Burma Bilezik imalatında İlk 3’teyiz
Burma bilezik üretiminde Konya’nın Türkiye genelinde ilk 3’te yer aldığını ifade eden Konya Sarraf ve Kuyumcular Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Aslan, bilezik ayarı konusunda Konya’nın Türkiye’de isminin tanındığını söyledi
GeçtiÄŸimiz günlerde Konya Sarraf ve Kuyumcular DerneÄŸi bir toplantı düzenlemiÅŸ ve toplantıda Sarraf ve Kuyumcular Dernek BaÅŸkanı Ä°smail Karagöz, burma bilezik konusunda Konya’nın, Türkiye genelinde ilk sıralarda geldiÄŸini söylemiÅŸti. Konya Postası Gazetesi olarak bilezik imalatçılığı ve aynı zaman Sarraf ve Kuyumcular DerneÄŸi Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Aslan’ın imalathanesine gittik ve Konya’nın bilezik imalatını deÄŸerlendirdik.
ALTIN BÄ°LEZÄ°K NASIL YAPILIYOR?
Gün boyunca toplanan altınların ayrıldığını ve analizlerin yapılarak ayarlarının yapıldığını kaydeden Konya Sarraf ve Kuyumcular DerneÄŸi Yönetim Kurulu üyesi ve Meriç Bilezik Ä°ÅŸletme sahibi Fatih Aslan, ilk iÅŸ olarak altın tellerin silindirlerden geçtiÄŸini ve burada ÅŸekil aldığını söyledi. Aslan, “Bu telleri saç teli inceliÄŸine kadar bu telleri inceltebiliyoruz. Üzeri desenli olan tel bileziklerde de tel kısımları ezilerek sac haline getiriliyor, bunlara istediÄŸiniz geniÅŸlik verildikten sonra bilezik haline getiriyoruz. Åžekil ne olacaksa ona göre inceltilir ve örme iÅŸlemine geçilir. Hangi model isteniyorsa o desene göre örme iÅŸlemi tamamlanır ona göre ÅŸekil verilir. Bu iÅŸlemden sonra bilezikte kilit isteniyorsa kilit takılır veya kilit istenmiyorsa kaynatılarak ölçülür. Bu bilezikler daha sonra çeÅŸitli asitli iÅŸlemlerle renk verilerek üzerleri parlatılıp satışa sunulur” diye konuÅŸtu. Örme iÅŸleminde de birkaç farklı model olduÄŸunu hatırlatan Aslan, Konya genelinde kilitli 3 burma denilen modellerin talep gördüÄŸünü söyledi. Saç örgüsü desenlerinin de bulunduÄŸunu dile getiren Aslan, bu modelin daha geniÅŸ ve gösteriÅŸli olduÄŸunu ifade etti. Burma bilezik denildiÄŸi zaman Konya’da her çeÅŸidini yapılabildiÄŸini aktaran Fatih Aslan, bir bileziÄŸin 40 ila 60 telden oluÅŸtuÄŸunu açıkladı.
‘BURMA BÄ°LEZÄ°KTE KONYA’NIN ÜZERÄ°NE YOK’
Önceki yıllarda bir sezonda satışların olduÄŸunu ancak bu durumun sezonlara bölündüÄŸünü ifade eden Aslan, “Bizim çırak olduÄŸumuz dönemde yaz aylarında gurbetçiler gelirdi bu düÄŸünler için. Hepsi aynı dönemde gelirdi ve çok yoÄŸun olurdu. Åžimdi öyle deÄŸil, sezonlar yayıldı. Yine yaz aylarında iÅŸler daha yoÄŸun oluyor ama bu altının daha çok altının hareketliliÄŸi ile alakalı çünkü altın yatırım amaçlı kullanılıyor” diye konuÅŸtu. Konya’nın burma bilezik konusunda üretim kalitesinin diÄŸer illerle kıyaslandığı zaman bir farkın görülebileceÄŸini dile getiren Aslan, “Burma, örgü bileziklerde Konya ilk 3 ilin içerisine tartışmasız girer. Yine bizim Konyalı ustalarımız Ä°zmir gibi diÄŸer illere gidiyor ve oralardaki atölyelerde bu alanda iÅŸ öÄŸretiyorlar. Bizler çıraklığımızdan itibaren hep bu iÅŸle uÄŸraÅŸtık ve biz biliyoruz. Ama birçok ilde bu yeni yeni öÄŸrenilmeye baÅŸlanıyor. O yüzden birçok ile göre burma bilezikte üzerimize yoktur” ifadelerini kullandı. Alyans konusunda kısa bir deÄŸerlendirme yapan Aslan, alyans yapımında el emeÄŸinin daha fazla olduÄŸunu ifade ederek, “Alyans, normal altına göre farklıdır. Bir alyansın yapımı bazen 2-3 gün sürebilir. Alyansın malzemesi geniÅŸ olduÄŸu için çeÅŸidi de çoktur” diye konuÅŸtu.
AYAR KONUSUNDA Ä°MALATÇILARDA SIKINTI YOK
Altın alırken dikkat edilmesi gereken hususlara deÄŸinen Aslan, bu konuda ilk dikkat edilmesi gerekenin altın alınacak esnaf olduÄŸunu söyledi. Mümkünse tanıdık esnaftan alışveriÅŸin yapılması gerektiÄŸine vurgu yapan Aslan, “Burada önemli olan esnaftır. Mümkün olduÄŸu kadar tanıdık, bildik esnaftan alışveriÅŸ yapmalıyız. Altın alırken içinde ki ayarına muhakkak bakmak gerekiyor ve içinde bu ayar yazıyordur. BilmediÄŸimiz yerden alıyorsak içindeki patentine muhakkak bakmak gerekiyor. BileziÄŸin içinde bir firma ismi yazıp ayarı yazıyorsa içiniz rahat olsun. Konya’daki bütün imalatçılarda Konya patenti vardır. Çünkü DerneÄŸi’miz bunun kontrolünü sık sık yapmaktadır. Aslına bakarsanız 2 senedir de kontrol görevini ben yürütüyorum ve hiçbir Konyalı atölyeci arkadaÅŸlarımızın ayar kontrolünde hiçbir sıkıntı çıkmadı” dedi.
Konya’nın altın ayarı konusunda Türkiye’de isim yaptığını belirten Aslan, “Herkes aldığı ürünün ne olduÄŸunu bilir. Konya’dan alınan ürünlerde sıkıntı çıkmıyor, bize eritme için gelen ürünler oluyor ve ben burada Konya patentini gördüÄŸüm zaman içim rahat ÅŸekilde eritiyorum. Sürekli kontrol altında olduÄŸu için zaten isim yapmış durumdayız. Konya patenti olduÄŸu için bütün esnaflarımızdan vatandaÅŸlarımız güvenle alışveriÅŸ yapabilirler” ifadelerini kullandı.(Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- Çocukların müstehcen görüntülerini paylaşan 6 şüpheli gözaltına alındı
- Katliama bir sert tepki daha! Konya şehit gazetecileri unutmadı
- Konya'da göçmen kaçakçılığı operasyonu
- MSB: 5 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi
- KARATAY SONBAHAR İLE BİRLİKTE BAMBAŞKA BİR GÜZELLİĞE BÜRÜNDÜ
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.