamuoyunun olayı sükunetle ve bilinçle deÄŸerlendirmesini beklediklerini de belirtti.

DışiÅŸleri Bakanı DavutoÄŸlu, "Hiç kimse tereddüt içinde olmasın ki bu saldırıyı gerçekleÅŸtirenler en açık ve net tavrı göreceklerdir. Bu tür çabalar akamete uÄŸrayacaktır. Devletimizin ve milletimizin bekası anlamında bütün kurumlarımız gerekli her türlü tedbiri alacaktır" diye konuÅŸtu.

Hangi siyasi görüÅŸten olursa olsun bütün vatandaÅŸlara seslenen DavutoÄŸlu, "Bu ülkenin ve devletin itibarı hepimizin itibarıdır. Bu ülkenin güvenliÄŸi hepimizin güvenliÄŸidir. Bu tür gayrikanuni bir ÅŸekilde ve açık bir casusluk faaliyetini andıracak tarzda yapılan çalışmalar, devletimizin güvenliÄŸine dönük bir saldırı mahiyetindedir ve gerekli görülen her türlü tedbir alınmak suretiyle bu saldırıyı yapanlar en ÅŸiddetli ÅŸekilde cezalandırılacaklar ve faaliyetleri akamete uÄŸratılacaktır" dedi.

Dinleyenler Suriye rejimi ve El-Kaide ile iÅŸbirliÄŸi içinde

DışiÅŸleri Bakanı DavutoÄŸlu, KonTV’de yayınlanan "Seçime DoÄŸru" programına katıldı. Güvenlik toplantısının illegal dinlenmesine iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulunan DavutoÄŸlu, olayın ortaya çıkmasının ardından CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül ve BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan ile konuyu istiÅŸare ettiklerini, Bakanlık olarak bir açıklama yaptıklarını ve kendisinin de bir basın toplantısı düzenlediÄŸini söyledi.

Türkiye gibi ülkelerin bulundukları coÄŸrafya gereÄŸi kritik dönemler yaÅŸadıklarına iÅŸaret eden DavutoÄŸlu, olaÄŸanüstü dönemlerde kriz yönetimi için yürütülen bir mekanizma bulunduÄŸunu ve en üst düzey yetkililerin katılımıyla bu toplantıların yapıldığını ifade etti. GeçmiÅŸte de Libya'dan Türk vatandaÅŸlarının tahliyesi gibi kritik konularda bu tür toplantılar gerçekleÅŸtirildiÄŸini ve gayet verimli iÅŸleyen bir mekanizma yürütüldüÄŸünü belirten DavutoÄŸlu, "Bu geliÅŸme, her ÅŸeyden önce Türkiye'nin ulusal güvenliÄŸine bir saldırıdır" diye konuÅŸtu.

Söz konusu dinlemenin bir "ortam dinlemesi" olduÄŸuna iÅŸaret eden DavutoÄŸlu, bu konularda her zaman son derece hassas bir yöntem benimsediklerini belirterek, "Son 4 yıl içinde çok kritik dönemlerde, hatta daha öncesinde de onlarca böyle toplantı olmuÅŸtur ama herhangi bir ÅŸekilde dışarı yansımadı. Ama bunun oluÅŸ ÅŸartları en detaylı ÅŸekilde incelenecek" diye konuÅŸtu.

"Verilmek istenen mesaj, eÄŸer Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir zaafını ortaya koymak gibi bir art niyete dayanıyorsa, bu art niyetle hareket edenler böyle bir zaafa hiçbir zaman izin verilmeyeceÄŸini de görecektir" diyen DavutoÄŸlu, zamanlamaya da dikkati çekerek, "Seçimlerden iki gün önce bu zamanlama manidar olabilir" ifadesini kullandı.

Olayın, baÅŸka zaman yayınlansa da aynı ölçüde suç, saldırı ve ihanet niteliÄŸi taşıyacağını vurgulayan DavutoÄŸlu, "Bunu yapanların,  Suriye rejimiyle iÅŸ birliÄŸi içinde oldukları aÅŸikar, El-Kaide ile de iÅŸ birliÄŸi içindeler. O toplantı, IŞİD'in oradaki askerlerimize yönelik güvenlik tehdidi karşısında, terör yapılanmasına dönük olarak tedbirlerin konuÅŸulduÄŸu bir toplantı" dedi.

Youtube'a eriÅŸimin engellenmesi

DavutoÄŸlu, "Youtube'un yayınının durdurulmasının özgürlüklerin kısıtlanması olarak yorumlandığı" yönündeki ifade üzerine, yayının durdurulmasının sadece Youtube ile ilgili olmadığını söyledi.

"TÄ°B (Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı) BaÅŸkanlığımız Youtube'dan ulusal güvenlikle ilgili olan bu yayınların durdurulmasını talep etti ve dünyada her yerde devletlerin bu tür tedbir alma hakları var" diyen DavutoÄŸlu, baÅŸka bir ülkenin ulusal güvenliÄŸine gösterilen saygının Türkiye için de gösterilmesini beklediklerini dile getirdi.

