BBC Türkçe'nin haberine göre, New England Tıp Dergisi'nde yayımlanan bu alandaki en kapsamlı çalışma, en büyük faydayı her gün bir porsiyon fındık fıstık tüketenlerin gördüÄŸünü söylüyor.AraÅŸtırma ekibi, fındık fıstık yiyenlerin daha saÄŸlıklı bir yaÅŸam biçimine sahip olduÄŸunu belirtirken, fındık ve fıstığın kendisinin de yaÅŸam süresinin uzamasına katkıda bulunduÄŸunu belirtiyor.Ä°ngiltere Kalp Vakfı ise fındık-fıstık tüketimiyle uzun yaÅŸam arasındaki baÄŸlantının kanıtlanması için daha fazla çalışma yapılması gerektiÄŸini açıkladı.Çalışmada 120 bin kiÅŸi, 30 yıl boyunca izlendi. AraÅŸtırmada, düzenli fındık-fıstık tüketme alışkanlığı arttıkça, yaÅŸam süresinin de uzadığı saptandı.AraÅŸtırma sırasında haftada bir fındık-fıstık tüketenlerin ölme ihtimalinin hiç yemeyenlere oranla yüzde 11 daha az olduÄŸu saptandı.Haftada dört porsiyon yiyenlerde bu oran yüzde 13, her gün yiyenlerde ise yüzde 20 olarak ölçüldü.Fındık-fıstık yiyenlerin daha saÄŸlıklı bir yaÅŸam biçimi benimsediÄŸi, sigara içme ya da aşırı kilolu olma ihtimallerinin de zayıf olduÄŸu kaydedildi.AraÅŸtırmacılar fındık-fıstığın kolestrolü, iltihaplanmaları ve insüline direnci azalttığını da belirtti.Ä°ngiltere Kalp Vakfı'ndan kıdemli diyetisyen Victoria Taylor, "Ä°lginç bir iliÅŸki ama düzenli fındık-fıstık yemenin kalp saÄŸlığını koruduÄŸunu doÄŸrulamak için daha fazla araÅŸtırma yapmak gerekiyor" dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.