Buzağılarımızı kaybediyoruz
Türkiye’deki buzağı kayıplarının 30’dan fazla ülkenin sığır varlığından fazla olduğunu belirten Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, buzağı kayıplarının Türkiye’ye maliyetinin 2 milyar TL’den fazla olduğunu söyledi
Tarım ve hayvancılığın Türkiye’nin en büyük deÄŸeri olduÄŸunu dile getiren BaÅŸkan Edip Yıldız, Türkiye’nin biyolojik çeÅŸitlilik ve doÄŸal kaynaklar bakımından zengin olduÄŸuna dikkati çekti. BüyükbaÅŸ hayvancılığın geleceÄŸinin buzaÄŸlara baÄŸlı olduÄŸunu anlatan Yıldız, buzağı ölümlerine dikkati çektiklerini, 2018 yılını Buzağı Yılı ilan ettiklerini ve konuyla ilgili bir kampanya baÅŸlattıklarını söyledi. Yıldız, “Ülkemizde ki yıllık buzağı kayıpları, Ä°srail, Estonya, Malta’nın da aralarında bulunduÄŸu 30’dan fazla ülkenin sığır varlığından fazladır. Ülkemizde her yıl üretime dahil olmadan yani et ve süt veriminden faydalanılamadan kaybedilen buzağı sayısı ise 450 bininin üzerindedir. Aynı zamanda buzağıların iÅŸletme gelirinin yüzde 40’ını oluÅŸturuyor ve buzağı kayıplarının ülkemize maliyeti 2 milyar TL’yi geçiyor. Kampanyamızın baÅŸarıya ulaÅŸması halinde de ÅŸehrimiz ekonomisine her yıl en az 160 milyon TL kazandırmış olacağız” dedi.
“BÜYÜKBAÅž HAYVANCILIÄžIN GELECEĞİ BUZAÄžIYA BAÄžLI”
Türkiye’nin biyolojik çeÅŸitlilik ve doÄŸal kaynaklar bakımından zengin bir mirasa sahip olduÄŸunu ifade eden Konya Ä°li Damızlık Sığır YetiÅŸtiricileri BirliÄŸi BaÅŸkanı Edip Yıldız, bu zenginlikleri israf etmeden, daha fazla ve en verimli ÅŸekilde deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸini söyledi. Hayvansal proteinin en önemli gıda maddesi olma özelliÄŸini koruduÄŸunu aktaran BaÅŸkan Yıldız, “Bu nedenle tarım ve hayvancılıkta verimliliÄŸimizi artırarak dışa bağımlılığımızı azaltıcı daha çok proje üretmek zorundayız. Konya Damızlık Sığır YetiÅŸtiricileri BirliÄŸi olarak bizde ülkemizin kaynaklarını en verimli ÅŸekilde kullanılması için bir yandan üreticimize hizmet ederken bir yandan da tüketicimizin en saÄŸlıklı ÅŸekilde gıdaya ulaÅŸması için projeler üretiyoruz. Hiç ÅŸüphesiz büyükbaÅŸ hayvancılığın geleceÄŸi buzağılarımıza baÄŸlıdır, bilinçli bir buzağı bakım ve beslemesiyle üretimimiz artırabildiÄŸimiz gibi bunun tam tersi durum yaÅŸandığında ise önemli ölçü de üretim açığı ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde son yıllarda buzağı ölümleri de hızlı bir artış göstermekle birlikte özellikle et üretimi ülkemizin ihtiyacına cevap veremez hale gelmiÅŸtir. Ülkemizde her yıl üretime dahil olmadan yani et ve süt veriminden faydalanılamadan kaybedilen buzağı sayısı 450 bininin üzerindedir. VerebileceÄŸi et ve süt verimi dahil edilmeksizin basit bir hesapla buzağı kayıplarının ülkemize maliyeti 2 milyar TL’yi geçmektedir” ifadelerini kullandı. Kaybedilen her buzağının yetiÅŸtiricinin karlılığını düÅŸürdüÄŸüne vurgu yapan Yıldız, buzağıların iÅŸletme gelirinin yüzde 40’ını oluÅŸturduÄŸunu söyledi. Buzağı kayıplarının önüne geçilmesiyle zaman içerisinde ithalata da gerek kalmayacağını ifade eden Yıldız, “Ülkemizde ki yıllık buzağı kayıpları, Ä°srail, Estonya, Malta’nın da aralarında bulunduÄŸu 30’dan fazla ülkenin sığır varlığından fazladır. Normal ÅŸartlar altında bir iÅŸletmede yıllık buzağı ölümleri yüzde 5’e kadar tolere edilebilir kabul edilse de, ülkemizde bu oran yüzde 15’i geçmektedir. Sadece Konya’da buzağı ölümlerinin önüne geçilebilirse, Sırbistan’dan ithal etmeyi planladığımız karkas etin 2,5 katı ÅŸehrimizde üretilebilir ve dövizimiz dışa çıkmamış, üreticimiz kazanmış olur. Tüm bu sebeplerden dolayı buzağı ölümleri ülke hayvancılığı için en önemli konu baÅŸlıkları arasında yerini almalıdır” dedi.