Youtube'un, söz konusu içeriklerin yayınını durdurmadığı için yayınına tedbir konulduÄŸuna dikkati çeken DavutoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Yani açık bir saldırı olacak bize ve bu saldırı bir araç üzerinden yapılacak. Yani Youtube aracı üzerinden. Åžimdi buna, bu açık saldırıya karşı bir devletin refleks vermesinden daha doÄŸal bir ÅŸey yok. Ya o saldırıyı durdurur, yani sadece o yayını yapanlar deÄŸil o yayına aracılık edenler de o saldırının parçası haline geliyor. Ya o saldırıyı durdurur, kendi üzerinden Türkiye'ye saldırı yapılmasını engeller ya da bu ÅŸekilde aktivitesini sürdürmesi kabul edilemez. Onu engellemek onun görevi. Yani bu yapılan herhangi bir olay deÄŸil bu. Herkesin çok ciddiyetle üzerinde durması lazım."

Güvenlik toplantısının dinlenmesi bir "Ortam dinlemesi"

TRT'nin Konya'daki Mevlana Dergahı'ndan yaptığı canlı yayına da katılan DavutoÄŸlu, "Devletin en yüksek güvenlik konularının ele alındığı kriz yönetim masasını dinleme cüretini ve bu dinlemenin arkasındaki niyeti sorgulanmadan bu 1 yılı anlayabilir miyiz?" sorusunu ÅŸöyle yanıtladı:

"12 yıl içinde kimsenin beklemediÄŸi ÅŸekilde Türkiye, büyük bir performansla her alanda olaÄŸanüstü bir özgüvenle yükseliÅŸe geçti.  Bunun biz birilerini rahatsız ettiÄŸini biliyorduk, içeride ve dışarıda birilerinin bu geliÅŸmeden ciddi ÅŸekilde rahatsızlık duyduÄŸunu biliyorduk, özellikle dışarıda. Ama bu rahatsızlık duyanların içeride bu kadar iÅŸbirlikçi olabileceklerini, böylesine haince çalışmalar  içinde olabileceÄŸini kestirmek veya bunu düÅŸünmek gerçekten devlet anlayışımıza uygun düÅŸmezdi."

Türkiye'nin pek çok alanda önemli düzeyde ilerleme katettiÄŸini anlatan DavutoÄŸlu, "Aklı başında hiçbir devlet adamı, sorumluluk bilincine sahip, vatandaÅŸlık hissiyatına sahip hiçbir vatandaÅŸ, Türkiye Cumhuriyeti devletinin güvenlik anlamında kaderini etkileyebilecek ölçekte güvenlik konularının konuÅŸulduÄŸu bir toplantının hem birtakım teknolojik araçlarla takip edilmesi hem servis edilmesi hem de tahrif edilmesi ama muhteviyata girmek istemiyorum, muhteviyatı ne olursa olsun, böyle bir cürüm, bugün söyledim, tekrar söylüyorum, Türkiye Cumhuriyeti devletine savaÅŸ ilan etmektir" ifadesini kullandı.

Güvenlik toplantısının dinlenmesinin bir "Ortam dinlemesi" olduÄŸunu vurgulayan DavutoÄŸlu, "Bir ortam dinlemesi yapacaksınız, bunu servis edeceksiniz ve bu servis edildikten sonra da bir kampanya yürüteceksiniz. O kampanyaları kimlerin nasıl yürüttüÄŸünü biliyoruz biz. Sanki Türkiye'nin ÅŸu veya bu hedefler içinde bir savaÅŸ içine doÄŸru sürüklenmek istediÄŸi gibi bir kampanya yürüteceksiniz. Bunların vatandaÅŸlıkla hiçbir ÅŸeyi yok" diye konuÅŸtu.

Bu durumun bir iç bir de dış sebebi olduÄŸunu ifade eden DavutoÄŸlu, AK Parti'nin ülkenin her bölgesinde var olduÄŸuna dikkati çekerek, "Toplumu yatay kesen bütün bölgelerde olan tek parti AK Parti.  Bütün toplumsal kesimlerin siyasi taleplerini dile getirebilen parti AK Parti. AK Parti'yi yıprattığınızda alternatifi ne biliyor musunuz? Onun için 'Türkiye hedef edildi' diyorum, alternatifi herhangi bir baÅŸka siyaset deÄŸil, yok böyle bir alternatif siyaset üreten parti" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Biz her senaryoyu konuÅŸuruz

Toplantılarda dinlemenin engellenmesi için ellerinden gelen her türlü tedbiri aldıklarını belirten DavutoÄŸlu, "Bu teknolojik araçlar ÅŸimdi öylesine geliÅŸti ki eskiden çok zor kurulabilecek mekanizmalar ÅŸimdi çok rahat kurulabiliyor. O bakımdan bunu bir zaafı örtmek anlamında söylemiyorum, bunun sorumluları, ihmal varsa onlar da gereken her türlü soruÅŸturmalar yapılacak ve sonuna kadar bu konuda gidilecek" dedi.