KONYA’YA 160 MÄ°LYON TL KAZANDIRILACAK
Her koÅŸulda yetiÅŸtiricinin refah seviyesini ve ülke hayvancılığının geleceÄŸini düÅŸündüklerini söyleyen Edip Yıldız, hayvancılık politikalarına destek vererek kamuoyunda bir farkındalığın oluÅŸması amacıyla yeni bir kampanya baÅŸlattıklarını dile getirdi. 2018 yılını Buzağı Yılı ilan ettiklerini aktaran Yıldız, “Önümüzdeki seneyi “2018 Buzağı Yılı” olarak ilan ederek, yıl içerisinde sivil toplum kuruluÅŸlarımızla ve sektör paydaÅŸlarımızla istiÅŸarelerde bulunacağız. Kampanyanın önce bölgemiz, ardından da ülke hayvancılığına örnek olacağına inanıyorum. Kampanyanın en önemli ayağını eÄŸitim oluÅŸturmaktadır, bu nedenle ÅŸehrimizin 31 ilçesinde mahalle düzeyinde hatta iÅŸletme düzeyinde eÄŸitim programları düzenleyerek yetiÅŸtiricimizin bilinç düzeyini artıracağız. Ayrıca pratikte karşılaşılan sorunların deÄŸerlendirilmesi ve çözüm yollarının oluÅŸturulması için çalıştaylar düzenleyerek, etkinliklerimizle kampanyayı güçlendirmeyi hedeflemekteyiz. Böylelikle kampanya, ulusal ve uluslararası platformlarda da karşılık bulacaktır.
Sektörümüzün önemli sorunlarından birini çözmek amacıyla çıkmış olduÄŸumuz bu yolda, sizlerle birlikte hareket ederek ülkemizin kanayan bir yarasına merhem olmak istiyoruz. Hayvancılığın baÅŸkenti Konya’da bunu birlikte baÅŸarabilirsek bu anlamda ÅŸehrimizin tanıtımına da katkı saÄŸlamış olacağız. Kampanyamız baÅŸarıya ulaÅŸtığı takdirde ÅŸehrimiz ekonomisine de her yıl en az 160 milyon TL kazandırmış olacağız” sözlerini kullandı. Yıldız, konuyla alakalı tüm sivil toplum kuruluÅŸların, üniversitelerin ve sektör paydaÅŸlarının da kampanyaya destek olması temennisinde bulundu. (Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- Çocukların müstehcen görüntülerini paylaşan 6 şüpheli gözaltına alındı
- Katliama bir sert tepki daha! Konya şehit gazetecileri unutmadı
- Konya'da göçmen kaçakçılığı operasyonu
- MSB: 5 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi
- KARATAY SONBAHAR İLE BİRLİKTE BAMBAŞKA BİR GÜZELLİĞE BÜRÜNDÜ
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.