Bakan DavutoÄŸlu, güvenlik görüÅŸmesinin yayınlamasının bir casusluk faaliyeti olup olmadığı yönündeki soruya "Casusluk ötesidir" yanıtını verdi. DavutoÄŸlu, "Casusluk bir ülke adına baÅŸka bir ülkede bir faaliyet yapmaktır. Bu ise onun da ötesinde bir saldırıdır. Casusluk ferdi bir olaydır ama bu bir saldırıdır. Hem casusluk, hem saldırı" diye konuÅŸtu.

Genelkurmay, DışiÅŸleri Bakanlığı, MÄ°T MüsteÅŸarlığı'nın bir araya gelmesi ve devlet adına her türlü ihtimali konuÅŸmasının doÄŸal olduÄŸunun altını çizen DavutoÄŸlu, "BaÅŸka türlü devlet nasıl iÅŸleyecek? Biz her senaryoyu konuÅŸuruz" ifadesini kullandı.

Ses kaydının yayınlanmasının Süleyman Åžah Türbesi'nde görev yapan askerlerin hayatlarını riske attığını da vurgulayan DavutoÄŸlu, "Bunun yayınlanması Türkiye Cumhuriyeti devletinin caydırıcılığı konusunda ÅŸüpheler doÄŸurmasına sebebiyet vermiÅŸtir. Bunun yayınlanması Suriye rejimi baÅŸta olmak üzere Türkiye'ye düÅŸmanlık besleyenlere koz vermiÅŸtir. O zaman biz bunu düÅŸmanca bir tavır olarak takınırız. Hiçbir ÅŸekilde bunun özgürlükle, ifade özgürlüÄŸüyle vesaire ile alakası yoktur" yorumunda bulundu.

DavutoÄŸlu, konuyla ilgili asıl üzücü olanın ses kaydının muhalefet tarafından seçim malzemesi haline getirilmesi olduÄŸunu dile getirerek, kiÅŸilerin özel hayatlarına giren kasetlerle ilgili ortak tavır belirleme ihtiyacı gibi, söz konusu dinlemeye iliÅŸkin de herkesin ortak tavır belirlemesi gerektiÄŸinin altını çizdi. 

Bütün terör gruplarına destektir

Güvenlik toplantısının içeriÄŸine iliÅŸkin bilgi de veren Bakan DavutoÄŸlu, Özgür Suriye Ordusu, Süleyman Åžah Türbesi'nin çevresindeyken özel bir tedbir alınmasını gerektiren bir durum olmadığını, herhangi bir tehdit de bulunmadığını söyledi. IŞİD, rejimin desteÄŸiyle o bölgeleri ele geçirmeye baÅŸlayınca söz konusu güvenlik toplantısını yapma gereÄŸinin doÄŸduÄŸunu aktaran DavutoÄŸlu, 1921 anlaÅŸmasına göre Türk toprağı olan Süleyman Åžah Türbesi'ni korumakla görevli Türk askerinin güvenliÄŸi için alınması gereken tedbirler bulunduÄŸuna dikkati çekti.

Kriz masası toplantısında kendisine raporlar sunulduğunu ve tartışmanın esasını bunların oluşturduğunu belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, toplantıdaki konuşmaların tahrif edilmiş şekilde yayınlandığını vurguladı.

DavutoÄŸlu, "Zaruri olan bu toplantının bu ÅŸekilde dinlenmesi, böyle bir müdahalede bulunulması, kesinlikle bir ulusal güvenlik suçudur ve bir saldırıdır. Sonra yayınlanması baÅŸka bir saldırıdır. Bütün terör gruplarına destektir. Bunu yapanlar El Kaide ile iÅŸbirliÄŸi yapıyorlar, IŞİD ile iÅŸbirliÄŸi yapıyorlar, açıkça onu demek istiyorum. Çünkü oraya dönük olarak yürütülen bir çalışmayı bir askeri planlamayı açığa çıkarmak suretiyle hem rejimle iÅŸbirliÄŸi yapıyorlar hem onlarla iÅŸbirliÄŸi yapıyorlar" dedi.

Bakan DavutoÄŸlu, bazı kesimlerin Türkiye'yi Suriye'de teröre destek veren bir ülkeymiÅŸ gibi gösterme çabası içinde olduÄŸunu da dile getirerek, "Yurtdışında bunu yapanları biliyoruz, tek tek isimlerini biliyoruz. Kimlerin Türkiye’nin bu yükseliÅŸinden rahatsız olup da Türkiye'yi zan altında bir devlet haline getirmek istediÄŸini biliyoruz. Hangi köÅŸelerde kimlerin niçin Türkiye'deki paralel yapıları kullanarak ülkeyi zaafa uÄŸratmak istediklerini hep bunları biliyoruz" ifadesini kullandı.

DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸarı'nın ve Genelkurmay 2. BaÅŸkanı'nın AK Parti'ye hizmet ettiÄŸi eleÅŸtirilerine karşılık da DavutoÄŸlu, kriz masalarında bir kere bile parti adı geçmediÄŸini dile getirerek, "Biz orada hükümet olarak varız, parti olarak deÄŸil. Biz orada 75 milyonun güvenliÄŸini konuÅŸuruz. Sadece AK Parti'ye oy verenlerin güvenliÄŸini deÄŸil" diye konuÅŸtu. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-deneme bonusu-